Ηράκλειο

«Αυθαίρετα: Οι μπουλντόζες πιάνουν δουλειά- Πράσινο φως» για κατεδαφίσεις

«Ξεπαγώνουν» πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε τουριστικές περιοχές - Το πράσινο ταμείο ενέκρινε πάνω από 1 εκ. ευρώ

1.135.000 εκ. ευρώ εγκρίθηκαν από το Πράσινο ταμείο για να υλοποιηθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε τουριστικές περιοχές του νησιού μας.

Ήδη, η τεχνική υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης συντάσσει τα τεύχη δημοπράτησης για έναν μεγάλο διεθνή διαγωνισμό, με την μεγάλη εργολαβία να ξεκινά από τον ερχόμενο Μάρτιο, όπως εκτιμά η Μαρία Κοζυράκη.

Μετά από 2 χρόνια, οι μπουλντόζες θα πιάσουν δουλειά σε αυθαίρετες κατασκευές αιγιαλού και παραλίας, όπως πλακόστρωτα, πέτρινα τοιχία, πέργκολες και όχι μόνο, με τις περισσότερες περιπτώσεις να αφορούν το Νομό Λασιθίου, από Μίλατο μέχρι Σητεία, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Θυμίζουμε, ήταν πριν από 2 χρόνια ακριβώς, και συγκεκριμένα ήταν 27 Νοεμβρίου του 2017, όταν μετά από πολλές αναβολές, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και παρουσία ισχυρής δύναμης της Αστυνομίας, εκτελέστηκε το τελευταίο πρωτόκολλο κατεδάφισης σε ιστορικό κατάστημα εστίασης στην παραλία του Καλαμακίου στα Χανιά.

Οι μήνες πέρασαν... Το 2018 έφυγε, το 2019 ήρθε, αλλά εκείνο που δεν ήρθε ποτέ ήταν οι χρηματοδοτήσεις που είχαν υποσχεθεί από το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για να βάλουν μπρος τις πολυσυζητημένες κατεδαφίσεις!

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, κατά το παρελθόν είχαν κατατεθεί αλλεπάλληλα τεκμηριωμένα αιτήματα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προς το

Πράσινο Ταμείο για τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις εκτέλεσης των κατεδαφίσεων. Τα αιτήματα χρηματοδότησης έπεσαν στο κενό. Το τελευταίο, όμως, αίτημα που κατατέθηκε πριν από μερικούς μήνες εγκρίθηκε. Και έτσι, δύο χρόνια μετά την πρώτη και τελευταία τότε κατεδάφιση στα Χανιά, φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε όλη την Κρήτη.

Εδώ και χρόνια, θυμίζουμε, έχουν εκδοθεί περί τα 300 πρωτόκολλα κατεδάφισης, εκ των οποίων μάλιστα τα 130 στον νομό Λασιθίου, με επίκεντρο το Μεραμπέλο και την περιοχή της Ελούντας, αλλά παραμένουν στον “πάγο”.

Αυτή τη φορά η εκτέλεσή τους μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, με τις Αρχές να θεωρούν δεδομένο ότι θα συναντήσουν αντιδράσεις.

Μάλιστα ο σχετικός αριθμός των πρωτοκόλλων έχει αυξηθεί αρκετά έκτοτε, πιάνοντας πλέον τα 380 πρωτόκολλα.

Τα λιγότερα πρωτόκολλα κατεδάφισης αφορούν στο Ρέθυμνο. Τα περισσότερα εντοπίζονται στον νομό Λασιθίου, ενώ μοιρασμένο είναι το σκηνικό μεταξύ των νομών Ηρακλείου και Χανίων.

Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στην πλειονότητά τους σχετίζονται με ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης - αν και δε λείπουν και κάποιες επιμέρους περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε οικίες ιδιωτών.

Με αφορμή τη σημαντική εξέλιξη με την έγκριση ποσού ύψους 1,135 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για να υλοποιηθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε τουριστικές περιοχές του νησιού μας, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, ανέφερε: «Στην Κρήτη δίδεται το μεγαλύτερο ποσό σε επίπεδο Νότιας Ελλάδος. Μιλάμε για ένα ποσό συγκεκριμένα ύψους 1,135 εκατ. ευρώ, τα χρήματα δηλαδή που είχαμε αιτηθεί ως Αποκεντρωμένη. Χρήματα που μας δίνονται με την εντολή να προχωρήσουμε άμεσα στον σχετικό διαγωνισμό, όπως και σκοπεύουμε να το κάνουμε». Ήδη, η Τεχνική Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης συντάσσει τα τεύχη δημοπράτησης για έναν μεγάλο διεθνή διαγωνισμό, με τη μεγάλη εργολαβία να ξεκινά από τον ερχόμενο Μάρτιο, όπως εκτιμά η Μαρία Κοζυράκη.

«Η εργολαβία λογικά θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο διαγωνισμός βεβαίως θα ξεκινήσει άμεσα... Πριν λήξει το 2019.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των πρωτοκόλλων έχει αυξηθεί περί σχεδόν τα 400. Εκτιμούμε, χοντρικά, ότι με το ποσό αυτό της χρηματοδότησης θα μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε περί τα 100 πρωτόκολλα κατεδάφισης», τόνισε η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, μετά από δύο χρόνια, οι μπουλντόζες θα πιάσουν δουλειά σε αυθαίρετες κατασκευές αιγιαλού και παραλίας, όπως πλακόστρωτα, πέτρινα τοιχία, πέργκολες, και όχι μόνο, με τις περισσότερες περιπτώσεις να αφορούν τον νομό Λασιθίου, από Μίλατο μέχρι Σητεία, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως εκτιμά, η Μαρία Κοζυράκη, οι πρώτες κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

“Πρωταθλητής” σε πρωτόκολλα ο νομός Λασιθίου

«Αναμφίβολα “πρωταθλητής” νομός σε επίπεδο πρωτοκόλλων κατεδαφίσεων αναδεικνύεται ο νομός Λασιθίου. Και το βόρειο τμήμα του νομού και το νότιο τμήμα. Βέβαια στα 10 πρώτα πρωτόκολλα, αν θυμάμαι καλά, έχουμε λίγο Ηράκλειο και λίγο από Χανιά. Έχουμε τουριστικές μονάδες που είναι αδειοδοτημένες σε ένα τμήμα τους, ενώ εκκρεμεί πρωτόκολλο κατεδάφισης για άλλο τμήμα τους. Υπάρχουν πέργκολες, επιφάνειες, ακόμα και χώροι με πισίνες σε κατοικίες ιδιωτών. Κατά βάση όμως τα πρωτόκολλα αφορούν σε τουριστικές επιχειρήσεις και σε τμήματά τους», επισήμανε η κ. Κοζυράκη και σημείωσε ακόμα: «Είναι μια σημαντική υπόθεση το να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις που εκκρεμούν. Είναι μεγάλο το δημόσιο όφελος που θα προκύψει, διότι ανακτούμε δημόσιο χώρο. Και θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στο Δημόσιο, αφού μετά την κατεδάφιση θα γίνει καταλογισμός και χρέωση μέσω αρμόδιας ΔΟΥ στον εμπλεκόμενο φερόμενο ιδιοκτήτη ανά περίπτωση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια