default-image

Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: Γιατροί βρίσκονται σε ομηρία λόγω αγροτικού

Ηράκλειο
Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: Γιατροί βρίσκονται σε ομηρία λόγω αγροτικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητούν επίλυση από τον υπουργό Υγείας

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Ιατρικός σύλλογος Ηρακλείου ζητά να επιλυθεί το θέμα των νέων γιατρών στην Κρήτη «που βρίσκονται σε ομηρία». Όπως αναφέρεται «είναι εγκλωβισμένοι μεταξύ νόμου και υπουργικής απόφασης και οδηγούνται σε παραίτηση προκειμένου να κάνουν το αγροτικό τους».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος:

ΠΡΟΣ :

Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια

Υφυπουργό υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη

Πρόεδρο Π.Ι.Σ., κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο

ΘΕΜΑ: "Ασυμφωνία Νόμου - Υπουργικής Απόφασης για τις εξετάσεις ειδικότητας".

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

«Σε μία «περίεργη» ομηρία βρίσκονται οι νέοι γιατροί που αποφοίτησαν από την Ιατρική Σχολή μετά το 2014. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο 4368/2016 ΦΕΚ 21/Α/21-2-2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι γιατροί οι οποίοι ήθελαν να μείνουν στη χώρα για να κάνουν την ειδικότητα τους, όφειλαν να έχουν εκπληρώσει την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, πριν από τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Ο ίδιος νόμος, στο ίδιο άρθρο, εξαιρούσε από την υποχρέωση αυτή τους γιατρούς που είχαν αποφοιτήσει πριν από την έναρξη της ισχύος του (άρθρο 44, παρ.δ), δίδοντας με αυτόν τον τρόπο κίνητρο στους νέους συναδέλφους να ξεκινήσουν άμεσα ειδικότητα, αφού οι λίστες σε αρκετές ειδικότητες ήταν κενές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νέοι γιατροί (μόνο στον Ιατρικό Συλλόγο Ηρακλείου υπερβαίνουν τους 50!) να ξεκινήσουν την ειδικότητα τους, γνωρίζοντας ότι θα δώσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν τον τίτλο της ειδικότητας τους, χωρίς να είναι προαπαιτούμενη η υπηρεσία υπαίθρου (ν.4368/2016 ΦΕΚ 21/Α/21-2-2016, άρθρο 44, παρ.δ).

Όλα αυτά μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, όταν με απόφαση του, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας (Γ5α/Γ.Π. οικ. 24768 , ΦΕΚ 1373 Β’/ 22.4.2019), όρισε ότι οι γιατροί που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους μετά την 18.11.2013, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της ειδικότητάς τους, θα έπρεπε να προσκομίσουν βεβαίωση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Ως συνέπεια αυτής την υπουργικής απόφασης, όλοι αυτοί οι νέοι γιατροί που είχαν ξεκινήσει την ειδικότητα τους αμέσως μετά την αποφοίτηση τους, χωρίς να έχουν εκπληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου, αφού δεν ήταν προαπαιτούμενη τότε, βρέθηκαν να μη μπορούν να δώσουν εξετάσεις ειδικότητας, γιατί απλά είναι πλέον απαιτητή η βεβαίωση εκπλήρωσής της (!).

Κύριε Υπουργέ,

αντιλαμβάνεστε ότι η αυτή η ασυμφωνία νόμου και υπουργικής απόφασης δημιουργεί πολλαπλές αναταράξεις, με ποικίλες προεκτάσεις στον χώρο της υγείας: Προκαλεί λειτουργικά προβλήματα στα Νοσοκομεία, αφού οι εγκλωβισμένοι μεταξύ νόμου και υπουργικής απόφασης γιατροί οδηγούνται σε παραίτηση προκειμένου να κάνουν το αγροτικό τους. Ανατρέπει τον προγραμματισμό και τη ζωή αυτών των νέων γιατρών που επέλεξαν να παραμείνουν στη χώρα, αφού αυξάνεται απρόβλεπτα ο χρόνος αναμονής τους, έχοντας την υποχρέωση να μπουν σε λίστα αναμονής για την υπηρεσία υπαίθρου.

Κύριε Υπουργέ,

ως έμπρακτη απόδειξη σεβασμού στους νέους συναδέλφους που επέλεξαν να παραμείνουν στην χώρα και για την αποκατάσταση της αδικίας απέναντι τους, ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της ειδικότητάς τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News