Πλοία «φαντάσματα»: Επιτέλους απομακρύνονται τα παράνομα σαπιοκάραβα

Ηράκλειο
Πλοία «φαντάσματα»: Επιτέλους απομακρύνονται τα παράνομα σαπιοκάραβα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάπιζαν επί χρόνια σε λιμάνια της Κρήτης

Το πρώτο βήμα για να απαλλαχθεί το λιμάνι του Ηρακλείου από τα 5 πλοία φαντάσματα που παραμένουν δεμένα στις προβλήτες μετά από κατάσχεση, έγινε χθες με την απομάκρυνση Atlantic Surveyor, ενώ ήδη φαίνεται να έχει βρεθεί πλειοδότης για το πλοίο Φάλκον το οποίο είχε εντοπιστεί να μεταφέρει λαθραία ποτά πριν από 5 χρόνια.

Το κεντρικό λιμεναρχείο έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να απομακρύνει το κίνδυνο ατυχήματος για τα άλλα τρία πλοία που έχουν κατασχεθεί στο πλαίσιο μεγάλων επιχειρήσεων του λιμενικού σώματος για όπλα, ναρκωτικά και λαθραία τσιγάρα, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

4 ολόκληρα χρόνια σάπιζε μέσα στο λιμάνι του Ηρακλείου το πλοίο Atlantic Surveyor το οποίο είχε χαρακτηριστεί από τις λιμενικές αρχές επικίνδυνο και επιβλαβές. Το 2015 παρουσίασε μηχανική βλάβη. Πλήρωμα και πλοιοκτήτες το εγκατέλειψαν στο λιμάνι του Ηρακλείου με συνέπεια στο πέρασμα του χρόνου να μετατραπεί σε πλοίο – φάντασμα.

Η απομάκρυνση του, η οποία ολοκληρώθηκε χθες είναι το πρώτο βήμα για να απαλλαχθεί το λιμάνι του Ηρακλείου από τα συνολικά 5 πλοία φαντάσματα που έχουν κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια. Το Atlantic Surveyor, με τη συνδρομή ρυμουλκού μεταφέρεται στην Αλίαγα της Τουρκίας σε εργοστάσιο σκραπ για να καταστραφεί.

Θα ακολουθήσει η απομάκρυνση του ρυμουλκού Φάλκον το οποίο είχε εντοπιστεί να μεταφέρει λαθραία ποτά πριν από 5 χρόνια καθώς οι λιμενικές αρχές έχουν ενημερωθεί πως  έχει βρεθεί πλειοδότης.

Πονοκέφαλος για το κεντρικό λιμεναρχείο Ηρακλείου παραμένουν ακόμη 3 πλοία, τα οποία έχουν κατασχεθεί στο πλαίσιο μεγάλων επιχειρήσεων του λιμενικού σώματος για όπλα, ναρκωτικά και λαθραία τσιγάρα. Παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί όλα τα δυνατά μέτρα ασφαλείας για την απάντληση των καυσίμων και την απομάκρυνση κάθε υλικού που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, η παρουσία τους στο λιμάνι του Ηρακλείου παραμένει προβληματική.

Εφιάλτης και στην Αγία Γαλήνη

Σε εφιάλτη έχουν μετατραπεί για την κοινωνία της Αγίας Γαλήνης δύο παροπλισμένα πλοία, που παραμένουν αγκυροβολημένα στο λιμάνι της περιοχής, καθώς έχουν μετατραπεί σε τεράστιες εστίες μόλυνσης. Ο λόγος για το πλοίο “Ανδρέας” και το πλοίο “Ζάχρα”, το γνωστό τσιγαράδικο που είχε απασχολήσει πριν τέσσερα χρόνια τις Αρχές, όταν είχε εντοπιστεί ανοιχτά του Λέντα. Μάλιστα, πριν από μήνες πολίτες είχαν δει τρωκτικά να κόβουν βόλτες στα αμπάρια του, ενώ στο παροπλισμένο πλοίο “Ανδρέας” είχαν βρεθεί και επιπλέον ποσότητες κάνναβης σε μορφή σοκολάτας. Και τα δύο αυτά πλοία δεν αποτελούν πια περιουσία του Δήμου. Έχουν γίνει πλειστηριασμοί. Έχουν αναδειχθεί οι νέοι πλοιοκτήτες, ωστόσο δεν τα έχουν ακόμα απομακρύνει από την περιοχή.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, στη μία περίπτωση ρυμουλκό αναμένεται να καταφτάσει από την Ιταλία, προκειμένου να μεταφερθεί το ένα πλοίο, και στην άλλη περίπτωση προσπαθούν ο νέος πλοιοκτήτης και οι μηχανικοί να επισκευάσουν το πλοίο, ώστε να πάρει απόπλου. Εάν πάντως τα πλοία δε μεταφερθούν τις επόμενες μέρες, το Λιμενικό θα αναγκαστεί να επιβάλλει πρόστιμα 6.000 ευρώ και στις δύο περιπτώσεις αντίστοιχα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News