Δήμος Ηρακλείου: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός, χάρη… στα λευκά της αντιπολίτευσης

Ηράκλειο
Δήμος Ηρακλείου: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός, χάρη… στα λευκά της αντιπολίτευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρά… παρατράγουδα με ύβρεις και τσακωμούς στο Δημοτικό Συμβούλιο

Διά πυρός και σιδήρου, με αντιπαραθέσεις, εντάσεις, πρωτοφανείς εκφράσεις του... πεζοδρομίου, αποχωρήσεις παρατάξεων (συγκεκριμένα της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” σε ένδειξη διαμαρτυρία για λόγια του προέδρου του Σώματος Γρηγόρη Πασπάτη προς τον Νίκο Γιαλιτάκη) και “βολές” από τις παρατάξεις Κουράκη και Λυγερού για την οικονομική φιλοσοφία και πολιτική της δημοτικής Αρχής, πέρασε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2020.

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η δημοτική Αρχή πέρασε ουσιαστικά χάρη στη στάση των παρατάξεων Κουράκη και Λυγερού. Οι δύο παρατάξεις (όπως το έπραξε και η παράταξη Ινιωτάκη) επέλεξαν να μην καταψηφίσουν (παρά τις διαφωνίες τους) το σχέδιο, αλλά να ψηφίσουν λευκό, ώστε να αποτυπώσουν μεν την εναντίωσή τους με τη γραμμή πλεύσης της δημοτικής Αρχής στο οικονομικό πεδίο, αλλά να διευκολύνουν την ίδια ώρα τη λειτουργία του Δήμου με την έγκριση του προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά.

Έτσι, προϋπολογισμός που τύποις ανέρχεται στα 230, 3 εκατ. ευρώ, αλλά στην πράξη (δεδομένου ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσό ανείσπραχτων χρεών κυρίως από αυθαίρετα ύψους 98 εκατ. ευρώ που κατά γενική ομολογία δε θα εισπραχθεί) έχει ως πραγματικό ύψος τα 133 εκατ. ευρώ, υπερψηφίστηκε, καταψηφιζόμενος μόνο από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Βεβαίως τόσο ο Γιάννης Κουράκης όσο και ο Ηλίας Λυγερός εξαπέλυσαν δριμείες “βολές” κατά της δημοτικής Αρχής, κάνοντας λόγο για έλλειψη οράματος, προοπτικής. Και για μια πρωτοφανή αποταμιευτική λογική εκ μέρους της δημοτικής Αρχής που, αντί να παράγει έργο προς όφελος των δημοτών και της τοπικής οικονομίας, επιμένει να λειτουργεί ως τραπεζικό ίδρυμα, έχοντας φτάσει πλέον το αποθεματικό του Δήμου (χρήματα δηλαδή που είναι “αραγμένα” στο ταμείο χωρίς να αξιοποιούνται) στα 55 εκατ. ευρώ!

Δυστυχώς την πολιτική συζήτηση, τον διάλογο και την αντιπαράθεση γύρω από τη γραμμή πλεύσης στα οικονομικά του Δήμου επισκίασαν εντάσεις και σοβαρά παρατράγουδα...

Χαρακτηριστική ήταν η αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς τον Γρηγόρη Πασπάτη.

Σε συνέχεια αντιπαράθεσης που είχαν για το ίδιο θέμα και νωρίτερα, ο Νίκος Γιαλιτάκης εγκάλεσε τον πρόεδρο του Συμβουλίου ότι έδινε αυθαίρετα τον λόγο σε αντιδημάρχους, πέραν της εισηγήτριας Μαρία Καναβάκη.

«Καμιά φορά, κύριε Γιαλιτάκη, μιλάτε και δεν ξέρετε τι λέτε!», του απάντησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση και αποχώρηση της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5”, με τον Γιάννη Κουράκη να ξεσπά, λέγοντας: «Δεν ντρέπεσαι λίγο να λες τέτοια πράγματα; Είναι δυνατόν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να λέει στον κ. Γιαλιτάκη ότι δεν ξέρει τι λέει;».

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί σκηνικό έντασης ανάμεσα στον Γιώργο Σισαμάκη και τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκε μια πρωτοφανής για την αίθουσα έκφραση... πεζοδρομίου από τον αντιδήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο για όλους”.

Η επίμαχη αγοραία φράση ειπώθηκε από τον Γιώργο Σισσαμάκη σε κλειστό εκείνη την ώρα μικρόφωνο και άρα δεν καταγράφηκε επισήμως στα πρακτικά. Ωστόσο ακούστηκε κανονικά, έγινε αντιληπτή όχι μόνο από τον άμεσα θιγόμενο Ευριπίδη Κουκιαδάκη αλλά και από πολλούς άλλους εμβρόντητους δημοτικούς συμβούλους, ενώ αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε η στάση του να μη ζητήσει συγνώμη!

«Δεν είναι πιστωτικό ίδρυμα ο Δήμος»

«Με περηφάνια είπε η αντιδήμαρχος για το αποθεματικό των 55 εκατομμυρίων... Μα ο Δήμος είναι πιστωτικό ίδρυμα; Σε προηγούμενο Συμβούλιο κάναμε προσπάθεια για να είμαστε συναινετικοί. Να φτιάξουμε ένα κοινό πρόγραμμα έργων. Να βάλουμε τις βάσεις για το μέλλον. Τι συνέβη; Το εισέπραξε αυτό η δημοτική Αρχή;

Σας πληροφορώ ότι ο πρόγραμμα μελετών είναι λιγότερο κατά 300.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι! Στα έργα έχουμε μείωση κατά 3 εκατ. ευρώ. Είναι ένας φτωχός προϋπολογισμός για την ανάπτυξη, για την ελπίδα. Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε θετική ψήφο. Αλλά για να διευκολύνουμε, θα δώσουμε λευκή ψήφο. Θα είμαστε εδώ για να ελέγχουμε, για να πιέζουμε», τόνισε ο Γιάννης Κουράκης.

«Γιατί δεν αξιοποιήθηκε το αποθεματικό;»

“Καταπέλτης” κατά της πολιτικής της δημοτικής Αρχής στα οικονομικά εμφανίστηκε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός, ο οποίος τόνισε: «Η πόλη, ο Δήμος, οι δημότες δεν είχαν προβλήματα που έπρεπε να λυθούν ώστε το τεράστιο αυτό αποθεματικό στο ταμείο των 55 εκατ. ευρώ να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει υπέρ τους; Προφανώς υπήρχαν και υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα. “Δουλεύει” το 50-55% των πραγματικών ποσών. Υπάρχουν αποκλίσεις στους στόχους σας.

Επειδή θέλουμε ο Δήμος να δουλέψει και να μη βρίσκονται προσκόμματα, και παρόλο που είστε μειοψηφία αλλά επιμένετε να μην το καταλαβαίνετε, θα ψηφίσουμε λευκό», τόνισε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”.

«Υποκριτικό το να μιλάμε για ένα φτωχό και αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό. Το στοίχημα είναι η απορρόφηση», σημείωσε ο Γιώργος Σισαμάκης.

«Τα παίρνετε από όλους, δίνετε ελάχιστα πίσω και λέτε ότι κάνετε κοινωνική πολιτική. Και ο κόσμος δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες!», είπε ο Μιχάλης Κασαπάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”. «Αδικείται η υλοποίηση του προϋπολογισμού από την πλασματικότητά του! Διατηρείται η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπο του δημάρχου αλλά όχι στην παράταξή του!», υπογράμμισε ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

«Πρέπει να έχουμε ένα κοινό όραμα. Είναι στο χέρι της δημοτικής Αρχής να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια για τη συνεργασία όλων μας για να γίνουν πράξη αυτά που θέλουμε για την πόλη», τόνισε ο Πέτρος Ινιωτάκης.

«Υπερψηφίζουμε τον προϋπολογισμό αλλά θα παρακολουθούμε. Δεν πρέπει να ευδοκιμούν μόνο οι αριθμοί, αλλά να ευημερούν και οι άνθρωποι», επισήμανε η Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

«Ψηφίζω και τον προϋπολογισμό, βασικός κορμός του οποίου είναι το πρόγραμμα έργων. Έχω όμως και αστερίσκους», τόνισε ο Μανόλης Βασιλάκης.

«Αισθάνομαι ενοχλημένος όταν περνά απαρατήρητη μια δραστηριότητα που κρίνεται θετική. Υπάρχουν υπερβολές. Σωστή είναι η κριτική και όχι ο μηδενισμός», σημείωσε, απαντώντας στα “πυρά”, ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News