Ηράκλειο

Στο «μικροσκόπιο» η βία κατά των γυναικών

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου η εκδήλωση του Ι.Α.Κ.Ε

Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση διαλόγου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΙΑΚΕ), η οποία έλαβε χώρα την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “IBIS Styles”, στο Ηράκλειο.

Η εκδήλωση πέτυχε τον σκοπό της, που ήταν μέσα από τη συζήτηση να παραχθεί ένας γόνιμος και δημιουργικός προβληματισμός για τους συνομιλητές πάνω στο κοινωνικό φαινόμενο της βίας.

Όπως είναι γνωστό, πριν από είκοσι χρόνια, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, αναδεικνύοντας ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις. Το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ακόμη και στις μέρες μας, τόσο σε παγκόσμια όσο και σε τοπική κλίμακα, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του ΟΗΕ, αλλά και η καθημερινή επικαιρότητα.

Μία στις δύο γυναίκες που σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο έχασε τη ζωή της από τον σύντροφο ή την οικογένειά της, ενώ μόνο ένας στους 20 άνδρες σκοτώθηκε υπό παρόμοιες συνθήκες. Το 71% όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως είναι γυναίκες ή κορίτσια και 3 στις 4 από αυτές είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μάλιστα, όπως καταγράφεται χαρακτηριστικά στα στοιχεία του ΟΗΕ, η βία κατά των γυναικών είναι εξίσου σοβαρή αιτία θανάτου με αυτή του καρκίνου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομιλητές στην εκδήλωση του ΙΑΚΕ ήταν η κ. Ελένη Π. Μαράκη, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, ο κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης, αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, η κ. Μαρία Παπαδακάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, η κ. Μαρία Μαραγκάκη, γραμματέας γυναικών αστυνομικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου και η κ. Ειρήνη Αρβανιτάκη, δρ. Αγγλικής Λογοτεχνίας και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Hull.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εισαγγελίας Εφετών και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου, ο κ. Νίκος Σπυριδάκης, αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου, οι τ. βουλευτές Μαρία Σκραφνάκη και Σπύρος Δανέλλης, η κ. Μαίρη Παχιαδάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί και πολλοί πολίτες. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανόλης Συντυχάκης.

Κατά την έναρξη, εκ μέρους του ΙΑΚΕ και της προέδρου του κ. Ελένης Μαράκη, η οποία απουσίασε λόγω έκτακτου κωλύματος, καλωσόρισε τους ομιλητές και το ακροατήριο η κ. Νίκη Μπελαδάκη, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Ινστιτούτου, η οποία ανέγνωσε και την εισήγηση της απούσας προέδρου του ΙΑΚΕ, δίνοντας το πλαίσιο του προβληματισμού γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών.

Η κ. Μαρία Παπαδακάκη παρουσίασε ερευνητικά δεδομένα με διαστάσεις του προβλήματος στην περιφέρεια Κρήτης, η κ. Μαρία Μαραγκάκη μίλησε για τη συμβολή των αστυνομικών θεσμών και ιδιαιτέρως της Ελληνίδας αστυνομικού για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, και η κ. Ειρήνη Αρβανιτάκη παρουσίασε στοιχεία γύρω από τις διαστάσεις του ζητήματος στην Ευρώπη. Τέλος, ο κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης αναφέρθηκε στο νομικό και δικονομικό πλαίσιο του θέματος, εξειδικεύοντας στον ρόλο και στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε σε επιμέρους πτυχές του θέματος, όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία, ζητήματα που αφορούν σε ανήλικα θύματα, οι υποστηρικτικοί θεσμοί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη βία κατά των γυναικών, διαστάσεις του ζητήματος στην εκπαίδευση κ.ά.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του ΙΑΚΕ Μανόλη Μπελαδάκη, ο οποίος μίλησε για τη συγκεκριμένη εκδήλωση χαρακτηρίζοντάς την ως άκρως επιτυχημένη. Συγκεκριμένα, όπως είπε, «η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στέφθηκε από επιτυχία με πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Το σημαντικότερο είναι ότι οι αξιόλογοι εισηγητές δημιούργησαν έναν προβληματισμό που φάνηκε αμέσως μετά τις εισηγήσεις, και συγκεκριμένα μετά το πέρας του διαλόγου που ακολούθησε.

Ο διάλογος έδειξε πως οι παρευρισκόμενοι προβληματίστηκαν και η στόχευση του ΙΑΚΕ, που ήταν η ανάδειξη του θέματος για δημιουργία προβληματισμού, λειτούργησε. Ακολούθησε πάνω από μισή ώρα μια διαλογική συζήτηση με ερωτήσεις που τέθηκαν από τους ακροατές, αλλά και απαντήσεις που έδωσαν οι εισηγητές. Προβληματιστήκαμε από τα στοιχεία και τις έρευνες που έγιναν. Υπήρξε μια κοινή πεποίθηση από όλους πως τέτοια θέματα, όπως η βία, πρέπει να αποτελέσουν κέντρα ενδιαφέροντος και να ακολουθήσουν και άλλου τέτοιου είδους εκδηλώσεις».

Μέσα από τις εισηγήσεις, τις παρεμβάσεις και τη συζήτηση, η εκδήλωση πρόσφερε σε όσους την παρακολούθησαν πολύπλευρη πληροφόρηση και αναμφίβολα οδήγησε σε ανάμεικτα συναισθήματα, καθόσον ενίσχυσε τον προβληματισμό γύρω από το ευαίσθητο θέμα της βίας κατά των γυναικών. Ταυτόχρονα, έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, για την επιβεβλημένη μηδενική ανοχή προς όλες τις μορφές βίας και για τη συλλογική ευθύνη για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε κάθε επίπεδο.

Η εκδήλωση του ΙΑΚΕ εντάσσεται στις προσυνεδριακές δράσεις του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 5 Απριλίου 2020, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, στο Ηράκλειο, με κεντρικό θέμα “Επικοινωνία, πληροφόρηση, ενημέρωση και εκπαίδευση στην ύστερη νεωτερικότητα”.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια