Βοθρολύματα στη Σταυρακιανή Καμάρα - «Μαύρισε» το ρέμα του Αϊ Γιάννη

Ηράκλειο
Βοθρολύματα στη Σταυρακιανή Καμάρα - «Μαύρισε» το ρέμα του Αϊ Γιάννη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καζάνια των Δαφνών “δείχνει” η ΔΕΥΑΗ, που κάνει λόγο για 4 μέτρα στέμφυλα στη δεξαμενή του Βιολογικού - Για περιβαλλοντικό έγκλημα μιλάνε οι κάτοικοι

Το πολύπαθο ρέμα του Αϊ Γιάννη στη Σταυρακιανή Καμάρα της κοινότητας Σταυρακίων Ηρακλείου βάφτηκε και πάλι μαύρο προχθές το μεσημέρι, από ένα ποτάμι βοθρολυμάτων που κατέληγε στη θάλασσα της Αμμουδάρας και... όλως τυχαίως, εμφανίστηκε ταυτόχρονα με το πέρασμα της “Βικτώριας”, που “έπνιξε” την περιοχή με τεράστιες ποσότητες νερού.

Το φαινόμενο αυτό στην περιοχή της Σταυρακιανής Καμάρας είχε αποκαλύψει το φθινόπωρο του 2013 η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, προκαλώντας την παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Οι αυτοψίες τους τότε κατέληγαν πως επρόκειτο για βλάβες του Βιολογικού Καθαρισμού των Δαφνών, με τη ΔΕΥΑΗ να “δείχνει” τα καζάνια του χωριού, λόγω της διαρροής στέμφυλων μέσω της αποχέτευσης στον μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας, που τον έθεταν εκτός λειτουργίας!

Το ίδιο αναφέρει με έγγραφό της η ΔΕΥΑΗ.

Το έγγραφο έχει αποδέκτη τον σημερινό πρόεδρο της Κοινότητας Σταυρακίων Ζαχαρία Χιωτάκη και κάνει αναφορά σε αυτοψία που έγινε στις 23 Αυγούστου του 2019, όπου μεταξύ των άλλων διαπιστώθηκαν στέμφυλα σε μία από τις δεξαμενές του Βιολογικού, ύψους... τεσσάρων μέτρων!

Ο Ζαχαρίας Χιωτάκης - που από το 2013, όταν ήταν πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρακίων, έχει κάνει μεγάλο αγώνα - έστειλε στην εφημερίδα μας φωτογραφίες και βίντεο από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, που πραγματικά προκαλούν αγανάκτηση και ντροπή και γίνονται η αφορμή να επαναφέρουμε την υπόθεση. Φαίνεται πως τίποτε δεν έχει τελειώσει.

Και βλέποντας την ποσότητα των λυμάτων, ο Ζαχαρίας Χιωτάκης δηλώνει βέβαιος πως κάποιος απελευθέρωσε την ποσότητα αυτή, αφού για όση ώρα διαρκούσε η πλημμύρα το ρυάκι παρέμενε κατάμαυρο...

Ο κ. Χιωτάκης ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία και πήγε με αστυνομικό εκεί καταγράφοντας το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα. «Κάνω έκκληση στις Αρχές να λύσουν το πρόβλημα που μαστίζει χρόνια τώρα την περιοχή.

Η Αστυνομία ήρθε. Κάνει κι αυτή την καταγραφή της.

Ήρθε αστυνομικός και κάναμε μαζί την έρευνά μας. Και εντοπίσαμε ότι τα βοθρολύματα κατέβαιναν από τον λόφο των Δαφνών. Τα καζάνια καταστρέφουν τον Βιολογικό».

Ξαφνικά... “μαύρισε” το ποτάμι

«Στην αρχή το νερό ήταν καθαρό. Το πιο πιθανό είναι ότι με τη βροχή άνοιξαν κάποιους αγωγούς. Και μετά από τις 12:30 το μεσημέρι, που άρχισε η δυνατή πλημμύρα, μέχρι και τις 3:15 το απόγευμα (σ.σ. προχθές) είχαμε μαύρα ζουμιά. Φανταστείτε πόσες χιλιάδες κυβικά κατέβηκαν στον Γιόφυρο και την Αμμουδάρα. Όλο αυτό καθάρισε το απογευματάκι.

Κάποιους λοιπόν αγωγούς άνοιξαν. Από τον Βιολογικό έγινε; Από κάποια δεξαμενή; Αυτό που εγώ γνωρίζω είναι ότι πιο παλιά είχαν υποχρεώσει τα καζάνια να έχουν δίχτυ που να κρατάει το στέμφυλο και να πηγαίνει μόνο το υγρό στην αποχέτευση. Αλλά αυτό δεν τηρήθηκε. Και τα στέμφυλα πήγαιναν μέσα στον αγωγό, με αποτέλεσμα ο Βιολογικός να βγαίνει εκτός και όλα τα λύματα να χύνονται ανεπεξέργαστα στη συνέχεια στον ποταμό», λέει ο Ζαχαρίας Χιωτάκης...

Κι όμως, το ρυάκι είναι... “προστατευόμενο”!

«Κατά τα λοιπά, το ρυάκι είναι προστατευόμενο. Και υποτίθεται ότι προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα», υπενθυμίζει ο Ζαχαρίας Χιωτάκης. «Το θέμα είναι ότι τώρα θα μαζευτούν πάλι κουνούπια και θα ψοφήσουν και οι χελώνες», καταγγέλλει με αγανάκτηση...

Στις 16 Οκτωβρίου του 2013, ο Ζαχαρίας Χιωτάκης είχε στείλει επιστολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, την Αστυνομία και τον εισαγγελέα Ηρακλείου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η εκβολή του συγκεκριμένου ρυακιού προστατεύεται με το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων με το ΦΕΚ και με αριθμό απόφασης 229/19.6.2012. Ήταν στοιχεία που προήλθαν από τον υπεύθυνο της WWF στην Κρήτη Καλούστ Παραγκαμιάν, ο οποίος επίσης είχε επισκεφτεί την περιοχή και είχε καταγράψει όλο αυτό το αίσχος.

Στις 18 του ίδιου μήνα τότε, σε κοινή τους αυτοψία, οι επιθεωρητές είχαν συμφωνήσει ότι «είναι αστικά τα λύματα και υπάρχει πράγματι μεγάλη υποβάθμιση»...

Μπήκαν ακόμα και μέσα στο παλιό υδραγωγείο που υπάρχει στη Σταυρακιανή Καμάρα, τονίζοντας πως θα εξέταζαν αν το νερό είχε πράγματι μολυνθεί, κάτι βέβαια που όλοι το θεωρούσαν δεδομένο. Στη συγκεκριμένη αυτοψία, η μηχανικός Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, Κατερίνα Βαβαδάκη, έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα, αλλά τόνισε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάποιες εκτιμήσεις των κατοίκων πως πρόκειται, μεταξύ των άλλων, και για λύματα από ρυπογόνες εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Μάλιστα, σε μια πρώτη εκτίμηση, είπε πως μάλλον είναι λύματα καθαρά αστικά και πρέπει να πέφτουν και από παλιά, λόγω γλίτσας που υπάρχει στο έδαφος. Δεν μπόρεσε όμως να απαντήσει πώς γίνεται και κάθε χρόνο εμφανίζονται μετά τις 10 Αυγούστου...

Έκτοτε είχαν γίνει κι άλλες αυτοψίες στο ποτάμι. Μετά από αυτή που διενήργησε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, αυτοψία διενήργησαν στις 23 Οκτωβρίου του 2013 και υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου.

Οι εκπρόσωποι των δύο υπηρεσιών συνέπεσαν συμπτωματικά στον ίδιο έλεγχο. Και δήλωναν διατεθειμένοι τότε να ακολουθήσουν το ποτάμι προς τα πάνω, για να βρουν από πού προέρχονται τα λύματα, προκειμένου να σταματήσει να μολύνεται αυτό το απείρου φυσικού κάλλους περιβάλλον, το νερό του παλιού υδραγωγείου των Σταυρακίων.

Ο Ζαχαρίας Χιωτάκης μάς είπε χθες ότι από τότε η κατάσταση είχε βελτιωθεί σημαντικά. Μέχρι το μεσημέρι της προχθεσινής ημέρας...

https://www.youtube.com/watch?v=z2vcgAC6T3M?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News