Ηράκλειο

Δαμάστα: «Πυρ και μανία» οι κάτοικοι - Δεν θα μπει μπουλντόζα

Στο πόδι οι κάτοικοι του χωριού, που κινητοποιούνται κατά του σχεδιασμού για το ρεύμα

Ο “κόμπος στο χτένι” έχει φτάσει για τους κατοίκους της μαρτυρικής Δαμάστας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους με σκοπό να αποτρέψουν το εφιαλτικό ενδεχόμενο της εγκατάστασης σταθμού μετατροπής ρεύματος λίγα μέτρα από το ιστορικό και μαρτυρικό χωριό τους.

Οι κάτοικοι, αγανακτισμένοι, κάνουν λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει εναέρια καλώδια ξηράς συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης, στο πλαίσιο της μεγάλης ενεργειακής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, με τους ίδιους να είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να διεκδικήσουν το αίτημά τους.

Άμεσα μάλιστα, όπως λένε, θα “τρέξουν” τις διαδικασίες για την πρόσληψη τεχνικού και νομικού συμβούλου προκειμένου να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους, ώστε ο σταθμός μετατροπής ρεύματος μη γίνει στη Δαμάστα αλλά κοντά στην Κορακιά.

«Το θέμα θα φτάσει μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τουλάχιστον εμείς οι Δαμαστιανοί είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε. Ο Δήμος είναι με τη μεριά μας και η συνέχεια των απαντήσεών μας θα είναι κινητοποιήσεις μαζικές στον δρόμο. Μπουλντόζα δε θα αφήσουμε να μπει στη Δαμάστα», είπε ο Γιώργος Σαρρής, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας.

Στο πλευρό των κατοίκων τόσο ο δήμαρχος Μαλεβιζίου όσο και βουλευτές του νομού, οι οποίοι θα φέρουν το φλέγον θέμα προς συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου να λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό. «Παρά τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις που τέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου έγινε ξεκάθαρη μνεία ότι δε θα πρέπει να γίνει στη Δαμάστα σταθμός μετατροπής, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι και η νέα κυβέρνηση εμμένει σε αυτή τη στάση. Έγινε ένα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, κάναμε συνέλευση και έχει με εισήγηση δική μου συσταθεί μια επιτροπή ενέργειας, η οποία θα διαχειριστεί από ’δω και στο εξής το θέμα», τόνισε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας.

«Η βούληση της κυβέρνησης να το προχωρήσει είναι δεδομένη. Υπάρχουν όμως σίγουρα εναλλακτικές που μπορούν να υλοποιηθούν», τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Κατά την άποψή μας πίσω από όλο αυτό κρύβεται η πρόθεση τόσο αυτής της κυβέρνησης όσο και της προηγούμενης να μην καταργηθεί η ΔΕΗ και οι εγκαταστάσεις της στα Ληνοπεράματα, αλλά να χρησιμοποιηθεί ως εφεδρική μονάδα», είπε ο βουλευτής ΚΚΕ Ηρακλείου Μανόλης Συντυχάκης.

«Η θέση είναι ενωμένοι όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις άμεσες», τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜεΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης.

Αναλυτικά το ψήφισμα της Έκτακτης Λαϊκής Συνέλευσης

"Σήμερα 03 Νοεμβρίου 2019, οι συμμετέχοντες στην έκτακτη λαϊκή συνέλευση που έλαβε μέρος στην Δαμάστα κατόπιν προσκλήσεως του συντονιστικού των φορέων της Δαμάστας αποφασίζουν ομόφωνα και παμψηφεί:

Η Δαμάστα είναι ένας ιστορικός και μαρτυρικός τόπος (ΦΕΚ Α97/2000) που έχει προσφέρει βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα για την Ελευθερία του τόπου και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η ιστορία της Δαμάστας αρχίζει από την προ-Ελληνική εποχή (3000π.χ περίπου), είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ο οικισμός είναι παραδοσιακός και όλη η περιοχή της Δαμάστας είναι ενταγμένη στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco).

Επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι στη Δαμάστα υπάρχει ήδη τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση από την εικοσιπενταετή λειτουργία του Λατομείου Δαμάστας.

Οι κάτοικοι της Δαμάστας εδώ και καιρό έχουν ταχθεί υπέρ του μεγαλόπνοου έργου της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα που πρέπει όμως να υλοποιηθεί με τρόπο βιώσιμο. Η θέση της κοινωνίας της Δαμάστας είναι πάγια και αμετακίνητη, ο σχεδιαζόμενος σταθμός μετατροπής δεν έχει θέση στη Ιστορική και Μαρτυρική Δαμάστα. Η Δαμάστα και οι άνθρωποι της θέλουν να έχουν αυτοί το λόγο στο σχεδιασμό του αναπτυξιακού προτύπου για τον τόπο τους.

Σύσσωμη η κοινωνία της Δαμάστας αποφασίζει τις ακόλουθες δράσεις, που προκύπτουν από την βούληση της Λαϊκής Συνέλευσης:

1)Εξουσιοδοτούν το Συντονιστικό των φορέων της Δαμάστας να ρποβούν σε κάθε νόμιμη δράση και ενέργεια κατά της εγκατάστασης του Σταθμού Μετατροπής της Μεγάλης Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτη-Αττική στη Δαμάστα

2) Να ζητηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης η σύγκλιση Έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστας και να συζητηθεί εκ νέου το επίμαχο ζήτημα

3) Να προσλάβουν τεχνικό και νομικό σύμβουλο για την υποστήριξη των θέσεων τους σε συνεργασία με την επιτροπή Ενέργειας του Δήμου και την Δημοτική αρχή Μαλεβιζίου.

4) Να προβεί σε ακόμη πιο δραστικές κινητοποιήσεις και επιτόπου αν χρειαστεί

 Με εκτίμηση

Τοπικό Συμβούλιο Δαμάστας:

Κων/νος   Μαυράκης, Πρόεδρος

Αθλητικός Όμιλος Δαμάστας:

Αντώνης Παπαδάκης, Πρόεδρος

Αγρ/κός Συν/σμός Δαμάστας:

Λιαδάκης Αλέκος, Πρόεδρος

Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας

Σαρρής Γεώργιος, Πρόεδρος

Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας: Καλλιόπη Λιαδάκη, Πρόεδρος"

 

Ενορία Αγίου Γεωργίου Δαμάστας: Ιερομ. Άνθιμος Ζηδιανάκης, Πρόεδρος

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια