default-image

Θυμούνται το γερο - καπετάνιο της Βιάννου

Ηράκλειο
Θυμούνται το γερο - καπετάνιο της Βιάννου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα τραγούδι για το «μπάρμπα Γιάννη»

Το Γιάννη Χρηστάκη, γνωστό και ως «μπάρμπα Γιάννη» από τα Αμιρά (ή Βαχό) Βιάννου- έναν αγωνιστή της ζωής που ενώ είχε ακρωτηριαστεί στα δάχτυλα αλλά συνέχισε να δίνει τον καθημερινό του αγώνα-  θυμάται ο Αντώνης Τζερμιάς. Με συγκινητικά λόγια αναφέρεται στο γέρο- καπετάνιο ο οποίος αποτέλεσε και έμπνευση για τραγούδι.

Όπως αναφέρει ο κ.Τζερμιάς:

"Πριν αρκετά χρόνια σε μια όμορφη παραλία της νότιας Κρήτης, την Άρβη, έτυχε να γνωρίσω έναν συνταξιούχο αγροφύλακα (έτσι μου είχαν πει τότε) που αγαπούσε την θάλασσα τόσο που αποφάσισε σε κάποια στιγμή να αγοράσει μια βαρκούλα ξύλινη και να εξοπλιστεί με δίχτυα και παραγάδια για να ψαρεύει.

 Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση και έγινε και η αιτία να γραφτούν οι στίχοι αυτού του τραγουδιού είναι ότι ο γέρο καπετάνιος, ο αρβίτης, δεν ήξερε να κολυμπά! Οι φίλοι του που το γνώριζαν και τους άρεσε να τον πειράζουν γιατί ήξεραν ήδη τι απάντηση θα τους έδινε όταν τύχαινε να βρίσκονται μαζί με κάποιον που δεν γνώριζε τον γέρο καπετάνιο δεν έχαναν ευκαιρία να του κάνουν την ερώτηση «καπετάνιο, αν πέσεις σε κακοκαιρία και η βάρκα κινδυνέψει να βουλιάξει, τι θα κάνεις που δεν ξέρεις κολύμπι; «

 Και εκείνος με εμφανή ευχαρίστηση στην έκφραση του προσώπου του, μιά που του άρεσε να κάνει χιούμορ, απαντούσε: «θα πάρω αγκαλιά την ....άγκυρα!!!». Όπως με πληροφόρησαν πρόσφατα η κα Ειρήνη Πνέυ και ο κ. Γιώργος Μανδαλάκης που τον γνώριζαν πρόκειται για τον Γιάννη Χρηστάκη, γνωστό θυμόσοφο, από τον Βαχό Βιάννου, ως μπάρμπα Γιάννης ή με το ψευδώνυμο «καούκης».

 Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Άρβη σαν ψαράς. Είχε ένα ατύχημα με δυναμίτη στο παρελθόν, χάνοντας μερικά δάχτυλα, αλλά δεν το 'βάζε ποτέ κάτω! Ήθελε να πεθάνει στη θάλασσα, αλλά τον νίκησε ο καρκίνος...

Ακριβώς αυτή του η αγάπη για την θάλασσα μου είχε κάνει εντύπωση και έγινε η αιτία να γραφτούν οι στίχοι ενός τραγουδιού. Επιθυμία μου ήταν να αποδοθεί η ταυτότητα του «γέρου καπετάνιου» που μου έδωσε την έμπνευση. Σε μουσική και τραγούδι του Χρήστο Τσιαμούλη από τον δίσκο του «Άγριος καιρός».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News