Ηράκλειο

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Ζεσταίνεται» η αγορά

Μικρή ανάκαμψη στην αγοραστική κίνηση – Να μειωθούν οι φόροι ζητούν οι πρατηριούχοι

Μικρή αλλά αισθητή ανάκαμψη της αγοραστικής κίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης διαπιστώνουν οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων στον νομό Ηρακλείου μόλις μπήκε ο Νοέμβριος, σε σχέση με τις λίγες μέρες του Οκτωβρίου που έχει ξεκινήσει να διανέμεται στα νοικοκυριά.

Η μέση τιμή διάθεσής του είναι μάλιστα σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αφού φτάνει στα 1,05 ευρώ, ενώ πέρυσι είχε ξεκινήσει από τα 1 ευρώ και 15 με 17 λεπτά το λίτρο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του σωματείου των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης.

Ο ίδιος βέβαια σε καμία περίπτωση δεν παραλείπει να τονίσει ότι και αυτή η τιμή είναι «απλησίαστη» για τα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και να επαναφέρει τη θέση του κλάδου του προς την κεντρική εξουσία, «μειώστε τους φόρους και ξαναδώστε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζεσταίνονται όπως παλιότερα, χωρίς να χρειάζονται ξυλόσομπες και τζάκια»!

Ενόψει και της εορταστικής περιόδου, ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης καλεί μέσω της “Ν.Κ.” τον κόσμο να αρχίσει σήμερα να βάζει πετρέλαιο θέρμανσης, στα μέτρα των δυνατοτήτων που διαθέτει το κάθε νοικοκυριό.

«Υπάρχει λίγη κίνηση. Ο κόσμος έχει αρχίσει λίγο-λίγο και προμηθεύεται πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι ένα θετικό γεγονός, που φαίνεται ότι επηρεάζει τον κόσμο, ότι θα μπορεί να πάρει μέσα στο 2019 προκαταβολή από το επίδομα θέρμανσης. Υπάρχει λοιπόν μια κινητικότητα. Και περιμένουμε ότι με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, που περιμένουμε να δούμε σύντομα, θα υπάρξει πολύ έντονη κινητικότητα», επισημαίνει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών.

Στο μεταξύ, όπως λέει ο ίδιος, «δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό αν θα πρέπει να περιμένουμε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα ακριβύνει κι άλλο. Αλλά το σίγουρο είναι ότι πρέπει να προμηθευτεί ο κόσμος τώρα. Νομίζω ότι η τιμή αυτή σε σχέση με πέρυσι είναι καλή. Είναι γύρω στα 12 με 13 λεπτά φθηνότερη, γιατί ξεκίνησε γύρω στο 1,15 με 1,17 ευρώ το λίτρο πέρυσι. Είμαστε σε πολύ καλύτερη τιμή από πέρυσι. Το επίδομα αυξήθηκε κατά 10%. Και όσοι βάλουν πετρέλαιο, μπορούν μέσα στον Δεκέμβριο να πάρουν προκαταβολές, ενώ οι προϋποθέσεις δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με πέρυσι. Ταυτόχρονα έχουν αυξήσει και τον προϋπολογισμό για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης κατά 10 εκατομμύρια ευρώ και θα φτάσει τα 67 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, συνήθως είναι δύσκολο να απορροφηθεί όλο το ποσό και απορροφάται περίπου το μισό».

Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους και το κατά πόσο μπορεί κάποιος να γνωρίζει αν είναι δικαιούχος ώστε να προχωρήσει στη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στη φόρμα του TAXISnet, ο Λυκούργος Σαμόλης ξεκαθαρίζει ότι είναι κάτι πολύ εύκολο για τον κάθε πολίτη, αρκεί να προχωρήσει στη συμπλήρωση αυτών των στοιχείων ή να ζητήσει τη βοήθεια του λογιστή του.

Την ίδια ώρα, βέβαια, στο αντίτιμο που πληρώνουμε για να τροφοδοτήσουμε τους λέβητες των σπιτιών μας στο μεγαλύτερό του ποσοστό αφορά σε έντονη και δυσβάσταχτη φορολογία.

«Ελπίζουμε η σημερινή κυβέρνηση να το δει, για να μπορεί να ζεσταίνεται ο κόσμος και να εισπράττει και το κράτος λεφτά. Για παράδειγμα θα σας πω ότι, από τις διεθνείς συνθήκες, είναι μηδαμινή η απόκλιση των τιμών. Η αύξηση του βαρελιού δε μας επηρεάζει τόσο όσο μας επηρεάζουν οι φόροι. Σίγουρα τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής επηρεάζουν προς τα πάνω τις τιμές, αλλά για τη χώρα μας το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι φόροι. Στα 80 ευρώ, για παράδειγμα, τα 54 ευρώ είναι οι φόροι και τα υπόλοιπα είναι από την αγορά του πετρελαίου μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Δηλαδή, για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο που θα βάλει πετρέλαιο αξίας 80 ευρώ, από τα χρήματα αυτά που θα εισπράξει ο πρατηριούχος, τα 54 ευρώ θα τα καταβάλει απευθείας στο κράτος και τα υπόλοιπα είναι για την αγορά του προϊόντος και την αμοιβή των εμπλεκομένων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια