Ηράκλειο

Μνημόνιο συνεργασίας ΚΡΗΤΗ TV με Κινεζικούς κολοσσούς

«Βάση» για κινέζικη ταινία το αρχειακό υλικό της ΚΡΗΤΗ TV

Διεύρυνση τουριστικών οριζόντων με "όχημα" την παραγωγή δύο ντοκιμαντέρ

Ως η κορυφαία περιφερειακή τηλεόραση στη χώρα επιλέχθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο η “ΚΡΗΤΗ TV”, για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον διεθνή οργανισμό επικοινωνίας κινηματογράφου και τηλεόρασης Intercontinental Communication Center, με έδρα την Κίνα, και την Εθνική Πολιτιστική Βιομηχανική Επενδυτική. Η υπογραφή έγινε στο ξενοδοχείο “Χίλτον” της Αθήνας, παρουσία κυβερνητικών εκπροσώπων των δύο χωρών, καθώς το μνημόνιο εντάσσεται στις δράσεις και τις εκδηλώσεις ενόψει της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ, την πρώτη από το 2012 που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Λι Χουέι, πρόεδρος της National Cultural Industrial Investment και η Bανγκ Γιούε Γιούε, διευθύντρια Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών του China International Communication Center, ενώ για την “ΚΡΗΤΗ TV” το μνημόνιο υπέγραψε η αντιπρόεδρος του Ομίλου, Ιωάννα Δημητρίου.

Η εκδήλωση, μάλιστα, μεταδόθηκε από την  Κινεζική Κρατική Τηλεόραση στο Κεντρικό της Δελτίο Ειδήσεων.

Ιωάννα Δημητρίου: «Τεράστιο κεφάλαιο στο χώρο της ενημέρωσης»

«Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με εκπροσώπους του κινεζικού κράτους επικεντρώνεται στην ανταλλαγή ενημερωτικών εμπειριών μεταξύ δύο αρχέγονων πολιτισμών. Αν σκεφτεί κανείς ότι η “ΚΡΗΤΗ TV” αναφέρεται σε μια περιοχή της Ελλάδας με τον αρχαιότερο πολιτισμό, την Κρήτη, όπου ο Μινωικός Πολιτισμός αποτέλεσε τη βάση για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, η ανταλλαγή τέτοιων πληροφοριών με εξίσου έναν από τους παλιότερους και μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου, αυτού της Κίνας, ανοίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο στο χώρο της ενημέρωσης», τόνισε η αντιπρόεδρος του Ομίλου “ΚΡΗΤΗ TV” κ. Ιωάννα Δημητρίου.

Ελένη Κοκοσάλη: «Η κορυφαία περιφερειακή τηλεόραση στην Ελλάδα»

«Το γεγονός ότι επίσημοι εκπρόσωποι της πολυπληθέστερης χώρας πάνω στον πλανήτη, με έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της Γης και με μια οικονομία η οποία καθιστά την Κίνα αναδυόμενη υπερδύναμη, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με την “ΚΡΗΤΗ TV”, αναδεικνύει περίτρανα τη δυναμική και την εμβέλεια της κορυφαίας περιφερειακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, με σημείο αναφοράς την Κρήτη. Ας μην ξεχνάμε ότι εικόνες αρχείου που χρησιμοποιήθηκαν στην κινεζική ταινία για την τιτάνια επιχείρηση απεγκλωβισμού χιλιάδων Κινέζων πολιτών από τον πόλεμο που ξέσπασε στην Λιβύη, τη φιλοξενία τους στην Κρήτη αλλά και την προώθησή τους στην πατρίδα τους είναι αποκλειστικές εικόνες από το αρχείο της “ΚΡΗΤΗ ΤV”», τόνισε η εμπορική διευθύντρια του Ομίλου “ΚΡΗΤΗ TV” Ελένη Κοκοσάλη.

Πελαγία Καρπαθιωτάκη: «Σημαντική συνεργασία για την Κρήτη»

«Αυτή η συνεργασία είναι πολύ σημαντική και για την Κρήτη και για την “ΚΡΗΤΗ TV” συγκεκριμένα», είπε η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Ερευνητικού Κέντρου Academy of China Open Economy Studies, Πελαγία Καρπαθιωτάκη. Η κυρία Καρπαθιωτάκη, με καταγωγή από την Κρήτη, είναι ο άνθρωπος που με τις άοκνες προσπάθειες του, έχει καταφέρει να φέρει κοντά τις δύο χώρες με άξονα τον πολιτισμό τους και κύριο στόχο να αναδειχθεί ο αμοιβαίος σεβασμός και η εκτίμηση ανάμεσα στους δύο λαούς. 

«Δεν είναι μία εταιρεία με μία άλλη εταιρεία που υπέγραψαν μία συμφωνία», τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Καρπαθιωτάκη. «Δεν είναι κρατική εταιρεία, είπε μεταξύ άλλων, είναι ένα Department του υπουργείου. Θεωρώ ότι αυτή η συνεργασία είναι πάρα πολύ σημαντική και για την Κρήτη, καθώς και για την ΚΡΗΤΗ TV, συγκεκριμένα».

«Οι κινέζοι με αυτόν τον τρόπο θέλουν να μας ανταποδώσουν για την βοήθεια που τους προσφέραμε το 2011», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Από την άλλη το ότι η ταινία η συγκεκριμένη έχει παραγωγούς πολύ μεγάλες κινέζικες εταιρείες, μία από αυτές είναι και η Cameron Production, αυτό από μόνο του είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί θα προσελκύσει πάρα πολλούς κινέζους να δουν την ταινία και παράλληλα θα προσελκύσει και πάρα πολλούς τουρίστες, στην Κρήτη».

Ντοκιμαντέρ

Μεταξύ άλλων στο μνημόνιο περιλαμβάνεται η παραγωγή δύο ντοκιμαντέρ, με φόντο τις σύγχρονες όψεις των δύο χωρών, με κέντρο βάρους όμως τον αρχέτυπο πολιτισμό τους και τη βαριά τους πολιτιστική κληρονομιά, που θα προβληθούν και στις δύο χώρες, ανοίγοντας νέους δρόμους για τον τουρισμό της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το τουριστικό ρεύμα από την Κίνα με το 1 δισεκατομμύριο 395 εκατομμύρια 380 χιλιάδες κατοίκους της.

Ο επαναπατρισμός

Η επίσημη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά σε συνεργασία με τον Κινεζικό Οργανισμό Επικοινωνίας, με αφορμή την επίσημη τελετή έναρξης των γυρισμάτων της κινηματογραφικής ταινίας “National Action” με θέμα τον επαναπατρισμό των 15 χιλιάδων Κινέζων από την εμπόλεμη Λιβύη το 2011 μέσω της Κρήτης, της πρώτης ουσιαστικής βάσης που ποτέ καλλιεργήθηκε μεταξύ των δύο χωρών και επικεντρώθηκε στην αλληλεγγύη που έδειξε η χώρα, αλλά και οι Κρητικοί, στους Κινέζους που βρέθηκαν σε ζώνες πυρός και, για να επιστρέψουν στη χώρα τους, στήθηκε τότε από την Ελλάδα η μαζικότερη όπως έχει αποτιμηθεί επιχείρηση προσωρινής φιλοξενίας ανθρώπων που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

«Ήταν δύσκολες στιγμές και ήταν σημαντικό το ότι δείξαμε πως η Ελλάδα όταν θέλει μπορεί να παίξει αποφασιστικό και κύριο λόγο στη διπλωματία, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα και τον πρωτοπόρο ρόλο της χώρας μας για την περιοχή», δήλωσε κατά την εκδήλωση της υπογραφής του μνημονίου ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Το ντοκιμαντέρ είναι μια μεγάλη διαφήμιση στην Κίνα, όταν υπολογίζεται πως πάνω από 450 εκατομμύρια πολίτες της χώρας αυτής μπορούν να δουν τη συγκεκριμένη ταινία. Επίσης η αύξηση του τουριστικού προϊόντος προς το νησί μας θα είναι μια μεγάλη ωφέλεια για τον τόπο μας», είπε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η ταινία, γυρίσματα της οποίας θα γίνουν και στην Κρήτη, θα προβληθεί σε όλη την Κίνα και θα έχει αμιγώς ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη των Κρητικών, στη βάση της σύγχρονης ελληνοκινεζικής φιλίας, που θα αποτελέσει τον καλύτερο διαφημιστή της χώρας μας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης στο “Χίλτον” από την πλευρά της κινεζικής κυβέρνησης τιμήθηκαν ο κ. Αντώνης Μανιαδάκης από τις “Μινωικές Γραμμές”, αλλά και η ΑΝΕΚ, για την προσφορά τους το διάστημα που μεταφέρονταν οι Κινέζοι από τη Λιβύη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια