Ηράκλειο

«Χαμόγελο του παιδιού»: Φιλική δικαιοσύνη για παιδιά - θύματα

Παρουσιάστηκε το "σπίτι του παιδιού"

Την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πλαισίου φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά στην Ελλάδα ανέδειξε σεμινάριο που διοργάνωσε “Το Χαμόγελο του Παιδιού” στο Ηράκλειο Κρήτης. Με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά-θύματα στην Ελλάδα, “Το Χαμόγελο του Παιδιού” με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα ανέλαβε την πρωτοβουλία υλοποίησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., εισαγγελείς, δικαστικούς λειτουργούς και επαγγελματίες κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών στον τομέα προστασίας των παιδιών.

Στο τρίτο σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο χθες Τετάρτη, στο ξενοδοχείο “Galaxy”, το “παρών” έδωσαν εισαγγελικές Αρχές, σώματα ασφαλείας και οι επαγγελματίες φορέων προστασίας παιδιών. Βασικός ομιλητής των σεμιναρίων είναι ο Chris Newlin, εκτελεστικός διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά (NCAC) και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της παιδικής προστασίας σε όλο τον κόσμο, τον οποίο και προσκάλεσε στην Ελλάδα “Το Χαμόγελο του Παιδιού”.
«Η φιλική δικαιοσύνη για τα παιδιά αποτελεί έναν ολόκληρο μηχανισμό που λειτουργεί σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Το ζητούμενο στη χώρα μας είναι η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, που θα διασφαλίζει ότι ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί δε θα υφίσταται εκ νέου τη θυματοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Ζητούμε, επομένως, να αξιοποιηθεί το μοναδικό διεπιστημονικό κέντρο που υπάρχει στη χώρα μας, “Το Σπίτι του Παιδιού», και να λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των παιδιών», τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, Κώστας Γιαννόπουλος.
Στη διάρκεια των σεμιναρίων παρουσιάστηκε “Το Σπίτι του Παιδιού”, μια δομή που εγκαινιάστηκε από “Το Χαμόγελο του Παιδιού” το 2014, με στόχο την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, θυμάτων κάθε μορφής βίας.


Την ίδια χρονιά, “Το Χαμόγελο του Παιδιού” προχώρησε επίσης στη δημιουργία της δομής “Salle Mélanie”, στο πρότυπο του γαλλικού και αμερικανικού μοντέλου των Κέντρων Συνηγορίας για Παιδιά, η οποία και τέθηκε στη διάθεση της ελληνικής Πολιτείας, χωρίς ωστόσο να έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα ώστε να διασφαλίζεται η φιλική δικαιοσύνη για παιδιά που έχουν θυματοποιηθεί μέσω μιας και μοναδικής μαρτυρικής κατάθεσης.


Οι συμμετέχοντες από τις εισαγγελικές Αρχές, τα Σώματα Ασφαλείας και οι επαγγελματίες φορέων προστασίας παιδιών είχαν, επιπλέον, την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από τον εκτελεστικό διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά (NCAC) Chris Newlin γύρω από το διεπιστημονικό μοντέλο που υλοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στις ΗΠΑ 35 και πλέον χρόνια.

«Αναγκαία η αναμόρφωσή του»

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και πρόεδρος της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γιώργος Νικολαΐδης, ανέλυσε το σύστημα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη αναμόρφωσής του στη βάση μιας διατομεακής συνεργασίας που θα διασφαλίζει ότι αποφεύγεται η δευτερογενής επαναθυματοποίηση των παιδιών.
Ανάλογα εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν από “Το Χαμόγελο του Παιδιού” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένετε να πραγματοποιηθεί και στην Πάτρα αύριο Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου. “Το Χαμόγελο του Παιδιού” ευχαριστεί θερμά την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για την υποστήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, επίσης, ευχαριστεί θερμά το “Galaxy Hotel”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια