Ηράκλειο

Αυτή είναι η νέα πτέρυγα του Γηροκομείου των ιδρυμάτων «Καλοκαιρινού»

Μεγάλη μέρα για τα ιδρύματα «Καλοκαιρινού»

Εγκαινιάζεται το Γηροκομείο Ηρακλείου

Ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, ημέρα Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 11:00 το πρωί, εγκαινιάζονται η νέα και η πλήρως ανακατασκευασμένη πτέρυγα του Γηροκομείου των Ιδρυμάτων Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού.

Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, επί προεδρίας του οποίου στα Ιδρύματα ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό έργο.

Θα παραστούν, ο αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων, Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός και τα εντεταλμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους Γιώργος και Αλέξης Καλοκαιρινός.

Το έργο θα ευλογήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Σεβασμιότατος κ.κ. Ειρηναίος.

Το Γηροκομείο Ηρακλείου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία και τη δραστηριότητα στην οποία αφιέρωσε τη ζωή του ο Ανδρέας Γ. Καλοκαιρινός (1922-1993), ανεψιός και αναδεκτός του δωρητή των Ιδρυμάτων Ανδρέα Λυσιμάχου Καλοκαιρινού.

Το αρχικό κτίριο, συνολικής επιφάνειας 2.455 τ.μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο επτά στρεμμάτων στον Άι-Γιάννη, χτίστηκε στο διάστημα 1954-1956 με σχέδια του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και αποτελεί εξαίρετο δείγμα ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής. Με προσθήκη ορόφου το 1994 η συνολική δυναμικότητά του έφτασε τις 122 κλίνες.

Εκτός από τους θαλάμους και τους χώρους υγιεινής, υπήρχαν ήδη γραφεία της διοίκησης, ιατρείο, φυσικοθεραπευτήριο, δύο σαλόνια, βιβλιοθήκη, κουζίνα, δύο τραπεζαρίες, τρία δωμάτια ξεκούρασης για το προσωπικό, κουρείο και πλυντήριο.

Στους εξωτερικούς χώρους του ισογείου οι μεγάλοι χώροι πρασίνου, όπως και εσωτερικός κήπος με σιντριβάνι αποτελούσαν, και εξακολουθούν να αποτελούν, πόλο έλξης για τους τροφίμους και τους επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τις μέρες που ο καιρός το επιτρέπει.

Το έτος 2000, μετά από εισήγηση του Γιώργου και του Αλέξη Καλοκαιρινού, το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφάσισε το ριζικό εκσυγχρονισμό και την επέκταση του Γηροκομείου ώστε να εξακολουθήσει να προσφέρει κορυφαίου επιπέδου προνοιακές υπηρεσίες και κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Η κεντρική ιδέα του κτιριολογικού προγράμματος ήταν οι δέκα οκτάκλινοι θάλαμοι της παλιάς πτέρυγας να μετατραπούν σε τρίκλινους και τετράκλινους με ιδιαίτερους στον καθένα χώρους υγιεινής, και η απώλεια των κλινών να αναπληρωθεί με την κατασκευή νέας πτέρυγας.

Μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ειδική επιτροπή επέλεξε τη μελετητική ομάδα, με αρχιτέκτονα τον Γιάννη Περτσελάκη. Χρειάστηκαν, ωστόσο, έντεκα χρόνια για να υπερπηδηθεί μια μακρά σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων. Ένας απίστευτος μαραθώνιος κατέληξε στα 2011 στην έκδοση της άδειας οικοδομής με τίτλο «Αναμόρφωση Θαλάμων Γηροκομείου Ηρακλείου & Προσθήκη Νέας Πτέρυγας».

Τον Ιούνιο του 2012, με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης, το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου» με τίτλο της Πράξης Ένταξης «Αναμόρφωση Θαλάμων Γηροκομείου Ηρακλείου & Προσθήκη Νέας Πτέρυγας». Τον Σεπτέμβριο του 2013 συνάπτεται η εργολαβική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία του έργου, ύψους δυόμιση εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, από τον Οκτώβριο του 2013 ξεκίνησε ο ριζικός εκσυγχρονισμός του Γηροκομείου ώστε να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις για άνετη και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων. Στο νότιο τμήμα του υφιστάμενου κτιρίου άρχισε η κατασκευή της καινούργιας πτέρυγας συνολικής επιφάνειας 1.745 τ.μ. στην οποία υπάρχουν μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια και διαμερίσματα.

Συνολικά κατασκευαστήκαν 28 καινούργια δωμάτια συνολικής δυναμικής 50 κλινών με ιδιαίτερους χώρους υγιεινής. Η νέα πτέρυγα παραδόθηκε σε χρήση τον Οκτώβριο του 2017. Αμέσως μετά, το ήδη υφιστάμενο κτίριο ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε και σήμερα πλέον περιλαμβάνει 27 δωμάτια με μία ως τέσσερις κλίνες και με ιδιαίτερους χώρους υγιεινής το καθένα, συνολικής δυναμικής 66 κλινών.

Κατά συνέπεια, από το 2019 υπάρχει ένα καινούργιο Γηροκομείο με συνολικά 116 κλίνες σύγχρονων προδιαγραφών, έτοιμο να φιλοξενήσει άτομα τρίτης ηλικίας που έχουν ανάγκη φροντίδας, με ολόπλευρη υποστήριξη και με την θαλπωρή του πάντα αφιερωμένου στην αποστολή του προσωπικού.

Τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, που στα χρόνια της κρίσης βγήκαν μπροστά με τον Κοινωνικό Χώρο τους, είναι πλέον σε θέση να παρέχουν στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που βρίσκονται σε ανάγκη προνοιακές υπηρεσίες σε επίπεδα που συναγωνίζονται τις καλύτερες αντίστοιχες δομές στην Ευρώπη.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια