Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Ξαποσταίνουν «φλερτάροντας» με το θάνατο

Με αφορμή την πτώση γυναίκας από το άγαλμα του Βενιζέλου

“Ενετικά τείχη: Με θέα... τον κίνδυνο”: Αυτός ήταν ο τίτλος φωτορεπορτάζ της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” τον περασμένο Μάρτιο, που έγραφε πως τα επιβλητικά τείχη του Ηρακλείου αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης και ένα σημείο όπου τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να ξαποστάσουν, να ρεμβάσουν και να αγναντεύουν το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας που ξεδιπλώνεται μπροστά τους.

Όσο όμως απέραντη είναι η ομορφιά της θέας τους, τόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος αλλά και οι παγίδες που κρύβουν, που κάποιες φορές μπορεί να αποβούν μοιραίες...

Ιδιαίτερη αναφορά είχε γίνει στα ενετικά τείχη στη λεωφόρο Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο ύψος όπου δεσπόζει το άγαλμα του μεγάλου μας Εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου, με αφορμή και το περιστατικό που συνέβη την Κυριακή, όταν μία γυναίκα έπεσε στο κενό από το συγκεκριμένο σημείο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που παραμονεύει στο συγκεκριμένο σημείο είναι το γεγονός ότι τα τείχη είναι απροστάτευτα, με συνέπεια δεκάδες νέοι που κάθονται καθημερινά σε απόσταση αναπνοής από τον γκρεμό, με τα πόδια να αιωρούνται, κάνοντας κινήσεις πότε μπρος και πότε πίσω, προκαλώντας σοκ και συνάμα αγωνία σε όσους τυγχάνει να τους δουν, να “φλερτάρουν” με τον κίνδυνο να βρεθούν στο κενό. Στο σημείο μάλιστα κάθονται και γονείς με τα παιδιά τους, που τα κρατάνε από το χέρι μην πέσουν από κάτω, ενώ περαστικοί έχουν πολλές φορές δει πιτσιρικάδες να ανεβαίνουν πάνω στο τοιχίο, να πέφτουν και ως εκ θαύματος να τραυματίζονται ευτυχώς ελαφρά.

Στο ίδιο φωτορεπορτάζ, γινόταν και η αναγκαία υπενθύμιση, ότι κατά καιρούς έχουν καταγραφεί και αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που απελπισμένοι, για τους δικούς τους λόγους, είχαν επιλέξει αυτό το σημείο των τειχών, πίσω ακριβώς από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο, για να δώσουν τέλος στη ζωή τους, με κάποια μάλιστα περιστατικά να έχουν τραγική κατάληξη.

Κι ενώ πολλές φορές η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, είτε σε ρεπορτάζ είτε σε σχολιασμό της, έχει αναδείξει τον κίνδυνο αυτό, που εξάλλου δεν είναι “μια απλή εκτίμηση” μετά από όλα αυτά τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί, εντούτοις ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τους αρμόδιους παράγοντες του Δήμου Ηρακλείου και του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να ληφθούν κάποια μέτρα. Για παράδειγμα προστατευτικά κάγκελα, που να μην “αφήνουν” ούτε το ατύχημα ούτε χώρο όμως για απόπειρα αυτοκτονίας, θα μπορούσαν να αποδειχτούν σωτήρια.

Και όχι μόνο στο εν λόγω σημείο των τειχών, αλλά στο σύνολο αυτών. Μην ξεχνάμε και τις αυτοκτονίες που έχουν σημειωθεί από άλλα σημεία των τειχών της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, όπως για παράδειγμα στο Κομμένο Μπεντένι και στην Καινούργια Πόρτα.

Αλλά έχουμε δημοσιεύσει κατά καιρούς και εικόνες που κόβουν την ανάσα, από έφηβους αλλά ακόμα και τουρίστες που κάθονται στο χείλος του γκρεμού. Και χωρίς να γνωρίζουμε τι εγκρίσεις απαιτούνται από την Αρχαιολογία, καθώς πρόκειται για μνημείο, ξέρουμε χωρίς αμφιβολία πόσο εκτεθειμένοι είναι οι άνθρωποι που κάθονται στο τείχος όπου βρίσκεται το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, ακριβώς πάνω από την Πύλη Αγίου Γεωργίου. Το ύψος είναι μεγάλο: Θα μπορούσε να υπολογίσει κάποιος ότι είναι σίγουρα 12-15 μέτρα και φυσικά δεν υπάρχει καν κιγκλίδωμα προστασίας! Και πέρα από τους τουρίστες στην περίοδο του καλοκαιριού, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κάθονται πάνω στο τείχος μαθητές και παιδιά, πέρα από τις απόπειρες αυτοκτονίας, βέβαια, και τα καταγεγραμμένα ατυχήματα.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια