Ηράκλειο

Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: Ζητάει τη δημιουργία μητρώου εμβολιασμού

Δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού

Κάθε χρόνο η εποχική γρίπη προκαλεί σημαντική νοσηρότητα αφού προσβάλλει τo 10-20% του γενικού πληθυσμού με αποτελέσματα την αύξηση των επισκέψεων και εισαγωγών στα νοσοκομεία και άρα σημαντική επιβάρυνση στη δημόσια υγεία και την κοινωνία γενικότερα.

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρωτογενούς πρόληψης αποτελεί ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός όλων των ομάδων υψηλού κινδύνου κατά το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου. Έτσι θωρακίζεται το σύστημα υγείες απέναντι στην κορύφωση της δραστηριότητας της γρίπης που αυξάνεται τον Ιανουάριο και κορυφώνεται το δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο  ΙΣΗ προχωρεί σε μια σειρά από δράσεις που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, αλλά και την κινητοποίηση των υγειονομικών όσον αφορά στην αξία και στην αποτελεσματικότητα του εποχικού εμβολιασμού:

  1. Επισκέψεις ομάδων ενημέρωσης με ιατρούς μέλη του ΙΣΗ στις κοινωνικές δομές των Δήμων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
  2. Συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης.
  3. Πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας και την ΗΔΙΚΑ, για την δημιουργία στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ξεχωριστού πεδίου με τίτλο «Ιστορικό Εμβολιασμού» όπου θα αναγράφεται το είδος και η παρτίδα του εμβολίου καθώς και ο ιατρός που το εκτέλεσε.
  4. Δημιουργία στο χώρο του ΙΣΗ εμβολιαστικού κέντρου για τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού της πόλης μας.
  5. Συμβολικός εμβολιασμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου Ι.Σ.Η. στη συνεδρίασή του στις 29/10/2019.

Σε νεότερη ανακοίνωση ο ΙΣΗ ανέφερε ότι :

"Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ακούσαμε τις εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας για τη δημιουργία μητρώου εμβολιασμών στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του πολίτη.  Αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα της πολιτείας στο πλαίσιο του ελέγχου της πλήρους και ουσιαστικής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Η ένταξή του στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης αποτέλεσε πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, στο πλαίσιο των δράσεων  μας για τον  έλεγχο και την καταγραφή των εμβολιασμών. Η καταγραφή των εμβολίων που γίνονται σε κάθε πολίτη σύμφωνα με το Πρόγραμμα του Εθνικού Εμβολιασμού και τις εκάστοτε κατευθυντήριες οδηγίες αποτελεί ασπίδα προστασίας της κοινωνίας μας και θωρακίζει το υγειονομικό σύστημα της χώρας". 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια