Ηράκλειο

Προϋπολογισμός Δήμου Ηρακλείου: Από τα 230 εκατ. Ευρώ, ζήτημα να φτάσει τα… 75-80 εκατ.

Άλλο τα χαρτιά και άλλο η πράξη…

Άλλο οι αριθμοί στα χαρτιά και άλλο οι αριθμοί στην πράξη! Μπορεί στο άκουσμα του αριθμού των 230,3 εκατομμυρίων ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου για το 2020 (που εγκρίθηκε προχθές από το Δημοτικό Συμβούλιο χάρη στις “πλάτες” που έβαλαν οι παρατάξεις Κουράκη, Λυγερού και Ινιωτάκη, που τον καυτηρίασαν, αλλά την ίδια ώρα ψήφισαν λευκό επιτρέποντας την υπερψήφισή του) να προκαλεί ίλιγγο και να γεννά πολλές προσδοκίες στον δημότη, στην πράξη όμως δε θα πρέπει να περιμένει κανείς να δαπανηθούν 230 εκατ. ευρώ, όπως είναι τα προβλεπόμενα ισοσκελισμένα έσοδα-έξοδα.

Ούτε κατά διάνοια δηλαδή, αφού είναι ερωτηματικό αν από τα 230 εκατ. ευρώ, που είναι τύποις ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου για το 2020, θα δαπανηθούν τελικά πάνω από 70-75 εκατ. ευρώ!

Ουσιαστικά, οι πραγματικές δαπάνες στο κλείσιμο του 2020 αναμένεται να κυμανθούν σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή περί τα 75 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα η παραγωγή έργου, δηλαδή οι επενδύσεις που αφορούν σε χρήματα που θα πέσουν στην πόλη και στην τοπική αγορά, με έργα, παρεμβάσεις και μελέτες, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 15-20 εκατ. ευρώ!

Αυτοί είναι οι αριθμοί που πρακτικά έχει να περιμένει και να προσδοκά ο απλός δημότης. Αριθμοί που απέχουν κατά πολύ από το εντυπωσιακό μεν, απόλυτα πλασματικό δε ύψος των 230,3 εκατ. ευρώ, που συνοδεύει στα χαρτιά τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηρακλείου για τη νέα χρονιά. Αριθμοί που τελικά σκιαγραφούν ένα συντηρητικό και όχι ιδιαίτερα οραματικό επί του πρακτέου προϋπολογισμό. Κάτι, άλλωστε, που επισήμαναν εμφατικά στις τοποθετήσεις τους στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι Γιάννης Κουράκης, Ηλίας Λυγερός και Πέτρος Ινιωτάκης, και μάλιστα με δριμεία “πυρά” και αιχμηρές βολές προς τη δημοτική Αρχή, δίχως όμως να αποτυπώσουν την πολιτική αυτή θέση σε επίπεδο ψήφου, αφού ψηφίζοντας λευκό ουσιαστικά συναίνεσαν πολιτικά σε έναν προϋπολογισμό που οι ίδιοι χαρακτήρισαν μη οραματικό και αντιαναπτυξιακό!

Ας δούμε όμως το “προφίλ” του προϋπολογισμού του 2020 μέσα από αριθμούς και πώς στην πραγματικότητα η τελική του επίδοση από το αρχικό δυσθεώρητο ύψος των 230, 3 εκατ. ευρώ θα “κατέβει” σε επίπεδο εκτέλεσης στα 70 με 80 το πολύ εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση κατά την ψήφισή του και κατά την εκτέλεσή του ο προϋπολογισμός ενός Δήμου πρέπει υποχρεωτικά να είναι ισοσκελισμένος. Δηλαδή πολύ απλά δεν μπορεί ένας Δήμος να ξοδέψει περισσότερα απ’ ό,τι θα εισπράξει.

Ο προϋπολογισμός λοιπόν του Δήμου Ηρακλείου για το 2020, που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει πρόβλεψη ισοσκελισμένων εσόδων-εξόδων στα 230,37 εκατ. ευρώ. Το νούμερο είναι τυπικό και μόνο. Ο λόγος; Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται ένα πολύ μεγάλο ποσό ανείσπραχτων χρεών προηγούμενων ετών, κυρίως από αυθαίρετα.

Μιλάμε για ένα ποσό ύψους 98 εκατ. ευρώ, που κατά γενική ομολογία από συμπολίτευση και αντιπολίτευση δε θα εισπραχθεί. Άλλωστε, στον ίδιο τον προϋπολογισμό βλέπουμε ως εκτιμώμενη είσπραξη εσόδων από παρελθόντα έτη το ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ!

Επί του πρακτέου, λοιπόν, τα 98 από τα 230 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού σε επίπεδο εσόδων είναι ως μη γενόμενα και αναγράφονται απλώς γιατί πρέπει θεσμικά να αναγραφούν.

Αυτό σημαίνει κατευθείαν ότι ο πραγματικός προϋπολογισμός εσόδων και άρα και δαπανών κατεβαίνει στα 133 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό όμως συμπεριλαμβάνεται και το πολύ μεγάλο ταμειακό απόθεμα του Δήμου, ύψους 55,6 εκατ. ευρώ! Θεωρητικά τα χρήματα αυτά, που όλα αυτά τα χρόνια είναι “παρκαρισμένα”, αδρανή στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου, μπορούν να αξιοποιηθούν. Θα συμβεί όμως;

Με βάση τα δείγματα γραφής που έχει δώσει ως τώρα η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, δεν πρέπει να περιμένουμε να πέσουν στην πόλη και στην αγορά χρήματα από το μεγάλο αυτό αποθεματικό.

Αυτό δείχνει τουλάχιστον το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια που είναι στη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου η δημοτική Αρχή Λαμπρινού, όχι μόνο δε διοχετεύει το ταμειακό απόθεμα σε έργα, παρεμβάσεις και δράσεις, αλλά αντιθέτως μάλιστα φροντίζει να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο το “μασούρι” στο δημοτικό ταμείο, με μια λογική αποταμίευσης που θα ζήλευαν και πιστωτικά ιδρύματα.

Αν λοιπόν η δημοτική Αρχή συνεχίσει την ίδια πολιτική και το 2020 και το αποθεματικό όντως δεν πειραχτεί, αυτό σημαίνει πως πρέπει να αφαιρεθούν από τα πραγματικά έσοδα του 2020 άλλα 55,6 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτομάτως θα πρέπει να αφαιρεθεί και από τις δαπάνες, αφού έσοδα-έξοδα πρέπει να είναι πάντα ισοσκελισμένα.

Άρα από τα 133 εκατ. ευρώ, που είναι το “ταβάνι” των δυνατών δαπανών (μετά την αφαίρεση των ανείσπραχτων χρεών 98 εκατ. ευρώ που πρόκειται να εισπραχθούν), θα πρέπει να αφαιρέσει κανείς, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι δε θα ακουμπήσει η δημοτική Αρχή το απόθεμα, άλλα 55 εκατ. ευρώ... Οπότε τελικά, επί του πρακτέου, το τελικό ποσό των αναμενόμενων δαπανών, στο κλείσιμο του 2020, δε θα ξεπεράσει τα 78 εκατ. ευρώ!

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, δηλαδή, δε θα δούμε μέσα στην επόμενη χρονιά να δαπανώνται από τον Δήμο Ηρακλείου πάνω από 78 εκατ. ευρώ. Φυσικά μη φανταστεί κανείς ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αυτών θα αφορά επενδύσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών έχει να κάνει με έξοδα χρήσης που αφορούν στη λειτουργία του ίδιου του Δήμου ως οργανισμού και δεν μπορούν να περικοπούν, όπως είναι οι μισθοί του προσωπικού, των αιρετών, ενοίκια για κτήρια που στεγάζονται υπηρεσίες, κατανάλωση καυσίμων για τα οχήματα και δαπάνες για αναλώσιμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για μισθώματα ακινήτων η προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 1.282.500 ευρώ. Η δαπάνη για τις αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού του Δήμου είναι 25,6 εκατ. ευρώ. Για τους δε μισθούς των αιρετών, οι δαπάνες ανέρχονται το 2020 σε 235.000 ευρώ για αντιδημάρχους, σε 51.500 ευρώ για τους μισθούς του δημάρχου, σε 50.000 ευρώ για τις αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων και σε άλλα 101.000 ευρώ οι δαπάνες για τα έξοδα κίνησης των προέδρων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Για έργα και μελέτες, η προβλεπόμενη στα χαρτιά δαπάνη για το 2020 είναι αθροιστικά στα 27,5 εκατ. ευρώ. Και μένει να δούμε τι μέρος από αυτά τα χρήματα όντως θα διατεθούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια