Πέτρινη σφραγίδα του 1860 «δώρο» στον Άγιο Μηνά - Η απίστευτη ιστορία του κειμηλίου

Κρήτη
Πέτρινη σφραγίδα του 1860 «δώρο» στον Άγιο Μηνά - Η απίστευτη ιστορία του κειμηλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια πέτρινη σφραγίδα του 1860 με τη μορφή του πολιούχου του Ηρακλείου δώρισε ο Γιώργος Χειμωνίτης

 Αποκάλυψη... Συγκίνηση..! Ένα ακόμη μικρό θαύμα, λίγες μέρες πριν τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης του Ηρακλείου Αγίου Μηνά!

Η “ΚΡΗΤΗ ΤV” και η εφημερίδα “Ν.Κ.” φέρνουν στο φως ένα μοναδικό και σπάνιο έργο τέχνης, μια πέτρινη σφραγίδα του 1860 με τη μορφή του Αγίου Μηνά, η οποία είναι η πιο παλιά σφραγίδα στο νησί, ενώ όμοιά της δεν υπάρχει!

Σε παλαιότερες εποχές, με αυτήν την πέτρινη σφραγίδα, βάρους περίπου 2 κιλών, σφράγιζαν τους άρτους σε αρτοποιείο στην καρδιά του Ηρακλείου μόνο την μέρα εορτασμού του Αγίου Μηνά, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δύο χρόνια αργότερα από τη χρονολογία της σφραγίδας, το 1862, ξεκίνησε να χτίζεται ο καθεδρικός ναός.

Η  εφημερίδα “Νέα Κρήτη” συνάντησε τον κ. Γιώργο Χειμωνίτη του Ευστρατίου και της Χρυσούλας, τον άνθρωπο ο οποίος έχει εδώ και δεκαετίες στην κατοχή του το σημαντικό αυτό κειμήλιο, το οποίο δώρισε στον μικρό ναό του Αγίου Μηνά.

Η ιστορία που μας περιέγραψε είναι συγκλονιστική. Από 12 ετών και για αρκετά χρόνια, ο κ. Γιώργος Χειμωνίτης, ο οποίος έχει ρίζες από τη Μικρά Ασία, δούλευε σε φούρνο στο Ηράκλειο. Όπως μας είπε, «ο φούρναρης παρασκεύαζε τους άρτους και τους σφράγιζε με αυτή την πέτρινη σφραγίδα, μόνο την ημέρα εορτασμού του Αγίου Μηνά».

Μετά τον θάνατο των ιδιοκτητών του φούρνου (Γιώργου Πολάκη και Μαρίνας Πολάκη), τη δεκαετία του ’90, ο κ. Χειμωνίτης κληρονόμησε διάφορα αντικείμενα, μεταξύ αυτών και την πέτρινη σφραγίδα με τη μορφή του Αγίου Μηνά. Κάποια απ’ αυτά τα δώρισε, ωστόσο κράτησε τη σφραγίδα, η οποία, όπως μας είπε, του άρεσε, χωρίς ωστόσο να δώσει ιδιαίτερη σημασία.

Ο ίδιος διατηρεί βενζινάδικο στο Ηράκλειο και τοποθέτησε την πέτρινη σφραγίδα στο πατάρι, όπου και έμεινε για αρκετά χρόνια.

Πριν τρεις μήνες, από περιέργεια ξανακοίταξε την πέτρινη σφραγίδα, συνειδητοποιώντας τη σημαντική αξία του σπάνιου θρησκευτικού κειμηλίου, το οποίο δώρισε στον μικρό ναό του Αγίου Μηνά. Ο κ. Χειμωνίτης εντυπωσιάστηκε και συγκινήθηκε...

«Νιώθω ικανοποίηση. Βρήκα την... ησυχία μου. Είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι και πιστεύω ότι με την κίνησή μου αυτή έβαλα ένα μικρό λιθαράκι στη θρησκεία μας. Αποφάσισα να τη δωρίσω... Να τη φέρω στο σπίτι της. Η πέτρα είναι ινδική», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Eφημέριος Μανόλης Σταυρουλάκης: «Μας συγκινεί η προσφορά του»

«Ήταν ένα ανεπάντεχο γεγονός», δήλωσε ο εφημέριος του Αγίου Μηνά Μανόλης Σταυρουλάκης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για το σπουδαίο αυτό γεγονός, ευχαριστώντας τον κ. Γιώργο Χειμωνίτη.

«Μας συγκινεί η προσφορά του. Επέλεξε να φέρει την πέτρινη σφραγίδα στο “σπίτι του Αγίου Μηνά”, αντί να την εκμεταλλευτεί οικονομικά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στην εκκλησία θα μνημονεύουν τον κ. Γιώργο και την οικογένειά του και θα προσεύχονται στον Άγιο Μηνά για να τους χαρίζει υγεία.

Στην πέτρινη σφραγίδα υπάρχει η μορφή του Αγίου Μηνά καβαλάρη αλλά και γράμματα βυζαντινά, τα οποία θα μπουν στο “μικροσκόπιο”. Χιλιάδες πιστοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά το σημαντικό αυτό κειμήλιο, το οποίο τοποθετήθηκε σε προθήκη με άλλα κειμήλια (όπως ο Δίσκος Αγίου Μηνά, παλιές εικόνες επίχρυσες, παλιά ποτήρια ναού κ.ά.), τα οποία φυλάσσονται στον μικρό ναό του Αγίου Μηνά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News