Ηράκλειο

Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Οπλαρχηγού Ιωάννη Αϊνικολιώτη

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τιμήθηκε μια από τις ηρωϊκότερες μορφές της νεότερης Κρητικής ιστορίας

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Καπετάν - Αϊνικολιώτη, που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος καλλιτέχνης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ιωάννης Παρμακέλης, με δαπάνη των δισέγγονων του Οπλαρχηγού έγιναν στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου της Σίβα.

Με συγκίνηση αλλά και δέος για μια από τις ηρωϊκότερες μορφές της νεότερης Κρητικής ιστορίας, οι παρευρισκόμενοι μίλησαν για την μαχητικότητά τον ηρωισμό την ανδρεία και το θάρρος του.

Το πάθος του για τη λευτεριά της Κρήτης τον ώθησε να ενταχθεί ως έφηβος στο Τάγμα του Μιχαήλ Κόρακα και από το 1858 και μετά συμμετείχε σε όλες τις επαναστάσεις.

Αργότερα έγινε Πρωτοπαλίκαρο του Κόρακα, αρχηγός της επαρχίας Μονοφατσίου, με σημαντική συμβολή στις επαναστάσεις των ετών 1866-9, 1878, 1889, 1895 και 1897.

Κατά τη Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των Ανατολικών Επαρχιών της Κρήτης το 1897 στις Αρχάνες, ο Καπετάνιος αφόπλισε την τελευταία στιγμή τον επίδοξο δολοφόνο του Ελευθερίου Βενιζέλου και τον έσωσε από βέβαιο θάνατο.

Η ιδιαίτερη σχέση που συνδέει τους κατοίκους της Σίβας με τον Καπετάνιο Αϊνικολιώτη, πέρα από τη συμβολή του στον Αγώνα ήταν ότι η σύζυγος του ήταν Σιβιανή, η Μαριάνθη Λαμπράκη, διατηρούσε κατοικία στο χωριό και ενταφιάστηκε στον τάφο, που βρίσκεται στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

Στην αποκάλυψη της προτομής, το χειροκρότημα ήταν ένθερμο.

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια