Δικαστικό Μέγαρο: Μια «βαλτωμένη» υπόθεση

Ηράκλειο
Δικαστικό Μέγαρο: Μια «βαλτωμένη» υπόθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία εξέλιξη για την ανέγερση, σύμφωνα με απάντηση του υπ. Υποδομών στον Σ. Βαρδάκη

Σε συνθήκες “άπνοιας” έχουμε επιστρέψει, απ’ ό,τι φαίνεται, στο μέτωπο του πολύπαθου έργου ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου...

Οι απαντήσεις του υπουργείου Υποδομών στον Σωκράτη Βαρδάκη δε σκιαγραφούν κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη ή κινητικότητα, με τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για στασιμότητα, σημειώνοντας από τη μεριά του πως «η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει δρομολογήσει καμία εξέλιξη για την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου».

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σωκράτης Βαρδάκης εμφανίζεται απογοητευμένος από την απάντηση που έλαβε στην επερώτησή του, αφού ουσιαστικά παρατίθενται οι ενέργειες που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υποδομών επισημαίνει μια σειρά ενεργειών, οι οποίες όμως είτε δρομολογήθηκαν, είτε υλοποιήθηκαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, όπως:

- Η σύναψη σύμβασης για τις τοπογραφικές μελέτες.

- Η σύμβαση για τη “Γεωτεχνική Έρευνα και Μελέτη για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου”.

- Η αρχαιολογική έρευνα και οι δοκιμαστικές τομές στο οικόπεδο που προορίζεται για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, όπου δεν ανευρέθησαν αρχαία.

- Η σύνταξη του Κτηριολογικού Προγράμματος Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου Κρήτης, από τη ΔΚΥ (Διεύθυνση Κτηριακών Υποδομών).

- Η πρόσληψη του τεχνικού, νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου, για την υποβοήθηση της ΔΚΥ σε θέματα που αφορούν τις προκαταρκτικές ενέργειες προετοιμασίας διεθνούς διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης ΣΔΙΤ με τίτλο “Ανέγερση δύο νέων δικαστικών μεγάρων στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Έδεσσα”», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής και συνεχίζει: «Μετά από 6 μήνες που έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη από την πλευρά της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ. Όπως ενημερώνει το υπουργείο, μετά τη μελέτη του φακέλου από την ΕΓΣΔΙΤ και την πρόταση ένταξης του έργου στον Κατάλογο Προτεινόμενων Συμπράξεων και μετά από θετική αξιολόγηση θα δρομολογήσει την εισήγηση προς τη ΔΕΣΔΙΤ.

Μετά από έγκριση της “Αίτησης υπαγωγής” από τη ΔΕΣΔΙΤ, η Διεύθυνση Κτηριακών Υποδομών το συντομότερο δυνατό θα προετοιμάσει τον Διεθνή Διαγωνισμό για τη σύναψη Σύμβασης ΣΔΙΤ με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξη (ΙΦΣ).

Η διαγωνιστική διαδικασία που θα εφαρμοστεί με τη συνδρομή του τεχνικού, χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου, για την επιλογή του ΙΦΣ, ο οποίος θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, θα είναι κλειστού τύπου (δύο φάσεις: Α’ φάση προεπιλογή και Β’ φάση υποβολή δεσμευτικών προσφορών), δυνάμει του Ν. 3389/2005 και της λοιπής συμπληρωματικής νομοθεσίας και ιδίως του Ν. 4412/2016, όπως ισχύει.

Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η ΔΚΥ θα συνάψει Σύμβαση Σύμπραξης με Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (ΑΕΕΣ), η οποία θα συσταθεί από τον ΙΦΣ με αποκλειστικό σκοπό την υλοποίηση του έργου.

Στα δύο χρόνια που θα ακολουθούν, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα ολοκληρώσει και την κατασκευή του έργου. Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης ενδεικτικά εκτιμάται σε 30 έτη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευαστικής περιόδου».

Σχετικά με το ερώτημα τού κ. Βαρδάκη για το έργο της συντήρησης των υπαρχουσών κτηριακών υποδομών, η σύμβαση του οποίου υπεγράφη στις 18/04/19, το υπουργείο ενημερώνει ότι ήδη εκτελούνται συγκεκριμένες εργασίες, όπως η επισκευή μόνωσης Πρωτοδικείου, οι τοπικές επισκευές επιχρισμάτων όψεων, η αποκατάσταση φθορών στα μπαλκόνια των κτηρίων, η επισκευή οροφοκονιαμάτων στην οροφή του Α’ ορόφου του Πρωτοδικείου, η επέκταση “σκάφης” προστασίας στις όψεις των κτηρίων και το αναβατόριο κλιμακοστασίου (ΑμεΑ), οι οποίες αναμένεται να αποπερατωθούν έως τις 14/12/2019.

Το έργο  - Στα χαρτιά εδώ και μία δεκαπενταετία

Το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου Κρήτης, ένα έργο που είναι στα σκαριά χοντρικά εδώ και μια 15ετία αλλά όλο κάπου “σκοντάφτει”, πρόκειται να ανεγερθεί στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου απέναντι από την κεντρική πύλη του λιμανιού και σε οικόπεδο που έχει δεσμευτεί εδώ και πολλά χρόνια για τον σκοπό αυτό.

Η διάρκεια των κατασκευών προβλέπεται σε περίπου δύο χρόνια, ενώ για άλλα 25 χρόνια θα συνεχίσει η περίοδος λειτουργίας.

Η διαγωνιστική διαδικασία του έργου ξεκίνησε ουσιαστικά τον Ιούνιο του 2018, όταν και αποφασίστηκε τα δύο έργα, δηλαδή το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου και το νέο δικαστικό μέγαρο Έδεσσας να ενταχθούν σε μια ενιαία διαγωνιστική διαδικασία με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Σημαντικά βήματα στο διαδικαστικό μέτωπο, για την προώθηση του έργου ανακατασκευής του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, είχαν γίνει τον Οκτώβριο του 2018. Το Δ.Σ. της εταιρείας “Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.” στη συνεδρίασή του τη 18η/10/2018 ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο “Άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των δομικών προβλημάτων του κτηριακού συγκροτήματος του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου για την άρση της επικινδυνότητάς του, και πρόσβαση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου”.

Ακολούθως προχώρησαν οι απαιτούμενες αρχαιολογικές εργασίες στο οικόπεδο της παραλιακής που θα ανεγερθεί το νέο μέγαρο, ενώ έκτοτε είναι σε εξέλιξη τα δικαστικά ωρίμανσης του έργου για να πάμε στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Διαδικαστικά όμως, όπως όλα δείχνουν, που προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, για να μη πούμε δηλαδή ότι επικρατεί στασιμότητα...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News