Ένοχος ο αστυνομικός για το θανατηφόρο τροχαίο στη Σμπώκου

Ηράκλειο
Ένοχος ο αστυνομικός για το θανατηφόρο τροχαίο στη Σμπώκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το τροχαίο είχε χάσει την ζωή του 27χρονος μοτοσικλετιστής

Ένοχος κρίθηκε τελικά ο νεαρός αστυνομικός ο οποίος δικαζόταν για τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 27χρονου Ηρακλειώτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στην οδό Σμπώκου, στο Ηράκλειο. Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης πραγματοποιήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, το οποίο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 15 μηνών. Ας σημειωθεί ότι η ποινή του καταδικασθέντος ανεστάλη επί τριετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο έκρινε ότι ο εκλιπών είχε υπερβεί το όριο ταχύτητας των 50 χιλιομέτρων, καθώς φέρεται να οδηγούσε με ταχύτητα περίπου 70 χιλιόμετρα την ώρα. Ωστόσο, όπως είπε χθες μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” η συνήγορος στήριξης κατηγορίας, δικηγόρος κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη, «ανεξαρτήτως συνυπαιτιότητας του θανόντος, το δικαστήριο απέδωσε στον κατηγορούμενο την πράξη για την οποία κατηγορείται, ότι δηλαδή παραβίασε τις πινακίδες κυκλοφορίας σύμφωνα με τον ΚΟΚ και η συμπεριφορά του αυτή συνετέλεσε αιτιωδώς στον θάνατο του νεαρού μοτοσικλετιστή».

Η πολύκροτη υπόθεση εκδικάστηκε την περασμένη Δευτέρα, μετά από ουκ ολίγες αναβολές που είχε λάβει το προηγούμενο διάστημα. Επισημαίνεται, πάντως, ότι στον Κρητικό αστυνομικό αναγνωρίστηκε από την Έδρα το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

«Η πλευρά της στήριξης κατηγορίας αισθάνεται ικανοποιημένη με την απόφαση, δεδομένου ότι το δικαστήριο δεν παραπείστηκε τελικώς από την αβάσιμη και παρελκυστική προβολή ισχυρισμού περί νομιμοποίησης παρανόμου συμπεριφοράς του οδηγού και κατηγορουμένου και τον έκρινε ένοχο επιβάλλοντάς του την ποινή φυλάκισης 15 μηνών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα», δήλωσε χθες στη “Νέα Κρήτη” η κ. Σπανάκη.

Εξάλλου, το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο θανών φορούσε κράνος την ώρα του τραγικού συμβάντος. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες, στο πλαίσιο της εκδίκασης του αστικού σκέλους της επίμαχης υπόθεσης, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε κρίνει ότι ο θανών δεν έφερε κράνος την ώρα της μοιραίας σύγκρουσης. Εντούτοις, η δικηγόρος Αλεξάνδρα Σπανάκη είχε επισημάνει τότε στη “Νέα Κρήτη” ότι υπάρχουν αναμφισβήτητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο 27χρονος φορούσε κράνος.

«Όπως προέκυψε από αδιάσειστα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στο ακροατήριο, και ιδιαίτερα την επισκόπηση και την καρέ-καρέ απομαγνητοσκόπηση ψηφιακού δίσκου παρακείμενης οικίας, καθώς και από τις μαρτυρίες μαρτύρων οι οποίοι βρίσκονταν στον τόπο του δυστυχήματος, ο οδηγός της μηχανής έφερε κράνος», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά η κ. Σπανάκη.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι τον περασμένο Οκτώβριο το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή της οικογένειας του θύματος, επιδικάζοντας στους οικείους του 27χρονου αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης. Σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας του αδικοχαμένου νεαρού, το δικαστήριο έκρινε τότε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου είχε 70% υπαιτιότητα για το δυστύχημα, ενώ ο θανών είχε 30% υπαιτιότητα.

Όπως ανέφερε τότε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” η κ. Σπανάκη, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχτηκε ότι ο οδηγός του Ι.Χ. είχε υπαιτιότητα κατά 70%, καθώς παραβίασε τις πινακίδες υποχρεωτικής πορείας στα δεξιά και της υποχρεωτικής διακοπής πορείας (σ.σ. το SΤΟΡ). Σύμφωνα με τη δικηγόρο, ο θανών είχε υπαιτιότητα κατά 30%, καθώς είχε υπερβεί το όριο ταχύτητας των 50 χιλιομέτρων.

Ο νεαρός, ο οποίος εργαζόταν ως “ντελιβεράς”, είχε μόλις σχολάσει και επέστρεφε με τη μηχανή του στο σπίτι του, στη Νέα Αλικαρνασσό. Ο άτυχος άνδρας διέσχιζε την οδό Σμπώκου, με κατεύθυνση από Παναγίτσα προς τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως. Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στο ύψος του κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου. Το δίκυκλο όχημα, το οποίο οδηγούσε ο 27χρονος, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο το οποίο φέρεται να εισήλθε στην οδό Σμπώκου, εξερχόμενο από δρόμο που την τέμνει κάθετα.

Η σύγκρουση των δύο οχημάτων ήταν σφοδρότατη. Από τη σύγκρουση, ο νεαρός τραυματίστηκε βαρύτατα, καθώς η μηχανή που οδηγούσε κατέληξε σε μια σιδερένια πόρτα εξωτερικής περίφραξης. Στο σημείο του τροχαίου μετέβη ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον 27χρονο Ηρακλειώτη σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Ο νεαρός διακομίστηκε τάχιστα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νεαρός άνδρας, που οδηγούσε το εμπλεκόμενο στο δυστύχημα αυτοκίνητο, παραβίασε τα σήματα οδικής κυκλοφορίας που βρίσκονταν στο σημείο, πριν τελικά συγκρουστεί με το δίκυκλο στο οποίο επέβαινε ο 27χρονος.

 (Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News