Ηράκλειο

Αμερικανική Βάση Γουρνών - 1992: Όταν θύμιζε... μικρή πολιτεία με σινεμά και μπεργκεράδικο

Από τη μικρή, καλά εξοπλισμένη, πολιτεία, που έσφυζε από ζωή, στις εικόνες της απόλυτης εγκατάλειψης

Εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις και κτήρια, λεηλατημένες υποδομές και σωροί σκουπιδιών συνθέτουν το σκηνικό που αντικρίζει κάνεις σήμερα στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών. Μια εικόνα οικτρής εγκατάλειψης, με το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών της να έχει κλαπεί η καταστραφεί.

Αύγουστος 1992: Όταν η βάση έμοιαζε με μια μικρή πόλη

Ένα ερασιτεχνικό βίντεο από Αμερικανό στρατιώτη που ζούσε στη πρώην Αμερικανική βάση, αποτυπώνει την καθημερινότητα, αλλά και τις υπηρεσίες που διέθετε: Σπίτια, καταστήματα, εστιατόρια, κινηματογράφος, ακόμη και νοσοκομείο υπήρχαν στη μικρή αυτή «πολιτεία» που βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.

Αμερικανοί στρατιώτες με τις οικογένειές τους, πολιτικό προσωπικό και πολλοί κρητικοί εργαζόμενοι σε διάφορα πόστα συνέθεταν τον μικρόκοσμο της βάσης, με πληθυσμό που έφτανε μέχρι και τα 3.500 άτομα.

Τίποτα, βέβαια, δεν προμήνυε την εικόνα της οικτρής εγκατάλειψης που θα έμελλε να είχε η βάση λίγα χρόνια μετά το κλείσιμο της τον Ιούνιο του 1994, όταν και παραδόθηκε στο Δημόσιο.

Η Βάση «γυρίζει» σελίδα

Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης της πρώην αμερικανικής βάσης και η βολιδοσκόπηση των υποψήφιων επενδυτών, θα ξεκινήσει στις αρχές του 2020.

Το σχέδιο ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι στα πρότυπα του Ελληνικού και περιλαμβάνει από εμπορικά κέντρα, θεματικά πάρκα και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, μέχρι την δημιουργία μαρίνας και την εγκατάσταση καζίνο στην περιοχή.

Δείτε τα βίντεο της εποχής:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια