Ηράκλειο

Σε κτήρια - ερείπια η απονομή Δικαιοσύνης - Τριτοκοσμικές εικόνες στο Δικαστικό Μέγαρο

Φθορά και εγκατάλειψη

Οροφές που πέφτουν, ντουβάρια που καταρρέουν και σπασμένες πόρτες συνθέτουν το σκηνικό της ντροπής

Οροφές που πέφτουν, μπαλκόνια που κρέμονται, ντουβάρια θρυμματισμένα, σκουριασμένα σίδερα και πόρτες σπασμένες και μπαλωμένες όπως-όπως... Τουαλέτες σε άθλια κατάσταση και ανύπαρκτες υποδομές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Το ιστορικό κτήριο της οδού Δικαιοσύνης είναι σε αποδρομή. Κι ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στο παρακείμενο κτήριο, όπου στεγάζεται το Εφετείο. Τριτοκοσμικές καταστάσεις που όχι μόνο δεν τιμούν τη Δικαιοσύνη, αλλά και δεν την υπηρετούν. Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η δήλωση κορυφαίου δικαστικού λειτουργού: «Αν ήμασταν ιδιωτική επιχείρηση, τρεις υπηρεσίες θα μας έκλειναν: Πυροσβεστική, Πολεοδομία και Υγειονομικό».

Δε “χωράει” η Δικαιοσύνη στο Μέγαρο

Στο μεγαλόπρεπο κτήριο, τα θεμέλια του οποίου μπήκαν το 1883, σήμερα φιλοξενείται ένα ικανό μέρος των υπηρεσιών του Πρωτοδικείου Ηρακλείου και της Εισαγγελίας, καθώς και ο Δικηγορικός Σύλλογος. Μόνο που δεν επαρκεί. Οι αίθουσές του δεν ανταποκρίνονται στο φόρτο των υποθέσεων, με αποτέλεσμα οι δικαστές να δικάζουν ακόμα και σε γραφεία, καταβαραθρώνοντας το κύρος της θέσης τους, καθιστώντας εαυτούς εύκολα θύματα στις διαθέσεις οποιουδήποτε θερμόαιμου. Και δεν είναι μόνο αυτό: Η Δικαιοσύνη στο Ηράκλειο είναι “σκορπισμένη” στην πόλη, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την ορθή λειτουργία του θεσμού.

Μακριά από το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκονται το αρχείο του Πρωτοδικείου, οι προσδιορισμοί της Εισαγγελίας, το Ειρηνοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Διοικητικό και το γραφείο επιμελητών ανηλίκων. Αλήθεια, πόσο τιμά τη Δικαιοσύνη η εικόνα μια υπάλληλος κάθε πρωί να σπρώχνει ένα καρότσι από την οδό Έβανς ως τη Χατζημιχάλη Γιάνναρη γεμάτο δικογραφίες;

«Δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του Ηρακλείου το σημερινό Δικαστικό Μέγαρο», τονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Άρης Ροζάκης, τονίζοντας και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Κι επειδή ζούμε στην εποχή που μετράμε (μετράμε αλήθεια;) ευλαβικά τα ευρώ, το... “σκορποχώρι” αυτό, όπως καταλαβαίνει κανείς, κοστίζει ακριβά στον Έλληνα φορολογούμενο: Ενδεικτικά, μόνο για τους τρεις ορόφους που διατηρεί σε δύο κτήρια το Πρωτοδικείο πληρώνει μηνιαίως 1.875 ευρώ, ενώ η Εισαγγελία καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 1.273,19 ευρώ. Αν συνυπολογίσει κανείς το αντίτιμο που πληρώνουμε για τα κτήρια που στεγάζουν τις υπόλοιπες υπηρεσίες, τότε το κόστος είναι υπέρογκο.

«Τα χρήματα για τα μισθώματα αυτά επαρκούν για να φτιαχτεί το πιο σύγχρονο δικαστικό μέγαρο της χώρας», δηλώνει ο Απόλλωνας Καλογερόπουλος, γνωστός δικηγόρος του Ηρακλείου, που έχει ασχοληθεί με το ζήτημα.

“Ελέγχεται” η στατικότητα του κτηρίου

Το ιστορικό κτήριο της οδού Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας. Κοινώς, δεν αντέχει πολλά. Χαρακτηριστικά, δικαστικές πηγές τόνιζαν πως δεν αντέχει ούτε καν τους φοριαμούς που έχουν τοποθετηθεί. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που “άδειασαν” τα σκαλιά που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν και ως αποθηκευτικοί χώροι.

Ακόμα και η διέλευση του κόσμου μέσα από το Δικαστικό Μέγαρο είναι επιβαρυντική, όπως τονίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν τα πράγματα εκ των έσω. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι περνούν κάθε μέρα από αυτό το κτήριο! Υπάλληλοι, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, πολίτες που ψάχνουν πιστοποιητικά, τουρίστες, διερχόμενοι που “κόβουν” δρόμο ή απλά χρησιμοποιούν τον ναό της Θέμιδος ως... δημόσιο ουρητήριο.

Ωστόσο, εκείνο που αποτελεί πραγματικό δημόσιο κίνδυνο είναι το κτήριο που στεγάζει το Εφετείο. Ο ανώτατος βαθμός της Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο κυριολεκτικά “πετάχτηκε” σε έναν χώρο παντελώς ακατάλληλο. Σε μια αίθουσα χαμηλοτάβανη, με μια και μόνη έξοδο διαφυγής, χωρίς νερό, χωρίς εξαερισμό και με τα έντομα και τα τρωκτικά να κάνουν “πάρτι”, κυκλοφορώντας ανενόχλητα ανάμεσα σε ανθρώπους, στεγάζονται εκατοντάδες άτομα (δικηγόροι, δικαστές και πολίτες), με τις συνθήκες να είναι όχι μόνο αξιοθρήνητες, αλλά και επικίνδυνες. Κι είναι να απορεί κανείς πώς στα 30 χρόνια διεκδίκησης του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης δεν κατάφεραν οι αρμόδιοι να βρουν έναν αξιοπρεπή χώρο προκειμένου να στεγαστεί.

Στο μεταξύ, με δεδομένο πως από τον ερχόμενο Μάρτιο σ’ εκείνο το “καταγώγιο” θα συνεδριάζει το μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, το ενδεχόμενο μιας εκατόμβης θα είναι ορατό κι είναι τώρα η ώρα να υπάρξει οριστική λύση για το πρόβλημα της Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο.

Μπαλκόνια και παράθυρα "κρέμονται" πάνω από τα κεφάλια των περαστικών. 

«Πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση. Δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση», τονίζει ο Γιώργος Στειακάκης, γνωστός δικηγόρος του Ηρακλείου, που έχει αναδείξει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το θέμα του Εφετείου. Πώς έφτασε όμως σε αυτή την κατάσταση ο πάλαι ποτέ στρατώνας των Οθωμανών; Από τη μια η αήττητη ελληνική γραφειοκρατία και από την άλλη η δυσκαμψία των συνυπεύθυνων υπηρεσιών και από κοντά φυσικά η έλλειψη κονδυλίων.

Σπασμένα μάρμαρα και εικόνες ντροπής σε ένα κτήριο απ' όπου καθημερινά διέρχονται χιλιάδες πολίτες. 

«Ζητάμε διαρκώς κονδύλια για να μπορέσουμε να διορθώσουμε πράγματα, αλλά τα αιτήματά μας δεν εισακούονται», δηλώνει δικαστική πηγή, που με πίκρα στο βλέμμα περιγράφει την “ντροπή” που νιώθουν οι προϊστάμενοι όταν για ευτελή ποσά, που αντιστοιχούν όμως σε λειτουργικής σημασίας αναλώσιμα, αναγκάζονται να προσφεύγουν είτε στον Δικηγορικό Σύλλογο, είτε στους τοπικούς φορείς (Δήμο, Περιφέρεια).

Το 1997 η τελευταία ανακαίνιση

Έκτοτε... μόνο “μπαλώματα”

Η τελευταία φορά που ανακαινίστηκε το Δικαστικό Μέγαρο ήταν το 1997. Έκτοτε μόνο σπασμωδικές και έκτακτες εργασίες έχουν γίνει, όπου αυτές οι επιμέρους παρεμβάσεις έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Σήμερα εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης των δωμάτων. Πρόκειται για μια σύμβαση που έγινε το 2016... δηλαδή πριν από τρία χρόνια. Και πολύ φοβάμαι πως, αν δεν “έπεφτε” η οροφή στον πάνω όροφο - που αποκάλυψε τη σαθρότητα του σκυροδέρματος και των σίδερων - ούτε και τώρα θα ξεκινούσε.

Το ιστορικό κτήριο της οδού Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας. 

Στο μεταξύ, “ύποπτο” για το κτηριακό μέλλον της Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο είναι το γεγονός πως επίκειται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει έργο που θ’ αφορά πολλά, ανάμεσά τους αποκατάσταση ψύξης-θέρμανσης, καθώς και τοποθέτηση (επιτέλους) ενός καθίσματος ΑμεΑ - μιας και ανελκυστήρα δεν αντέχει το κτήριο. Η πρόβλεψη ολοκλήρωσης των εργασιών αυτών τοποθετείται στο τέλος του 2022 και το κόστος ανέρχεται στα 1,5 εκατ. Αλήθεια, τρία χρόνια έργα; Και τόσα λεφτά; Άραγε τι σημαίνει αυτό για την τύχη του νέου δικαστικού μεγάρου, που αποτελεί ακόμα ένα... γεφύρι της Άρτας στην Κρήτη; Να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο ΦΕΚ για την ανέγερση του κτηρίου ήταν το 2002.

Η τελευταία φορά που ανακαινίστηκε το Δικαστικό Μέγαρο ήταν το 1997. 

Σε άθλια κατάσταση και οι τουαλέτες των Δικαστηρίων. 

Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι περνούν κάθε μέρα από αυτό το κτήριο! Υπάλληλοι δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και πολίτες που ψάχνουν πιστοποιητικά τουρίστες, διερχόμενοι που "κόβουν" δρόμο ή απλά χρησιμοποιούν το ναό της Θέμιδος ως... δημόσιο ουρητήριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια