Ηράκλειο

Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019, 11:00 πμ, Λότζια

«Κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός»

Η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη αποτελεί με απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ το 2005, την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων. Φέτος επειδή η Ημέρα Μνήμης συμπίπτει με την επέτειο του Πολυτεχνείου, οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε διαφορετικές ημέρες. Στο Ηράκλειο Κρήτης η ημέρα μνήμης θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου, με συναυλία και εκδηλώσεις.

«Για μας, για όποιον έχει χάσει δικό του άνθρωπο μ αυτόν τον τρόπο είναι προφανές πως κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό η Μνήμη είναι παρούσα.

Αν έχουμε ανάγκη από μια Ημέρα Μνήμης αυτό έχει να κάνει με την έμπρακτη αναγνώριση από τη μεριά της Πολιτείας των ευθυνών της για την κατάσταση που έχει επιβληθεί στο οδικό δίκτυο που από δίκτυο επικοινωνίας έχει μετατραπεί σε πεδίο απόλυτης εξουσίας του ισχυρότερου, δηλαδή του μηχανοκίνητου ανθρώπου με αποτέλεσμα την διαρκή αναπαραγωγή του τροχαίου εγκλήματος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ 88% των ανθρωποκτονιών στη χώρα μας οφείλονται σε τροχαίες συγκρούσεις. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Η ημέρα μνήμης δεν είναι ημέρα των αριθμών, είναι ημέρα των ανθρώπων.

«Σκεφτόμαστε, σεβόμαστε και τιμάμε, όλους αυτούς που χάθηκαν στους δρόμους, τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους συντρόφους, τους γονείς, τους φίλους μας, τους γνωστούς και τους άγνωστους τους ανθρώπους που χάθηκαν και τις οικογένειες τους, τους ανθρώπους που συνέχισαν να ζουν με σοβαρά προβλήματα μετά από ένα τραυματισμό, όλους αυτούς που ο παραλογισμός έμελλε να μας ενώσει. Ενώνουμε τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε το ένα και μοναδικό αίτημα:

Κανένας Θάνατος στο Δρόμο δεν είναι αποδεκτός!

Για αρκετούς μπορεί ένα τέτοιο αίτημα να φαντάζει ουτοπικό.

Αλλά αν αυτό είναι ουτοπία τι είναι άραγε η αποδοχή του τροχαίου θανάτου σαν κάτι το φυσιολογικό. Ρεαλισμός; Πρόοδος;

Ας απαντήσει μέσα του ο καθένας που θεωρεί κάποιον αριθμό θανάτων στο οδικό δίκτυο σαν αναπόφευκτο πόσα μέλη της οικογένειας του θα θεωρούσε φυσιολογικό να χάσουν τη ζωή τους ή να μείνουν ανάπηροι επειδή περπατούσαν, έκαναν ποδήλατο, πήγαιναν μια βόλτα η στη δουλειά τους με μηχανή ή αυτοκίνητο.

Πως μπορούμε αυτό που θεωρούμε αδιανόητο για μας και την οικογένεια μας να το θεωρούμε αποδεκτό και φυσικό για την κοινωνία;

Καλούμε τις οικογένειες των θυμάτων, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις Μνήμης που θα γίνουν και στη χώρα μας, στην Αθήνα, στο Ηράκλειο, στη Ρόδο, στην Αλεξανδρούπολη και όπου αλλού».

«Ας είμαστε όλοι εκεί.

Όχι άλλες χαμένες ζωές στην άσφαλτο!

Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

13/11/2019

Οι εκδηλώσεις:

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ- Σάββατο 16 Νοεμβρίου 11.00: Στη Λότζια συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου Διοργάνωση: SOS Τροχαία Εγκλήματα. Συμμετέχουν: ΕΚΑΒ, Τροχαία, ΕΣΥΠΡΟΤΑ, ΕΛΜΕ, Σωματείο εκπαιδευτών Οδήγησης, Ομάδα Εθελοντών Παιδείας, Ράδιο Family, Δήμος Ηρακλείου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ- Κυριακή 17 Νοεμβρίου 10.00: Στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου επιμνημόσυνη δέηση. 11.00: Στο Δημαρχείο, ενημέρωση πολιτών Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη εκδηλώσεις από τις 12 έως τις 30 Νοέμβρη Διοργάνωση: SOS Τροχαία Εγκλήματα, Τροχαία, Δήμος Αλεξανδρούπολης

ΡΟΔΟΣ- Κυριακή 17 Νοεμβρίου

10:00: Επιμνημόσυνη Δέηση Ι.Ν Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 18.00: Στο Κοντίκι. Συναυλία. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ…ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ Νίκος Κατσάνος, Λεωνίδας Σακελλαρίδης, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Νατάσα Καρακατσάνη, Δάμων Παπακυριακού, Βαγγέλης Κατσογριδάκης, Καίτη Κούκουρου, Θωμάς Γιαννίκης, Γιάννης Κατσιμπράκης, Μιχάλης Καλαετζής, Δημήτρης Ιωσήφ Διοργάνωση: ΕΥΘΥΤΑ

ΑΘΗΝΑ- Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

19.00: Στο Ελληνικό Μολύβι, Ιερά Οδός 154 (στάση Μετρό Ελαιώνας) Εκδήλωση – Συναυλία.

Εναρκτήρια ομιλία: κα Charlotte Sammelin πρέσβειρα της Σουηδίας.

Πως μια χώρα κατόρθωσε το «ακατόρθωτο»: να σέβεται και να προφυλάσσει την ανθρώπινη ζωή στο οδικό δίκτυο μέσα από την πολιτική που κωδικοποιήθηκε σαν Όραμα Μηδέν – Vision Zero.

Προβολή βίντεο και φωτογραφιών, παρέμβαση του SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Συναυλία με παραδοσιακά και λαικά τραγούδια από δύο τραγουδίστριες, μέλη του συλλόγου μας, την Σοφία Εμφιετζή, μητέρα του Αλέξανδρου Τσίμινα 22 ετών και την Καίτη Μακρή, μητέρα του Στράτου Φούσκα 20 ετων που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια