Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας

Ηράκλειο
Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στερούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα

Στους δρόμους του Ηρακλείου βγήκαν οι απασχολούμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι διαμαρτύρονται καθώς, όπως δηλώνουν, παρότι εργάζονται όπως οι υπόλοιποι μόνιμοι εργαζόμενοι, εντούτοις στερούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα, ευρισκόμενοι ουσιαστικά παγιδευμένοι σε ένα καθεστώς μεταξύ ανεργίας και εργασιακής εκμετάλλευσης.

Η σημερινή κινητοποίηση ξεκίνησε μετά τις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας. Ας σημειωθεί ότι κάλεσμα στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο απευθύνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου, καθώς και το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Εξάλλου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανόλης Συντυχάκης, κατέθεσε μαζί με δύο ακόμη βουλευτές του κόμματός του αναφορά την επιστολή της Κίνησης Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Ηρακλείου, μέσω της οποίας «ζητείται η άμεση αλλαγή-τροποποίηση των κριτηρίων ένταξης στο Ταμείο Ανεργίας και η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους, για όλο το διάστημα της ανεργίας τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

«Οι “ωφελούμενοι” είναι εργαζόμενοι που, αν και παράγουν την αντίστοιχη εργασία με τους υπόλοιπους μόνιμους εργαζομένους, πληρώνονται ελάχιστα και στερούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα, βρίσκονται παγιδευμένοι μεταξύ ανεργίας και εργασιακής εκμετάλλευσης, ένα καθεστώς που αποτελεί εργαλείο για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και όχι “ωφελούμενοι” καλύπτουν καθημερινές, πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους ΟΤΑ. Απολύονται, ενώ γνωρίζουν - κυβέρνηση και δήμαρχοι - ότι οι υπηρεσίες των Δήμων θα μείνουν χωρίς εργαζόμενους, δε θα μπορούν να λειτουργήσουν και να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες. Θα προσλάβουν βέβαια νέα οκτάμηνα, ανακυκλώνοντας τους ανέργους, για να προβάλουν επικοινωνιακά την εικονική πτώση της ανεργίας και να επιβάλλουν ένα εργασιακό μοντέλο ευέλικτης, φτηνής και εκ περιτροπής εργασίας. Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. ήδη προωθεί την περαιτέρω είσοδο των εργολάβων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά δικαιώματα.

Η ΚΕΔΕ και η πλειοψηφία των δημάρχων βολεύονται με αυτή την κατάσταση, αφού δεν τους στοιχίζουν ούτε ένα ευρώ. Τους ενδιαφέρει μόνο να αποκομίζουν οι Δήμοι τα σημαντικά οφέλη από τη χρήση των προγραμμάτων “κοινωφελούς εργασίας”, εκμετάλλευσης και δουλείας για τους εργαζόμενους. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους στα προγράμματα, χωρίς όμως να κάνουν καμία αναφορά στην εκμετάλλευση που δέχονται από την κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία τους.

Η παράταση δεν αρκεί! Τα μέτρα μοιράσματος της φτώχιας, την ώρα που κάθε κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, είναι κοροϊδία! Επιδιώκουμε την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων! Επιδιώκουμε την κατάργηση αυτών των αντεργατικών προγραμμάτων και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας (με voucher, με μπλοκάκι κ.λπ.)! Διεκδικούμε μόνιμη σταθερή εργασία, με αξιοπρεπή μισθό για όλους! Καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων!

Οι εργαζόμενοι στα Κοινωφελή, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο αλλά και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, συνεχίζουν τον αγώνα των συναδέλφων που βρέθηκαν σ’ αυτά τα προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια και πέτυχε αρκετές νίκες (ένταξη στον κατώτερο μισθό, ασφαλιστική κάλυψη, άδειες, ατομικά μέσα προστασίας κ.λπ.). Για τα δικαιώματα που κερδήθηκαν χρειάστηκε να καταβληθεί μεγάλη και συλλογική προσπάθεια.

Μέσα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια και τη στήριξη σωματείων και συλλόγων πανελλαδικά πέτυχαν ένα από τα αιτήματά τους, την παράταση των συμβάσεων. Επιβεβαιώνεται πως οτιδήποτε έχει επιτευχθεί είναι απόρροια της συλλογικής πάλης και της διεκδίκησης των εργαζομένων.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα και την Κίνηση Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Ηρακλείου Κρήτης», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Κατέθεσαν αίτημα για το επίδομα ανεργίας

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου επιτροπή εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα, στο Ηράκλειο, συναντήθηκε με τον διευθυντή του ΟΑΕΔ Ηρακλείου, Γιάννη Πάγκαλο. Η επιτροπή κατέθεσε στον κ. Πάγκαλο αίτημα για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους τους εργαζόμενους.

«Το αίτημα αυτό έγινε σε συνέχεια της συζήτησης που είχαμε με τον ίδιο στη διάρκεια της στάσης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 24/10 στον ΟΑΕΔ, στο οποίο ο Γ. Πάγκαλος δήλωσε αναρμόδιος για την αλλαγή των προϋποθέσεων για την ένταξή μας στο Ταμείο Ανεργίας μετά τη λήξη των συμβάσεών μας, και ζήτησε να του καταθέσουμε το αίτημά μας ώστε να το προωθήσει στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ και στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Τα προγράμματα αυτά ουσιαστικά ανακυκλώνουν την ανεργία, χωρίς να δίνουν λύση. Είναι προγράμματα που έχουν ως στόχο την κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό με ελάχιστα δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, οι οποίοι, μάλιστα, θεωρούνται ως “ωφελούμενοι” με σκοπό την ένταση της εκμετάλλευσής τους, καλύπτουν κενά σε μόνιμο προσωπικό, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Με τέτοιου είδους πρακτικές διαιωνίζεται η διατήρηση των ανισοτήτων και η ύπαρξη εργαζομένων πολλών ταχυτήτων, ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, αυξάνονται οι ελαστικές μορφές και η εκ περιτροπής εργασία, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος στην περαιτέρω εξάπλωση και εφαρμογή ανάλογων συνθηκών εργασίας σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων.

Τεράστιες ευθύνες φέρουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις αλλά και οι δημοτικές και περιφερειακές Αρχές που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, που προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με κάθε μορφή ελαστικής εργασίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, το οποίο συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News