Ηράκλειο

Εργαζόμενοι στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης: Αγωνία για δώρα και μισθούς

Συμβολικός αποκλεισμός της Λότζιας

Σε συμβολικό αποκλεισμό του Δημαρχείου Ηρακλείου,  προχώρησαν τις πρώτες προινές ώρες οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ανακύκλωσης μαζί με την ΕΙΥΗ. 

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Δήμαρχο Κ.Λαμπρινό και τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ.Βαρδαβά δεν δόθηκε κάποια λύση, πέρα από μια έκφραση συμπαράστασης στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. 

Από τη συζήτηση, προέκυψε δέσμευση της δημοτικής αρχής ότι θα επικαιροποιήσει στην απογευματινή συνεδρίαση του Δ.Σ την παλαιότερη απόφαση του για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών κεκτημένων των εργαζομένων κατά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή  αναβάθμιση του εργοστασίου. Δεσμέυτηκε επίσης ότι το θέμα θα συζητηθεί στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Τρίτη. 

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους ξεκαθάρισαν ότι παραμένουν στις επάλξεις, είχαν από καιρό προειδοποιήσει για την κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζουν και δεν θα κάνουν πίσω από τη διασφάλιση των δεδουλευμένων τους, τη διατήρηση της δουλειάς τους και των δικαιωμάτων τους. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

"Ξεχείλισε το ποτήρι με τον εμπαιγμό των εργαζομένων στο εργοστάσιο ανακύκλωσης αλλά και των δημοτών που νομίζουν ότι ανακυκλώνουν.

Εδώ και αρκετούς μήνες συστηματικά υπολειτουργεί ή διακόπτεται η διαδικασία της ανακύκλωσης σε τρείς νομούς του νησιού, ενώ κανένας φορέας εκτός από τους εργαζόμενους δε φαίνεται να ενοχλείται.

Οι εμπλεκόμενοι δήμοι όπως και ο δήμος Ηρακλείου, δαπανούν εργατικό δυναμικό, καύσιμα, απορριμματοφόρα κ.α για να συλλέγουν το ανακυκλώσιμο υλικό το οποίο τις περισσότερες φορές πετούν ευθύς αμέσως στο ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλλήνων, μόνο και μόνο για να διευκολύνουν την ΕΕΑΑ και τον εργολάβο που διαχειρίζεται το εργοστάσιο ανακύκλωσης για λογαριασμό της, να παίζουν τα δικά τους παιγνίδια σε βάρος εργαζομένων και δημοτών.

Αυτές τις ημέρες, οι εργαζόμενοι παραμένουν για ακόμη μια φορά απλήρωτοι, ο εργολάβος  εξαφανισμένος με τα τηλέφωνα της εταιρίας να μην απαντούν, το εργοστάσιο να υπολειτουργεί, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Την ίδια στιγμή παράγοντες της δημοτικής αρχής να μιλούν άτυπα για “κανόνι” του εργολάβου, νέοι “μνηστήρες” να εμφανίζονται στο εργοστάσιο και η ΕΕΑΑ να προκηρύσσει διαγωνισμό για ανάληψη του έργου από 01/01/2020 χωρίς να ενημερώνει κανένα.

Μάλιστα η ΕΕΑΑ στην σύμβαση έργου που δημοσιεύει δεν αναφέρει ούτε κατά διάνοια την υποχρέωση του εργολάβου να διατηρήσει το προσωπικό και τα εργασιακά του κεκτημένα. Τροποποίηση που συμφώνησαν κάτω από την πίεση των εργαζομένων, Δήμος Ηρακλείου και ΕΣΔΑΚ, οι δυο εκ των τριών συμβαλλόμενων  δηλαδή στη διαδικασία της ανακύκλωσης στο νησί.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν στο έπακρο τις παλαιότερες καταγγελίες των εργαζομένων και του σωματείου μας. ΕΕΑΑ και εργολάβος, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις των τοπικών φορέων του νησιού και επιβάλουν τους δικούς τους όρους, πέρα από νομοθεσίες και δικαιώματα ή όλοι μαζί προσπαθούν να ξεμπερδέψουν από τους εργαζόμενους χωρίς να διστάζουν να διακόψουν την ανακύκλωση στη μισή Κρήτη.

Να μας απαντήσουν εδώ και τώρα οι δημοτικές αρχές τι από τα δυο ισχύει !

Είναι απαράδεκτο, όλα αυτά τα χρόνια να έχουν συμβεί τόσα εργατικά ατυχήματα από την κακή συντήρηση του εργοστασίου και την εγκληματική διαχείριση του εργολάβου, να έχουν καταγραφεί τόσες παραβάσεις και η ΕΕΑΑ να ανανεώνει μονομερώς τις συμβάσεις με τον εν λόγω εργολάβο.

Είναι απαράδεκτο να διακόπτεται η λειτουργία της ανακύκλωσης ή να υπολειτουργεί η διαλογή από τις συνεχόμενες βλάβες, τα εργατικά ατυχήματα, την απληρωσιά των εργαζομένων και ο Δήμος Ηρακλείου καθώς και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι δήμοι να μη ζητούν τα ρέστα από την ΕΕΑΑ και τον εργολάβο που έχουν την ευθύνη. Αντίθετα οι δήμοι να πληρώνουν πρόστιμο για κάθε τόνο ανακυκλώσιμου υλικού που πετιέται στους ΧΥΤΑ την ίδια ώρα που ΕΕΑΑ και εργολάβος σαν άλλοι καρδινάλιοι δεν απολογούνται σε κανένα και για τίποτα".

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια