Ηράκλειο

Σοφία Ζαχαράκη: Στο Ηράκλειο η Υφυπουργός Παιδείας

Η Υφυπουργός Παιδείας βρίσκεται στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του συμποσίου του Ευρωπαϊκού Έργου CRISS

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο βρίσκεται από σήμερα, Πέμπτη, η Υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η Υφυπουργός ήρθε στην Κρήτη στο πλαίσιο του Συμποσίου του Ευρωπαϊκού Έργου CRISS, το οποίο πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για το Συμπόσιο «Acquiring Digital Competence in the classroom. The experience of primary and secondary schools in Europe» στο οποίο παρουσιάζονται τα σημαντικά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού έργου CRISS μετά από 3 χρόνια συστηματικής εργασίας.

Ο στόχος του προγράμματος CRISS είναι να προσφέρει σε εκπαιδευτικούς και σε μαθητές ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό περιβάλλον για την απόκτηση, αξιολόγηση και πιστοποίηση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους.

Μία εκ των ομιλητών είναι και η Υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

«Όταν μιλάμε για το σχολικό χώρο και για την ασφάλεια των παιδιών δεν κάνουμε κανένα συμβιβασμό» ήταν το μήνυμα της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη από το Ηράκλειο, με αφορμή το περιστατικό στο ΕΠΑΛ Μοιρών με τον μαθητή που απείλησε με όπλο τον συμμαθητή του μέσα στο σχολείο. «Θα είμαστε αυστηροί», τόνισε η κ. Ζαχαράκη η οποία συμπλήρωσε ότι το σχολείο κινήθηκε άμεσα και έπραξε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες.

« Η Αστυνομία και πλέον η Δικαιοσύνη θα κάνουν το έργο τους με όλη την αυστηρότητα που απαιτείται, ελπίζω. Δεν σχολιάζω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης όμως με ενδιαφέρει τα παιδιά να είναι προστατευμένα και να γίνονται με προσεχτικό τρόπο οι εφημερίες» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας που έκανε γνωστό ότι σήμερα στο ΕΠΑΛ Μοιρών βρίσκονται ήδη ψυχολόγοι από το ΚΕΣΥ με στόχο να μιλήσουν με τα παιδιά.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε το διάλογο με τα παιδιά. Να ξέρετε ότι το Υπουργείο θα αγγίξει τα ζητήματα προστασίας των παιδιών, τα ζητήματα βίας που έχουμε δει, τα ζητήματα εξαρτήσεων. Οι προκλήσεις είναι πολλές και νομίζω ότι ο ρόλος μας είναι εκεί. Να δημιουργήσουμε μια ασπίδα, ώστε τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με δύναμη και αντίσταση».

Η κ. Ζαχαράκη βρίσκεται από το πρωί στο Ηράκλειο, ενώ νωρίτερα συμμετείχε σε συμπόσιο με αφορμή τη λήξη του προγράμματος «Criss Horizon 2020» που υλοποιήθηκε την περίοδο 2018-2019 από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Στο πρόγραμμα, συμμετείχαν περίπου 60 σχολεία του νησιού, 100 εκπαιδευτικοί και 1.000 μαθητές, οι οποίοι θα λάβουν, πιστοποίηση Ψηφιακής Ικανότητας (Digital Competence) από 15 φορείς.

Η κ. Ζαχαράκη βρίσκεται από το πρωί στο Ηράκλειο, ενώ νωρίτερα συμμετείχε σε συμπόσιο με αφορμή τη λήξη του προγράμματος «Criss Horizon 2020» που υλοποιήθηκε την περίοδο 2018-2019 από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Στο πρόγραμμα, συμμετείχαν περίπου 60 σχολεία του νησιού, 100 εκπαιδευτικοί και 1.000 μαθητές, οι οποίοι θα λάβουν, πιστοποίηση Ψηφιακής Ικανότητας (Digital Competence) από 15 φορείς.

Η Κ. Ζαχαράκη συνεχάρη την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα εξηγώντας ότι το Πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την ίδια θέρμη, ενώ διευκρίνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα η ανάπτυξη ενός προγράμματος σπουδών, ειδικά στην πληροφορική και στην Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων με ένα τρόπο καινοτόμο, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να σκέφτονται δημιουργικά και να λύνουν προβλήματα.

 Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στις πιστοποιήσεις λέγοντας ότι: «Το να παίρνεις ένα πιστοποιητικό μέσα στο σχολείο είναι πραγματικά σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί γονείς για να το αποκτήσουν τα παιδιά τους, στρέφονται σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Μέσα στις προγραμματικές μας δηλώσεις, άλλωστε, είναι η κτήση κρατικού πιστοποιητικού στην Πληροφορική αλλά και στην ξένη γλώσσα μέχρι να τελειώσουν το σχολείο».

 

 Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης τόνισε ότι στόχος είναι να ενταχθεί ως εθνικό πρόγραμμα σε περισσότερα σχολεία και τα παιδιά να λαμβάνουν πιστοποίηση, της οποίας η αξία και η αναγνώριση θα είναι αντίστοιχη, με άλλες πιστοποιήσεις που δίδονται. «Τα παιδιά αυτά είναι οι πολίτες του 2030 κι εκεί ακριβώς πρέπει να στοχεύουμε. Στόχος είναι αυτή η πιστοποίηση να έχει πανευρωπαϊκο χαρακτήρα» σημείωσε ο κ. Καρτσωνάκης.

Παράλληλα, στο CRISS συμμετέχουν 15 διεθνείς εταίροι (Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Δημόσιοι Φορείς) από 9 Ευρωπαϊκές χώρες με εμπειρία στο πεδίο των νέων τεχνολογιών, των ψηφιακών ικανοτήτων, την εκπαιδευτική καινοτομία και μάθηση και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Horizon2020 του μεγαλύτερου προγράμματος έρευνας και καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη σχολική χρονιά 2018- 2019 υλοποιήθηκε η πιλοτική εφαρμογή μεγάλης κλίμακας του έργου σε ολόκληρη την Ευρώπη σε περισσότερα από 400 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 40.000 μαθητές και 2.300 εκπαιδευτικούς.

Την Πέμπτη εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη, που συμμετείχαν στην πιλοτική υλοποίηση του έργου, θα παρουσιάσουν στο Συμπόσιο τόσο τη δική τους εμπειρία όσο και των μαθητών τους, καθώς και βέλτιστες πρακτικές. Στόχος του Συμποσίου είναι να προκύψει μεταξύ των συμμετεχόντων μια εποικοδομητική συζήτηση για το μέλλον της απόκτησης της ψηφιακής δεξιότητας μέσα στο σχολείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια