Ηράκλειο

Βιάννος: Ζητούν τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών, λόγω του δάκου και του γλοιοσπόριου

Τι ζητά ο Δήμαρχος Βιάννου, κ. Μηνάς Σταυρακάκης μέσω επιστολής του στο Υπουργείο

Επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στέλνει ο Δήμαρχος Βιάννου, κ. Μηνάς Σταυρακάκης, για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών.

Ειδικότερα, ο κ. Σταυρακάκης στέλνει επιστολή στον Υπουργό Μάη Βορίδη, ζητώντας τη λήψη ουσιαστικών και άμεσων μέτρων, με στόχο την προστασία των πληγέντων ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι βλέπουν τη φετινή χρονιά να εξελίσσεται σε καταστροφική, εξαιτίας - μεταξύ άλλων - της επέλασης του δάκου και του γλοιοσπόριου. 

Ο ίδιος ζητά χαρακτηριστικά «την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής με στόχο την φυτοπροστασία της ελαιοκαλλιέργειας, προκειμένου αφενός να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος του προβλήματος, αφετέρου για να υπάρξει μέριμνα για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«Η φετινή χρονιά, εξελίσσεται σε μια από τις πλέον οδυνηρές και καταστροφικές των τελευταίων χρόνων για τους ελαιοπαραγωγούς της Βιάννου.

Οι εκτεταμένες δακοπροσβολές, η επέλαση του γλοιοσπόριου και οι καιρικές συνθήκες, έχουν οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα τη φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδο. Μια περίοδος, η οποία είναι η τρίτη κατά σειρά, στην οποία οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται υπό το βάρος των προβλημάτων και της έλλειψης ουσιαστικού σχεδιασμού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς και Οργανισμούς.

Ήδη τα πρώτα μηνύματα από την ελαιοκομιδή που έχει ξεκινήσει οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η ποσότητα ελαιόλαδου και η ποιότητα του, θα είναι η χειρότερη δυνατή.

Και στη Βιάννο, η εμφάνιση του δάκου και του γλοιοσπόριου, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με συνέπεια η απώλεια του ελαιολάδου να είναι ήδη πολύ μεγάλη, όπως και η υποβάθμιση του. Έτσι οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα καίριο οικονομικό πλήγμα, το οποίο αδυνατούν να αντέξουν.

Ως Δήμος Βιάννου, θεωρούμε ότι πρέπει να ενσκήψετε άμεσα στο πρόβλημα αυτό, λαμβάνοντας μια σειρά ουσιαστικών μέτρων στήριξης του ελαιοπαραγωγικού κλάδου, όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και όλων των πληγεισών αγροτικών περιοχών της Κρήτης.

Είναι κοινή διαπίστωση λοιπόν - και δίκαιο αίτημα ταυτόχρονα - η ανάγκη για την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής με στόχο την φυτοπροστασία της ελαιοκαλλιέργειας, προκειμένου αφενός να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος του προβλήματος, αφετέρου για να υπάρξει μέριμνα για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια