Ηράκλειο: Αυτή είναι η σύνθεση των νέων Δ.Σ. στα νομικά πρόσωπα του Δήμου - Εντάσεις και… τραγελαφικά σκηνικά!

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Αυτή είναι η σύνθεση των νέων Δ.Σ. στα νομικά πρόσωπα του Δήμου - Εντάσεις και… τραγελαφικά σκηνικά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου: Μετά βασάνων και παραδοξοτήτων η σύνθεση των νέων Δ.Σ. των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών... Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών

Μετά πολλών βασάνων, περιπετειών, αντιπαραθέσεων και τραγελαφικών στιγμών, αφού αναζητούταν την τελευταία στιγμή η άκρη ως προς ακόμα και τα διαδικαστικά και το τι νομικά ισχύει (!), ορίστηκαν χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τα πρόσωπα που συνθέτουν τα νέα Δ.Σ. των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών... Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών στο “τιμόνι” των οποίων, με βάση τις επιλογές του δημάρχου, θα δούμε πλέον την επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειον Αξίζει” Βαγγελιώ Σχοιναράκη στη ΔΕΠΑΝΑΛ, τον Γιώργο Βουρεξάκη στη ΔΕΥΑΗ, τον Μαρίνο Παττακό στον ΔΟΠΑΦΜΑΗ, τον Κώστα Βαρδαβά στην ΑΑΗ ΟΤΑ Α.Ε. και τη Θεοδώρα Λεμονή στη ΔΗΚΕΗ.

Σε μεγάλο μέρος της η όλη συζήτηση θύμισε πραγματικά κάτι από... φαρσοκωμωδία, αφού υπήρχαν στιγμές που με βασική ευθύνη της ανέτοιμης - όπως εμφανίστηκε χθες - δημοτικής Αρχής αναζητούταν η άκρη του νήματος για ένα σωρό ζητήματα. Για το πώς π.χ. θα εκπροσωπηθούν στα νέα συμβούλια είτε εκπρόσωποι εργαζομένων, όπως στην περίπτωση της ΔΕΠΑΝΑΛ, όπου ο δήμαρχος, υπό τις προειδοποιήσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιου Βοργιά, τάχθηκε υπέρ της εκπροσώπησης εργαζομένου αλλά με τρόπο που θα αφαιρεί τον ούτως ή άλλως περιορισμένο - βάσει των νέων νομικών διατάξεων - αριθμό των μελών της αντιπολίτευσης (!), είτε, όπως στην περίπτωση της ΔΕΥΑΗ, το πώς θα εκπροσωπηθούν κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί φορείς!

Ενδεικτικό της όλης προχειρότητας ήταν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή αναζητούταν η άκρη ως προς το πόσα τελικά μέλη πρέπει να έχει στο 9μελές Δ.Σ. της Εταιρείας Αθλητισμού Ηρακλείου η πλευρά της δημοτικής Αρχής και η πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Για να φτάσουμε μάλιστα στο θεμέλιο λίθο της συζήτησης, δηλαδή στα προτεινόμενα πρόσωπα από τη δημοτική Αρχή και σε εκείνα από την αντιπολίτευση, είδαμε και κάποιες... “μπακαλίστικες” διαδικασίες της τελευταίας στιγμής!

Η πλευρά της δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα του δημάρχου δεν ήθελε να καταθέσει στο Σώμα τα προτεινόμενα από αυτήν πρόσωπα (είτε δημοτικούς συμβούλους είτε πολίτες σε κάποιες περιπτώσεις), που βάσει νόμου θα πρέπει να απαρτίζουν τα 3/5 των Δ.Σ., πριν πάρει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Από πλευράς αντιπολίτευσης ζητήθηκε το ακριβώς αντίστροφο. Δηλαδή να πει πρώτα ο Βασίλης Λαμπρινός ποιους προτείνει για κάθε νομικό πρόσωπο και μετά να ακολουθήσουν οι δικές τους προτάσεις.

Και οι δύο πλευρές επέμειναν στο “κρυφτούλι”, περιμένοντας η μία την άλλη. Σε μια μεσοβέζικη λύση, ο δήμαρχος ανέγνωσε στο Σώμα την εισήγησή του μονάχα σε σχέση με τους προτεινόμενους και αναγκαστικά βάσει νόμου ορισθέντες νέους προέδρους, που ήταν οι:

α) Ευαγγελία Σχοιναράκη, επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειον Αξίζει”, για την προεδρία της ΔΕΠΑΝΑΛ, που μετά την απορρόφηση της ΔΕΠΤΑΗ έχει τη μεγάλη πρόκληση όσο και βάρος της λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου.

β) Ο Γιώργος Βουρεξάκης για την προεδρία της ΔΕΥΑΗ.

γ) Ο Μαρίνος Παττακός για τον Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής και Φροντίδας (ΔΟΠΑΦΜΑΗ).

δ) Η Θεοδώρα Λεμονή για τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (ΔΗΚΕΗ).

ε) Ο Κώστας Βαρδαβάς για την προεδρία ΑΑΗ ΟΤΑ Α.Ε.

Για τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η επιλογή του Βασίλη Λαμπρινού είναι ο Αντώνης Περισυνάκης από την παράταξη Σισαμάκη, ενώ για τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Αγγελάκης.

Διακοπή

Με το που ανέγνωσε ο δήμαρχος τα ονόματα για τις προεδρίες, και δίχως πάντως να έχει παρουσιαστεί την ώρα εκείνη η πλήρης εισήγηση Λαμπρινού για τα υπόλοιπα πρόσωπα, κατόπιν προτροπής του προέδρου του Σώματος, Γρηγόρη Πασπάτη, έγινε διακοπή της συνεδρίασης. Εκπρόσωποι από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποσύρθηκαν σε άλλο γραφείο, εκτός αιθούσης, για να καταλήξουν στη πρόταση-εισήγηση της αντιπολίτευσης σε σχέση με την κάλυψη των υπόλοιπων θέσεων, αναλογίας 2/5, στα νέα Δ.Σ. των νομικών προσώπων του Δήμου.

Από τη διαδικασία αυτή απείχε η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, με τον επικεφαλής Δημήτρη Βρύσαλη να τάσσεται κατά της τακτικής... “συγκόλλησης” των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Μετά από αρκετή ώρα διακοπής, συνεχίστηκε η συνεδρίαση. Ο δήμαρχος παρουσίασε τα δικά του προτεινόμενα πρόσωπα, πέραν των προέδρων που είχε αναγνώσει στο Σώμα πριν τη διακοπή. Και κάπου εκεί είχαμε νέο γύρο αντιπαραθέσεων και εντάσεων...

Μια χαρακτηριστική περίπτωση που άναψε “φωτιές” ήταν η περίπτωση της ΔΕΠΑΝΑΛ. Παρουσία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιου Βοργιά, ο οποίος προειδοποίησε πως, αν δε συμπεριληφθεί εκπρόσωπος εργαζομένων από το επόμενο πρωί θα ξεκινούσαν κινητοποιήσεις, ο δήμαρχος είπε πως, αν και αυτή τη στιγμή, ελλείψει νέου καταστατικού, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, εντούτοις θα πρέπει στο 11μελές Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ να υπάρχει και μία θέση από την πλευρά των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, όμως, ο δήμαρχος δε δέχτηκε η θέση εργαζομένου να μετρηθεί στη λίστα των προσώπων επιλογής της δημοτικής Αρχής. Αντιθέτως πέταξε την... μπάλα στην αντιπολίτευση, στερώντας της ακόμα ένα μέλος από τα λιγοστά μέλη στα οποία περιορίστηκε, μετά τις καλοκαιρινές κυβερνητικές διατάξεις για υποχρεωτική πλειοψηφική εκπροσώπηση 3/5 των δημοτικών Αρχών στα Διοικητικά Συμβούλια των νομικών προσώπων των ΟΤΑ.

Η στάση αυτή προκάλεσε τη μήνη της αντιπολίτευσης, με τον Νίκο Γιαλιτάκη να αναρωτιέται καυστικά πώς γίνεται η δημοτική Αρχή να θέλει να κόψει από τους λίγους, και τον Ηλία Λυγερό να υπογραμμίζει: «Εντάξει, ως παράταξη δε θέλετε να χάσετε τίποτε. Δεν πειράζει. Αλλά να ξέρουν οι εργαζόμενοι ότι μπήκαν στο Δ.Σ. χάρη στις λοιπές παρατάξεις και όχι χάρη σε σας, κύριοι της δημοτικής Αρχής».

Εμμένοντας να μη στερηθεί ένα δικό του μέλος λόγω εκπροσώπησης των εργαζομένων, ο δήμαρχος εισηγήθηκε για το Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ (πέραν της νέας προέδρου Βαγγελιώς Σχοιναράκη) τους κυρίους Σισαμάκη, Παπαδάκη, Μπουνάκη, Καπετανάκη, Κανακαράκη και Βλαχάκη.

ΔΗΚΕΗ

Πέραν της Θεοδώρας Λεμονή για τη θέση της προέδρου, οι επιλογές της δημοτικής Αρχής για το Δ.Σ. της ΔΗΚΕΗ είναι οι κύριοι Αγγελάκης, Παπαδάκη, Τσαγκαράκης, Σταματάκης, Σταυρακάκη και Ανδρονά.

Από την παράταξη “3.7.5”, η επιλογή είναι ο Νίκος Μεραμβελιωτάκης, με αναπληρώτρια την κ. Σενετάκη.

Από την παράταξη των “Ενεργών Πολιτών” είναι ο κ. Καλέμπουμπας, με αναπληρωματική την κ. Μαράκη.

ΔΟΠΑΦΜΑΗ

Για το 15μελές νέο Δ.Σ. του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, πέραν του Μαρίνου Παττακού για την προεδρία, ο δήμαρχος επέλεξε τους κυρίους Βουρεξακη, Καραντινό, Βαρδαβά, Αρχοντάκη, Καναβάκη, Συντυχάκη (από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”) Ανδρεαδάκη και Σπυριδάκη.

Οι “Ενεργοί Πολίτες” επέλεξαν τον Αριστείδη Αθανασάκη ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματική την κ. Νέλυ Κατσαμά. Η παράταξη Ινιωτάκη επέλεξε τον κ. Καραπιδάκη με αναπληρωματική την κ. Καμνάκη, ενώ η παράταξη Κουράκη επιφυλάχθηκε να δώσει τα δικά της ονόματα σήμερα.

Άνω-κάτω για το κλάσμα της διοίκησης

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση παραδοξοτήτων, εντάσεων και τραγελαφικών σκηνικών ήταν η αντιπαράθεση διαρκείας γύρω από τη νομική ερμηνεία σε σχέση με τη στρογγυλοποίηση κλασμάτων στην περίπτωση της αναλογίας της εκπροσώπησης δημοτικής Αρχής-αντιπολίτευσης στην εταιρεία Ανάπτυξης Αθλητισμού.

Πώς προέκυψε το ζήτημα; Ο αριθμός των μελών από πλευράς της συμμετοχής της συμπολίτευσης ως κλάσμα είναι 5 προς 4. Υπήρξε διχογνωμία αν το κλάσμα πρέπει να στρογγυλοποιηθεί προς τα πάνω, δηλαδή η δημοτική Αρχή να εκπροσωπηθεί με 6 μέλη από τα 9 του Δ.Σ., όπως εισηγήθηκε με βάση σχετική εγκύκλιο από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου η νομικός Εμμανουέλα Μπίμπα και επέμεινε σε αυτό η δημοτική Αρχή, ή αν το κλάσμα πρέπει να στρογγυλοποιηθεί προς τα κάτω, και άρα η δημοτική Αρχή να έχει 5 από τα 9 μέλη του Συμβουλίου, όπως υπογράμμισαν επικεφαλής και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Η δημοτική Αρχή επέμεινε στον αριθμό των 6 μελών για την ίδια και ο Βασίλης Λαμπρινός, πέραν του προέδρου Κώστα Βαρδαβά, εισηγήθηκε τα ονόματα των Μαρία Καναβάκη, Δράκου Μαρή, Βασίλη Κάβου, Γαρυφαλλιάς Βιδάκη και Στέλιου Περδικογιάννη.

Ο Ηλίας Λυγερός έκανε λόγο για αδιανόητα πράγματα και ζήτησε να αποφασίσει το Συμβούλιο διά ψηφοφορίας για την κατανομή της εκπροσώπησης συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. της ΑΑΗ ΟΤΑ.

Ο Γρηγόρης Πασπάτης απάντησε πως δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία νομικά θέματα και πως, άλλωστε, η απόφαση του Σώματος τελικά θα κριθεί από την Αποκεντρωμένη.

Ψήφισμα για Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, πλην μονάχα της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, συντάχθηκε χθες με την πρόταση των “Ενεργών Πολιτών” και του επικεφαλής τους, Ηλία Λυγερού, να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας με φόντο την Υπουργική Απόφαση για την αναστολή λειτουργίας 6 τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News