default-image

«Άστοχη» η δήλωση Μ. Βορίδη για τη δακοκτονία

Ηράκλειο
«Άστοχη» η δήλωση Μ. Βορίδη για τη δακοκτονία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Περιφέρεια έκανε ότι μπορούσε» λέει ο Ν. Συριγωνάκης

Δυσφορία στην Περιφέρεια από τις δηλώσεις Μάκη Βορίδη, που τους έριξε όλες τις ευθύνες για το δάκο, σε μία χρονιά που η ποιότητα του προϊόντος έχει υποβαθμιστεί και το εισόδημα έχει χαθεί.

Ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ οι ζημιές, όπως είπε στη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε την Παρασκευή ότι: «Το Υπουργείο δε φέρει καμία απολύτως ευθύνη σε ό,τι αφορά τις δικές του κινήσεις για την έγκαιρη παροχή του προϊόντος φυτοπροστασίας για τη δακοκτονία και πως Η εμπλοκή του αφορά μόνο στο θέμα της προκήρυξης του διαγωνισμού, προκειμένου να υπάρξει ο προμηθευτής του κατάλληλου προϊόντος φυτοπροστασίας. Ο σχετικός διαγωνισμός πέρυσι έγινε εγκαίρως. Το προϊόν φυτοπροστασίας είχε παρασχεθεί στις Περιφέρειες των οποίων ευθύνη αποτελεί η δακοκτονία».

Πρόσθεσε ωστόσο πως ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ κινητοποιούνται για την καταγραφή των ζημιών των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης.

«Τουλάχιστον άστοχη η δήλωση Βορίδη, το Υπουργείο του οποίου δεν ευθύνεται,  αλλά ο ίδιος μιλά γι αποζημιώσεις» λέει στον 98.4 ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης που ετοιμάζεται μαζί με τους άλλους τρείς Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα, να ανέβουν στο Υπουργείο την Παρασκευή, εκτός κι αν στο ενδιάμεσο ο Μάκης Βορίδης έρθει στην Κρήτη.

Επαναλαμβάνει ότι η χρηματοδότηση του Υπουργείου αρκεί για 2,8 ψεκασμούς κι ότι η πρώτη παρτίδα φαρμάκων σε αντίθεση με αυτά που λέει ο Υπουργός ήρθε 1η Οκτωβρίου κι η τελευταία 8 Νοεμβρίου 2019. Επίσης προσθέτει ότι στις 3 Οκτωβρίου πήραμε στην ΠΕ ηρακλείου δανεικό φάρμακο από το Λασίθι.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι των Ενώσεων της Κρήτης υπό το βάρος της φετινής καταστροφής του Προϊόντος αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας Ελαιολάδου, κι όπως είπε στον 98.4 ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης παράλληλα απαιτούνται  άμεσα αποζημιώσεις για τους πληγέντες.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Βορίδη ο ίδιος είχε πει από την Παρασκευή στο σταθμό:  «Απογοητεύομαι κάθε φορά που ο ένας «ρίχνει» τις ευθύνες στον άλλο».

Ωστόσο τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια από το μύκητα του γλοιοσπόριου, έθεσε υπόψη  των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ σήμερα ο Μάκης Βορίδης ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, διεκδικώντας ειδικό κονδύλι για την αποζημίωση των παραγωγών και με δεδομένο ότι θέμα αυτό βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος για την Ευρώπη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News