Κόμβος Γουρνών: Νέα πολύμηνη παράταση των εργασιών

Ηράκλειο
Κόμβος Γουρνών: Νέα πολύμηνη παράταση των εργασιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταλαιπωρία του κόσμου συνεχίζεται

Νέα πολύμηνη παράταση των εργασιών αλλά και της ταλαιπωρίας του κόσμου στο μέτωπο του οδικού έργου “Γούρνες-Χερσόνησος”.

Μπορεί το νέο οδικό τμήμα Γουρνών-Χερσονήσου του ΒΟΑΚ να παραδόθηκε λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου στην κυκλοφορία, προσφέροντας μεγάλη “ανάσα” στους οδηγούς, αφού έχει μειώσει τις αποστάσεις και τους χρόνους και έχει καταστήσει πιο ασφαλή τη μετακίνηση, όμως το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμα. Και θα αργήσει καταπώς φαίνεται μερικούς μήνες ακόμα να τελειώσει...

Τη στιγμή αυτή είναι σε εκκρεμότητα εργασίες στους κόμβους Γουρνών και Καστελίου, στο παράπλευρο οδικό δίκτυο και στον ηλεκτροφωτισμό. Οι εργασίες, με βάση την παράταση που είχε δοθεί στην υπό εξέλιξη εργολαβία, ήταν κανονικά να ολοκληρωθούν βάσει αρχικού σχεδιασμού στις 31 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, λόγω ενός συνδυασμού γεγονότων που δεν έχουν να κάνουν με τον εργολάβο (όπως οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι ιδιαίτερες κυκλοφοριακές ανάγκες λόγω τουριστικής σεζόν και τα αρχαιολογικά ευρήματα), οι εργασίες στα συνοδά έργα κόμβων, παράπλευρου οδικού δικτύου, φωτισμού κ.τ.λ. έχουν πάει πίσω.

Ο αρμόδιος φορέας του έργου, Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, έχει ήδη δώσει 7μηνη παράταση για την ολοκλήρωση του έργου με τον χαρακτήρα της οριακής προθεσμίας, και αναγνωρίζοντας πως δεν υπάρχει υπαιτιότητα του αναδόχου για την παρέκκλιση των χρονοδιαγραμμάτων. Η παράταση τόσο από τον ΟΑΚ Α.Ε. για το τεχνικό κομμάτι, όσο και από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης για το χρηματοδοτικό, έχει δοθεί συγκεκριμένα για έως τις 31 Μαΐου.

Ωστόσο, με βάση τη συνεννόηση που έχει γίνει ανάμεσα στον ΟΑΚ και τον ανάδοχο και τις εκτιμήσεις ως προς την εξέλιξη των εργασιών, δε θα χρειαστεί να εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί μέχρι τις 31 Μαΐου, αλλά τα συνοδά αυτά έργα τού “Γούρνες-Χερσόνησος” αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου το αργότερο. Ευχής έργον, αν μη τι άλλο, η εκτίμηση αυτή να επιβεβαιωθεί και στην πράξη και αρχές Φεβρουαρίου, το αργότερο, να παραδοθεί στο σύνολό του το οδικό έργο “Γούρνες-Χερσόνησος” και έτσι να μπει οριστικό τέλος στην πολυετή ταλαιπωρία οδηγών και κατοίκων της ευρύτερης αυτής τουριστικής περιοχής του δήμου Χερσονήσου.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Έργων ΟΑΚ Α.Ε. που οδήγησε και στη λήψη της σχετικής απόφασης από το Δ.Σ. του Οργανισμού Ανάπτυξης, «κρίνεται αναγκαία η χορήγηση 7μηνης παράτασης της συμβατικής προθεσμίας του έργου (μέχρι δηλαδή 31/5/2020) για τους εξής λόγους:

  1. Η Αρχαιολογία μέχρι σήμερα δεν έχει αποδεσμεύσει την περιοχή της παράπλευρης οδού SR6, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτελεστούν εργασίες για την ολοκλήρωση της οδού.
  2. Η μετακίνηση του δικτύου οπτικών ινών εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Καστελίου, παρά τις έγγραφες οχλήσεις μας, καθώς και ο ηλεκτροφωτισμός στις γέφυρες Γ3 & Γ4 από τη ΔΕΗ, μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί.
  3. Κατά τους μήνες της θερινής περιόδου (Ιούλιο μέχρι και Αύγουστο) δεν ήταν δυνατόν να εκτελεστούν εργασίες παράλληλα στους Α/Κ Γουρνών και Καστελίου, καθώς οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (εργοταξιακές σημάνσεις) που θα απαιτούνταν θα προκαλούσαν σύγχυση και προβλήματα στους κυκλοφορούντες του ΒΟΑΚ.
  4. Η κατασκευή της παράπλευρης οδού SR7 με τον αγωγό διόδευσης ομβρίων στους φυσικούς αποδέκτες περιέχει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, οι οποίες εκκρεμούν, προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες.
  5. Λόγω των δημοτικών εκλογών υπήρξε καθυστέρηση έγκρισης της εργοταξιακής σήμανσης των εργασιών στους κλάδους του Α/Κ Γουρνών.
  6. Οι εργασίες φύτευσης του έργου δεν ήταν δυνατόν να εκτελεστούν τη θερινή περίοδο και ιδιαίτερα πριν την έγκριση της μελέτης αλλαγής της θέσης του αντλιοστασίου για την άρδευση του πρασίνου, η οποία έγινε με τη με αρ. πρωτ. 10324/17.9.2019 απόφαση Δ.Σ. ΟΑΚ Α.Ε.».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, «ο ανάδοχος δεν είναι δυνατόν να ολοκληρώσει τις συμβατικές εργασίες εντός της ισχύουσας παράτασης του έργου που λήγει στις 31/10/2019, ωστόσο η χρονική καθυστέρηση δεν είναι υπαιτιότητα της αναδόχου εταιρείας.

Η Διευθύνουσα Υπηρεσία εισηγείται την έγκριση χορήγησης παράτασης (οριακή προθεσμία) στην ανάδοχο κοινοπραξία για το εν λόγω έργο, σύμφωνα με το άρθρο 48 παρ. 7 του Ν. 3669/2008, κατά επτά μήνες, ήτοι έως τις 31/5/2020, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εναπομείνασες εργασίες, που είναι:

* Ολοκλήρωση των κλάδων επί του Α/Κ Γουρνών και Α/Κ Καστελίου.

* Κατασκευή αντλιοστασίου και εργασιών πρασίνου του έργου.

* Ολοκλήρωση εργασιών παράπλευρων οδικών δικτύων (SR6, SR7).

* Ολοκλήρωση εργασιών σύνδεσης ηλεκτροφωτισμού γεφυρών Γ3 και Γ4 και του αρδευτικού δικτύου της αρτηρίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News