«Έρχεται» Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
«Έρχεται» Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία της υφυπουργού Παιδείας η παραχώρηση οικοπέδου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Υπεγράφη την Παρασκευή το συμφωνητικό παραχώρησης οικοπέδου του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ανέγερση νέου κτηρίου προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες της κατασκευής ενός νέου πρότυπου και σύγχρονου σχολείου για τη μετεγκατάσταση σε αυτό του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας.

Το συμφωνητικό υπεγράφη παρουσία της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφίας Ζαχαράκη μεταξύ του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Παναγιώτη Τσακαλίδη, του δημάρχου Ηρακλείου, κ. Βασιλείου Λαμπρινού, και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας “Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.”, κ. Ιωάννη Χαρωνίτη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης, οι αντιδήμαρχοι Παιδείας και Τεχνικών Έργων Νίκος Αγγελάκης και Γιάννης Αναστασάκης, αντίστοιχα, και ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης.

Το συμφωνητικό αποτελεί το έναυσμα της κατασκευής ενός σύγχρονου σχολείου, όπως είναι το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας. Το συγκεκριμένο σχολείο είναι το μοναδικό σχολείο αυτού του είδους στην Ελλάδα όπου καλλιεργείται η ευρωπαϊκή κουλτούρα και συνείδηση από κοινού με την ελληνική παιδεία, και διαμορφώνει Ευρωπαίους πολίτες, συμβάλλοντας προς τη διαπολιτισμικότητα, την αμοιβαιότητα, την πραγματική αλληλεγγύη και την αλληλεπίδραση του τρόπου σκέψης και των ιδεών του άλλου ανθρώπου, του διαφορετικού από εμάς, και τέλος προς την κοινωνική ισότητα.

Σε δηλώσεις της η υφυπουργός τόνισε: «Προχωρήσαμε στο πρώτο βήμα - έχουμε αρκετά μπροστά μας - για την κατασκευή ενός σχολείου που ανταποκρίνεται πλήρως και στις απαιτήσεις του Πανεπιστημίου που θα το φιλοξενήσει... Ένα Πανεπιστήμιο το οποίο ευελπιστεί και φιλοδοξεί, κατά τη δήλωση του πρύτανη, να γίνει μια φιλόδοξη κυψέλη και να δώσει στην κοινωνία του Ηρακλείου μια δυνατότητα για ευρωπαϊκή παιδεία. Μια μεγάλη ευχή για γρήγορη αποπεράτωση αυτού του έργου, που θα δώσει κι ένα άλλο τόνο στο Πανεπιστήμιο».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Τσακαλίδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως ένας κατεξοχήν εξωστρεφής και διεθνοποιημένος οργανισμός, υποστηρίζει έμπρακτα την ανέγερση του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας. Σήμερα (σ.σ. χθες) υπογράψαμε την παραχώρηση ενός οικοπέδου της τάξεως των 16 στρεμμάτων μέσα στην Πανεπιστημιούπολη των Βουτών, ούτως ώστε να προχωρήσει η μελέτη και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου, ει δυνατόν και μέσα στο 2020».

«Πρότυπο»

Η κ. Ζαχαράκη, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, αναφέρθηκε νωρίτερα στη δημιουργία προτύπων ΕΠΑ.Λ.

Η ίδια σημείωσε ότι για τα ΕΠΑ.Λ., στα οποία γίνεται η επαγγελματική εκπαίδευση, η δημιουργία πρότυπων μονάδων θεωρείται μια σημαντική εξέλιξη. Όπως τόνισε, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες, ούτως ώστε σύντομα το υπουργείο να μπορεί να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η υφυπουργός επισήμανε ότι η στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν από ένα πειραματικό και πρότυπο σχολείο σε κάθε έδρα Περιφερειακής Ενότητας και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τα πειραματικά σχολεία δε θα αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής, δηλαδή θα εξακολουθεί να ισχύσει η κλήρωση.

«Αποτελεί τμήμα των προγραμματικών μας δηλώσεων η δημιουργία σε κάθε έδρα Περιφερειακής Ενότητας ενός πρότυπου και ενός πειραματικού σχολείου. Με τις ομάδες εργασίας και με τη νέα επιτροπή που θα διοικεί τα πειραματικά, το έχουμε ως προτεραιότητα και θα το δείτε να ξετυλίγεται τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε η κ. Ζαχαράκη.

Στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη πραγματοποίησε, επίσης, επίσκεψη στο δημοτικό κατάστημα Αρκαλοχωρίου, όπου συνάντησε εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδας, ενώ στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η σχολική στέγη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής παρέδωσαν στην υφυπουργό υπόμνημα με τα κύρια προβλήματα που αφορούν στις σχολικές υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, για τα οποία ζητήθηκε από την κ. Ζαχαράκη η συνδρομή της προς την κατεύθυνση επίλυσης αυτών, με τα σημαντικότερα απ’ αυτά να αφορούν:

  • Στην ανάγκη χρηματοδότησης του Δήμου ώστε να μπορέσει να προβεί στην ανάθεση και εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών για την τακτοποίηση/νομιμοποίηση των σχολικών κτηρίων που δε διαθέτουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις,
  • Στη διάθεση προκάτ αιθουσών διδασκαλίας για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των σχολικών μονάδων του Δήμου,
  • Στην παράταση έως τις 31/12/2021 του προγράμματος “ΦιλόΔημος” που αφορά στη χρηματοδότηση των Δήμων για την επισκευή, τη συντήρηση σχολικών κτηρίων και αύλειων χώρων, καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης, που στόχο έχει τη βελτίωση των υποδομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού της επιλέξιμης δαπάνης που αφορά σε κάθε Δήμο και
  • Στην ανάγκη ανέγερση νέων σχολικών μονάδων με ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή νέου διδακτηρίου για τη στέγαση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Αρκαλοχωρίου.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει τα αιτήματα του Δήμου και πως θα συμβάλει ενεργά για την προώθηση και επίλυση αυτών σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Τέλος, σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση της συνάντησης τα στελέχη της δημοτικής Αρχής έκαναν δώρο στην υφυπουργό ένα καλάθι με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και ένα βιβλίο τοπικής ιστορίας της φιλολόγου-συγγραφέως και ιστορικής ερευνήτριας Άννας Μανουκάκη-Μεταξάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News