Δήμος Ηρακλείου: «Πηγαινοέρχονται» τα 5 εκατομμύρια ευρώ!

Ηράκλειο
Δήμος Ηρακλείου: «Πηγαινοέρχονται» τα 5 εκατομμύρια ευρώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένταση στη Λότζια για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ - Αποσύρθηκε το θέμα γιατί δεν έβγαιναν οι ψήφοι

Ούτε καν η φωνή της προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη δεν ακούστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, το οποίο, αν και συνήλθε εκτάκτως για να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τελικά απέσυρε το θέμα!

Επισήμως αποσύρθηκε γιατί, όπως είπε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, είχε δημιουργηθεί οξύτητα μετά και τις τοποθετήσεις των Αθηνάς Σπανάκη-Κοχιαδάκη και Αριστέας Πλεύρη.

Στην πραγματικότητα όμως είχε συμβεί κάτι άλλο: Το προεδρείο διαπίστωσε πριν από την ψηφοφορία ότι το θέμα δε θα περνούσε. Θα έχανε, δηλαδή, για άλλη μια φορά την πλειοψηφία, καθώς δε συγκέντρωνε τους 25 συμβούλους που χρειαζόταν για να ψηφίσουν θετικά. Εξάλλου, το θέμα επανήλθε σε ψηφοφορία, όταν το Ελεγκτικό γνωμοδότησε ότι πρόκειται για θέμα που απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 50% συν και η προηγούμενη απόφαση που είχε περάσει με σχετική πλειοψηφία, δηλαδή επί των παρόντων (με 24 ψήφους) επεστράφη ως απαράδεκτη, δηλαδή δεν εγκρίθηκε για να ισχύσει! Πώς ακριβώς όμως μετρήθηκαν και δεν τους βγήκαν τα κουκκιά; Είναι απλό. Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαν ψηφίσει 24, μεταξύ των οποίων και 6 δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη Κουράκη. Από αυτούς τους 6 απουσίαζαν οι τρεις, ενώ υπήρχε ακόμη μία απουσία που “έριχνε” τον αριθμό των συμβούλων που θα ψήφιζαν θετικά στους 23-24.

Αναλυτικά λοιπόν: 12 η παράταξη Λαμπρινού συν 4 από την παράταξη Σισαμάκη, συν 1 ο Μ. Βασιλάκης, συν 1 ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης (από την παράταξή του έλειπε ο Φ. Βατσινάς), συν 2 από την παράταξη Σχοιναράκη, όλοι μαζί 20. Αν ψήφιζαν και οι τρεις από την παράταξη Κουράκη, καθώς έλειπαν οι υπόλοιποι τέσσερις, τότε θα έφταναν βία τους 22. Και τέσσερις να ψήφιζαν από τον Κουράκη, ο αριθμός θα έφτανε τους 23, δηλαδή χωρίς τον έναν του Κουκιαδάκη και 4 του Κουράκη το θέμα δεν μπορούσε να συγκεντρώσει πλειοψηφία. Κι ας υπήρχε ένας εκ των συμβούλων της παράταξης Κουράκη που είχε ψηφίσει λευκό και, ως φάνηκε, θα ψήφιζε θετικά, έχοντας αλλάξει άποψη. Όπως και να έχει, απόλυτη πλειοψηφία δεν μπορούσε να υπάρξει. Συνεπώς... ο Λαμπρινός προτίμησε να περιμένει να μαζευτούν σε επόμενη συνεδρίαση, που πιθανολογείται να γίνει ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα. Έτσι ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τράβηξε το θέμα πίσω, όχι γιατί είχαν “ανάψει τα αίματα”, αλλά γιατί δεν του έβγαινε “πλειοψηφία”! Ήταν η τέταρτη συνεδρίαση που τέθηκε προς συζήτηση το θέμα και πλέον θα απασχολήσει και πέμπτη!

Οι επικεφαλής

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου ζήτησαν το λόγο μόνο οι Ηλίας Λυγερός των “Ενεργών Πολιτών”, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης της “Συνεργασίας για το Ηράκλειο”, ο Δημήτρης Βρύσαλης της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και ο Μανόλης Βασιλάκης που εκπροσωπεί την “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”, στην παρούσα σύνθεση του Σώματος. Από τους υπόλοιπους επικεφαλής, κανένας άλλος δε ζήτησε τον λόγο.

Σε αυτή τη συνεδρίαση δεν ακούστηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κουράκης να τοποθετείται, ούτε και η νέα πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ και επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειον Αξίζει” Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη. Ο Ηλίας Λυγερός δήλωσε ότι η παράταξή του θα ψήφιζε και πάλι λευκό, όπως την προηγούμενη φορά, λέγοντας ότι το θέμα κρίνεται σοβαρό γιατί η έγκριση του σχεδίου αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ουσιαστικά αποτελεί έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου της νέας εταιρείας.

Ο κ. Λυγερός εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε σχέση με το περιεχόμενο της οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας που, όπως είπε, έδειξε ότι δε φαινόταν «η δυνατότητα να “περπατήσει” και να στηθεί η νέα εταιρεία σε υγιείς βάσεις και να είναι παραγωγική, χωρίς να ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός είναι πολυέξοδος αλλά μη κερδοφόρος για τους Δήμους».

Επίσης, αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις της “Ν.Κ.” για τους μισθούς των 2.650 ευρώ με απευθείας αναθέσεις έργου, λέγοντας ότι υπάρχει η αίσθηση πως δημιουργείται μια νέα ΔΕΚΟ και δεν μπορούν να υπάρχουν μισθοί που είναι προκλητικοί.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης αναφέρθηκε, όπως είπε, σε μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή του Ηλία Λυγερού. Όπως είπε, η απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γύρισε πίσω όχι γιατί δεν είναι στην κατηγορία των θεμάτων που δε χρειάζονται απόλυτη πλειοψηφία, αλλά γιατί ο νέος νόμος δεν καλύπτει. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε για το πώς θα λειτουργούμε στο μέλλον, γιατί πολλές άλλες αποφάσεις θα χρειαστούν την απόλυτη πλειοψηφία.

«Είναι μια εταιρεία πολιτισμού και δε θα βγάλει ποτέ λεφτά, αλλά θα πρέπει να βάζουμε όσο πιο λίγα γίνεται. Θα ήθελα πιο διευρυμένη σύνθεση στο Δ.Σ. και δεν αφορά την πρόεδρο - ξέρει ότι έχω άλλη άποψη για την τοποθέτηση της προέδρου. Αν δε συνεννοηθούμε στα μεγάλα, κάθε μέρα θα αντιμετωπίζουμε πολλά μικρά που θα μας οδηγούν στα βράχια», τόνισε ο κ. Κουκιαδάκης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Βρύσαλης είπε ότι ο νομοθέτης θέλει ουσιαστικά να εκχωρήσει σοβαρές αρμοδιότητες, ανεξάρτητα από την πλειοψηφία.

«Για εμάς έχει να κάνει με το μέλλον του κομματιού του σοβαρού του Πολιτισμού, που επί της ουσίας οι κυβερνήσεις το παραχωρούν σε Ανώνυμες Εταιρείες. Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η κοινωνική πολιτική θα πληρώσουμε πολύ ακριβά αυτές τις μεταφορές αρμοδιοτήτων. Συμβολικά και ο Δήμος θα μπορούσε να έχει τη δική του παρέμβαση σε αυτό το κομμάτι. Καταψηφίζουμε και βεβαίως θα ενημερώνουμε τον κόσμο για την προοπτική αυτού του σοβαρού τομέα», κατέληξε ο κ. Βρύσαλης.

Τέλος, από την πλευρά του, ο Μανόλης Βασιλάκης, εκπροσωπώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο την “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”, τόνισε: «Αγωνιώ για την ολοκλήρωση, την πληρωμή των εργαζομένων και τον εξοπλισμό του ΠΣΚΗ, και έτσι τυχόν παρατηρήσεις για την οικονομοτεχνική μελέτη τις παραγνωρίζω και θα ψηφίσω υπέρ. Έκκληση να ψηφίσουμε υπέρ».

Άναψε «φωτιές» η Αθηνά Σπανάκη - Κοχιαδάκη: «Μια παρέα γύρω από τα λεφτά του Πολιτιστικού»

Με μια ατάκα της η δημοτική σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη έβαλε “φωτιά” στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, που συζητούσε το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ με 5 εκατ. ευρώ! Η κ. Σπανάκη, αναφερόμενη στις απευθείας αναθέσεις που γίνονται τελευταία στο Πολιτιστικό Κέντρο με προκλητικούς μισθούς πάνω από 2,5 χιλ. ευρώ και εμφανώς αγανακτισμένη, έφτασε να πει από μικροφώνου ότι φαίνεται να είναι μια «παρέα που δημιουργήθηκε και θέλει να πάρει αυτά τα χρήματα, να τα δουλέψουν μεταξύ τους»!

Βεβαίως είχε προηγηθεί μια τοποθέτησή της με πολλά ερωτήματα προς τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, που επίσης δεν είπε κουβέντα. Η κ. Σπανάκη είπε ότι οι μισθοί των εργαζομένων θα πληρωθούν από τα έσοδα, όπως πληρώνονταν και πριν την ένωση των εταιρειών. Όμως το ποσό των 5 εκατ. ευρώ αναρωτήθηκε πού ακριβώς θα πάει και για ποιο λόγο και πού θα δοθεί;

«Εδώ έχουμε μισθούς 2-2,5 χιλ. ευρώ, όταν γιατροί 20ετίας παίρνουν 1.800 ευρώ. Στο ΠΣΚΗ πώς προσελήφθησαν; Έγιναν με ΑΣΕΠ, με πρόσκληση ενδιαφέροντος, με κάποια κριτήρια; Υποκλίνομαι στο κύρος τού κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, αλλά αυτό τι σημαίνει; Ότι μπορεί να εισπράξει με σπασμωδικές συμβάσεις και να κάνει και άλλες προσλήψεις;», ανέφερε η κ. Σπανάκη και όταν της απάντησε ο αντιδήμαρχος Γ. Καραντινός ότι, αν ο κ. Μιχαηλίδης δεν ανταπεξέλθει, θα αντικατασταθεί, εκείνη ανταπάντησε ότι με τις δοκιμές πετιούνται λεφτά και πως θα πρέπει το Πολιτιστικό να είναι ανοιχτό για κάθε κυρία από κάθε γειτονιά, ρωτώντας ρητορικά για τον αν έχει προαχθεί ο πολιτισμός σε κάθε γειτονιά.

Τότε ήταν που η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη ανέβασε τους τόνους, λέγοντας: «Εδώ μιλάμε αν έχει πάει πολιτισμός στα Δειλινά ή στις Περιφέρειες, ενώ με σταματάνε και μου λένε συγχαρητήρια. Το “Τέχνη καθ’ οδόν” είναι δικό μας δημιούργημα», είπε η κ. Πλεύρη, ξεσηκώνοντας το Σώμα ειδικά στην ατάκα ότι δεν μπορεί να μετρηθεί η χρηματοδότηση του ΠΣΚΗ, ούτε να συγκριθεί ο μισθός ενός καλλιτέχνη με οποιουδήποτε άλλου.

Ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης επέκρινε την αντιδήμαρχο λέγοντας ότι μηδενίζει τους προηγούμενους συνομιλητές και τότε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός διέκοψε τη συζήτηση. Είχε προηγηθεί η επικριτική τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννη Δροσίτη, ο οποίος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κλίματος με την κ. Σπανάκη και τον κ. Λυγερό, επισημαίνοντας ότι είναι ο ίδιος περίπου 30 χρόνια γιατρός στο ΕΣΥ με ειδικότητα στην Καρδιοχειρουργική και τη Θωρακοχειρουργική και ο μισθός του είναι 1.800 ευρώ, λέγοντας ότι είναι πρόκληση άτομο που αναλαμβάνει την αρχειοθέτηση να παίρνει 2.650 ευρώ μισθό, όταν υπάρχουν γιατροί των 900 ευρώ με 15 εφημερίες. Ακόμη ανέφερε: «Είναι η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά την οικονομοτεχνική μελέτη και πίσω από αυτό κρύβονται και άλλες υπερβάσεις. Να μη σταθώ στην εκπροσώπηση των Ηρακλειωτών, είναι ισχνή στο Δ.Σ., και να πω ότι και εγώ περίμενα να είναι άλλη η εκπροσώπηση. Με αποτρέπει και θα αλλάξω την ψήφο μου από λευκή θα ψηφίσω αρνητικά».

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ινιωτάκη Γ. Καραπιδάκης ανέφερε ότι πρακτικά ζητείται να αλλάξει η ψήφος, όμως ο ίδιος δεν έχει δει κανένα νέο στοιχείο για να αλλάξει γνώμη. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το θέμα σέρνεται τώρα 100 μέρες από την πρώτη συνεδρίαση που συζητήθηκε και ως τώρα δεν έχει υπάρξει ένα έξτρα πληροφοριακό στοιχείο.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κουράκη Γρ. Μακαρώνας στάθηκε επικριτικός για τη σύνθεση του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ, λέγοντας ότι το 70% είναι μη εκλεγμένοι και έθεσε θέμα για τις αποφάσεις και τις προσλήψεις στο ΠΣΚΗ.

Πιο θετικοί εμφανίστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Κουράκη, οι κ.κ. Γ. Αγριμανάκης και Φ. Ζαμπετάκης. Ο μεν πρώτος μίλησε για αναγκαιότητα συνεργασίας για το μέλλον του Ηρακλείου, ώστε να μην έρχεται ένα θέμα τέσσερις φορές για ψήφιση, ενώ ο Φ. Ζαμπετάκης είπε ότι χρειάζονται τεχνοκράτες για να γεμίσει το ΠΣΚΗ και δε φτάνει ο Μύρων Μιχαηλίδης, που είναι εξαιρετικός στους τομείς του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News