default-image

ΟΑΣΝΗ: Ζητούν επανεκκίνηση... Δείτε «ιστορικές» στιγμές

Κρήτη
ΟΑΣΝΗ: Ζητούν επανεκκίνηση... Δείτε «ιστορικές» στιγμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρόπους να ξαναπάρει μπρος το αγροτικό κίνημα αναζητούν αγροτικά στελέχη του Ηρακλείου

Να ξανανοίξουν τα κλειστά γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων και να αναλάβει την πρωτοβουλία η διοίκηση της ΟΑΣΝΗ, προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές στους αγροτικούς συλλόγους σε όλα τα χωριά, ζητούν πρώην και νυν αγροτικά στελέχη από διάφορες περιοχές του νομού, σύμφωνα με όσα λένε στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη”, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα δύσκολη για την ύπαιθρο τη σημερινή κατάσταση επιβίωσης του κόσμου.

«Ας μπει μπροστά η σημερινή διοίκηση της ιστορικής ΟΑΣΝΗ. Και αν νομικά δεν μπορεί να ανανεωθεί η θητεία της Ομοσπονδίας, ας πάμε σε έναν αγροτικό σύλλογο για κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο και βλέπουμε συνέχεια», λένε χαρακτηριστικά!

Εδώ και τρία χρόνια, η ΟΑΣΝΗ στο Ηράκλειο έχει τα γραφεία της κλειστά. Ουσιαστικά δεν έχει πια νομική υπόσταση.

Όμως, η ιστορία που έχει πίσω της δεν ξεχνιέται και παράλληλα είναι απολύτως βέβαιο ότι η διοίκηση που είχε πριν αδρανοποιηθεί, θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο σήμερα σε μια σωστή κατεύθυνση για το καλό του αγροτικού κόσμου. Τουλάχιστον αυτά λένε καλοπροαίρετα οι αγρότες, υποστηρίζοντας ότι ανεξάρτητα από τους νόμους του κράτους, ο ίδιος ο αγροτικός πληθυσμός πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαρού, Μιχάλης Αλμπαντάκης, λέει στη “Νέα Κρήτη”: «Εγώ έχω χρόνια να ξανασχοληθώ, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να μπουν στον αγώνα νέοι άνθρωποι μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους. Έλεγαν ότι θα άλλαζαν τον νόμο, αλλά δεν ξέρω τι γίνεται. Υπάρχει μια στασιμότητα που την εκμεταλλεύεται η εκάστοτε κυβέρνηση. Αν εξαιρέσουμε την Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης και κάποιες οργανώσεις στα κηπευτικά, δεν υπάρχει από ’κει και πέρα καμία εκπροσώπηση».

Όσο για την ΟΑΣΝΗ, τονίζει ότι «είναι αμαρτία να μένουν κλειστά τα γραφεία. Πρέπει να ξαναμπεί μπροστά και να συμμετάσχουν και νέοι άνθρωποι στα χωριά. Δεν υπάρχει όργανο στην ουσία να διεκδικήσει μέτρα για το ελαιόλαδο ή για τα αμπέλια, όπου πάθαμε μεγάλες ζημιές φέτος στη Μεσαρά».

«Αν εξαιρέσουμε ένα κομμάτι στο Τυμπάκι, που είναι οργανωμένοι, και την Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης, σε όλο τον υπόλοιπο νομό δεν υπάρχει ένας εκπρόσωπος να απευθυνθεί αγρότης και να ζητήσει την εκπροσώπησή του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει», λέει και ο παλιός αγροτοσυνδικαλιστής της ΟΑΣΝΗ από το Τυμπάκι Δημήτρης Νικολαντωνάκης.

Διερωτάται μάλιστα: «Γιατί να μην πάμε σε εκλογές συλλόγων; Να ξαναρχίσουμε από το μηδέν; Να έχουμε και πάλι εκπροσώπηση; Εμείς τελικά τι κάνουμε για τα συμφέροντά μας; Δεν μπορώ να καταλάβω. Όλη αυτή η σιωπή πανελλήνια έχει κάνει πολύ μεγάλο κακό σε μας τους αγρότες», καταλήγει ο κ. Νικολαντωνάκης, που εκλέχτηκε για πρώτη φορά στη διοίκηση της ΟΑΣΝΗ το 2004, με πρόεδρο τον Ζαχαρία Σπυριδάκη.

«Να ξαναγίνουν εκλογές παντού» - «Χωρίς κομματικές ταυτότητες»

«Να ξαναγίνουν εκλογές παντού, να προχωρήσουμε», ζητάει από την πλευρά του και το σημερινό μέλος της διοίκησης της ΟΑΣΝΗ Πολύδωρας Αναστασάκης, από τη Γέργερη.

«Πρέπει να γίνουν εκλογές νόμιμες. Με δικαστικό επιμελητή. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα, που δεν υπάρχουν περιθώρια για παραπέρα αδράνεια»...

Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει πεπεισμένος ότι, ανεξάρτητα από το αν ο νόμος προβλέπει τα σημερινά σχήματα στον χώρο του αγροτικού κινήματος, «αν οι εκλογές γίνουν με δικαστικό επιμελητή, κανείς δε θα μπορεί να τις αμφισβητήσει. Πρέπει να γίνουν από την αρχή ξανά σύλλογοι».

Ο κ. Αναστασάκης πιστεύει, επίσης, ότι μπορούν οι αγροτικοί σύλλογοι να εκλέξουν συγκεκριμένο αριθμό αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία και να δουν στη συνέχεια πόσοι από αυτούς, βάσει νόμου, θα μπορούν να συμμετάσχουν στη συνέλευση της ΟΑΣΝΗ.

«Είναι κακό για τον αγρότη αυτό που συμβαίνει. Να μπουν μπροστά νέα άτομα, που να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», καταλήγει.

«Να ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κομματικές ταυτότητες», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Γιώργος Βελεγράκης από τον Πύργο Μονοφατσίου, που ήταν και αυτός στέλεχος της διοίκησης της ΟΑΣΝΗ μέχρι πριν από τουλάχιστον 10 χρόνια.

«Μόνο η ΟΑΣΝΗ μπορεί να ξαναμπεί μπροστά με τη σημερινή διοίκηση. Και να πάει σε εκλογές και ο τελευταίος αγροτικός σύλλογος. Και ας γίνει ένας σύλλογος ανά κάθε πρώην καποδιστριακό Δήμο, κάτι που αφήσαμε στη μέση επί Σπυριδάκη».

 Νοέμβριος 2000. Ο τότε πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ και μετέπειτα εξαγωγέας σταφυλιών Λάμπρος Περβολαράκης δίνει συνέντευξη στην ολοκαίνουργια εφημερίδα μας, που είχε εκδοθεί στις 25 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

  Μάρτιος 2001. Πρόεδρος ΟΑΣΝΗ Θανάσης Καλύβας. Συνεδρίαση των ΟΑΣ όλης της Κρήτης. Θέμα, διοργάνωση συλλαλητηρίου στο Ηράκλειο. Κυριαρχούσαν τότε τα προβλήματα της σταφίδας και του ελαιολάδου.

Δεκέμβριος του 2003. Χαρακτηριστική στιγμή στην ιστορία της ΟΑΣΝΗ. “Ντου” αμπελουργών του Προφήτη Ηλία για τα προβλήματα των επιτραπέζιων σταφυλιών.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο μαζικής σύσκεψης της ΟΑΣΝΗ, με πρόεδρο τον Ζαχαρία Σπυριδάκη, στις 21 Ιανουαρίου του 2009. Λίγες μέρες μετά, η ΟΑΣΝΗ διοργανώνει την απόβαση των αγροτών στην Αθήνα. Τις δύο πρώτες μέρες του Φλεβάρη, οι μάχες στον Πειραιά γράφουν ιστορία...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News