Ενδοοικογενειακή βία: Ομιλία Πάνου Σόμπολου - «Μικρά περιστατικά βίας, κατέληγαν σε δολοφονίες»

Ηράκλειο
Ενδοοικογενειακή βία: Ομιλία Πάνου Σόμπολου - «Μικρά περιστατικά βίας, κατέληγαν σε δολοφονίες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανέφεραν οι ομιλητές στην εκδήλωση για τη βία

Γεμάτη ήταν η αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού και Συνεδριακoύ Κέντρου Ηρακλείου από πολίτες που παρακολούθησαν εκδήλωση ενημέρωσης για την βία εις βάρος των γυναικών, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου (Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής), με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι ομιλητές ανέπτυξαν τις πολλές και διαφορετικές παραμέτρους του προβλήματος, καταλήγοντας στο βασικό μήνυμα: οι γυναίκες  - θύματα βίας πρέπει να νοιώσουν ότι δεν είναι μόνες τους.

Ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, με μεγάλη εμπειρία στο αστυνομικό ρεπορτάζ, στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι γυναίκες που είναι θύματα της βίας πρέπει να το καταγγέλλουν αμέσως, χωρίς να φοβούνται το στιγματισμό. Αλλά κι εμείς δεν πρέπει να μένουμε απαθείς σε όσα διαδραματίζονται δίπλα μας. Οι περισσότερες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας που έζησα ως δημοσιογράφος, ξεκινούσαν από μικρά περιστατικά και κατέληγαν σε δολοφονίες».

Ο δικηγόρος Απόλλωνας Καλογερόπουλος μίλησε για την νομική διάσταση του ζητήματος, ενώ περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, πρωτοπορώντας σε πολλές περιπτώσεις, παρείχε νομική (και όχι μόνο) στήριξη σε γυναίκες – θύματα βίας.

Η ψυχολόγος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου, Μαρία Βασιλογιαννάκη από την πλευρά της, ενημέρωσε ότι από το 2014, έχουν φιλοξενηθεί 1.000 γυναίκες στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Παρότι δεν αποτυπώνεται στατιστικά, θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πολύ μικρή βελτίωση, όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Κυρίως επειδή  το έδαφος για να το συζητάμε έχει γίνει πιο γόνιμο. Το σημαντικότερο είναι οι γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τέτοιες καταστάσεις, να νοιώσουν ότι δεν είναι μόνες τους. Αυτό δεν εξαρτάται μονάχα από εκείνες, αντιθέτως απαιτεί σκληρή δουλειά από όλους μας.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς ως Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς οφείλουμε να κάνουμε -και κάνουμε- ότι περνά από το χέρι μας, ώστε η κατάσταση να βελτιωθεί ουσιαστικότερα και το Ηράκλειο να καταστεί μια πόλη περισσότερο ασφαλής για να ζουν, να εργάζονται και να κυκλοφορούν οι γυναίκες».

Την εκδήλωση συντόνισε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη ενώ παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης  Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Αγγελάκης, η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη κ.α. .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News