Κόλπος Δερματά: Με αποδείξεις λέει ψέματα ο Δήμος!

Κρήτη
Κόλπος Δερματά: Με αποδείξεις λέει ψέματα ο Δήμος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τα έργα στον Κόλπο Δερματά

Μια μικρή έρευνα μόνο στο αρχείο των δελτίων Τύπου που έχει εκδώσει ο Δήμος Ηρακλείου και αμέσως αποκαλύπτει το τεράστιο ψέμα το οποίο, δυστυχώς, με πάθος υποστηρίζει ως αλήθεια και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός!

Ο λόγος για τον κόλπο Δερματά. Σε δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει ο Δήμος Ηρακλείου από τον Αύγουστο του 2018 αναφερόταν ότι στον κόλπο Δερματά είχαν εκλείψει οι κίνδυνοι από τις καταρρεύσεις του 2010 και του 2014, και μάλιστα ανέφεραν ότι αυτό το πέτυχαν καθώς κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συνεπώς τον Απρίλιο του 2019, που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δεν έδωσε άλλη παράταση στο έργο θεωρώντας ότι δε συντρέχουν λόγοι έκτακτης ανάγκης, είχε δίκιο σύμφωνα με την παραδοχή του Δήμου Ηρακλείου στο δελτίο Τύπου της 27ης Αυγούστου 2018.

Όμως, εδώ συμβαίνει το εξής: Ο Δήμος Ηρακλείου προσέφυγε στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων τον Ιούλιο του 2019, επικαλούμενος λόγους έκτακτης ανάγκης για το έργο που διέκοψε η Αποκεντρωμένη. Έτσι, το ΣΕΔΕ ενοχοποίησε την Αποκεντρωμένη και έστειλε τη συντονίστρια στον εισαγγελέα.

Το δεύτερο ψέμα είναι ότι ο Δήμος, παράλληλα με την προσφυγή στο ΣΕΔΕ, υιοθέτησε το αφήγημα ότι και η πλαζ που ήθελε να φτιάξει στον Δερματά είναι αντιδιαβρωτικό έργο! Από την αρχή, η “Ν.Κ.” είχε υποστηρίξει ότι το έργο στον κόλπο Δερματά ήταν δύο έργα: 1) η αντιδιαβρωτική προστασία και 2) η διαμόρφωση πλαζ. Στον Δήμο Ηρακλείου υποστήριζαν ότι είναι ένα έργο από την αρχή και δεν είναι άλλο από την αντιδιαβρωτική προστασία. Και εδώ είναι το ψέμα!

Ο δήμαρχος Ηρακλείου υπέγραψε τρεις συμβάσεις: α) την πρώτη στις 15 Δεκεμβρίου 2016, με τίτλο και ανάλογο δελτίο Τύπου “Αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου του Δερματά”, β) τη δεύτερη στις 13 Ιουλίου 2017 συμπληρωματική σύμβαση για την αντιδιαβρωτική προστασία και γ) την τρίτη στις 27 Αυγούστου 2018, με τίτλο “Διαμόρφωση της περιοχής του κόλπου Δερματά”.

Εξαρχής μας έλεγαν ότι ο απώτερος στόχος είναι η πλαζ! Και ιδού τα στοιχεία που βρίσκονται βεβαίως στη διάθεση και της Εισαγγελίας, που διερευνά την υπόθεση. Για κάθε σύμβαση που συνάφθηκε από τον δήμαρχο Ηρακλείου με τον ίδιο εργολάβο το γραφείο Τύπου του Δήμου Ηρακλείου εξέδωσε και ισάριθμα δελτία Τύπου. Και εξαρχής υποστηριζόταν ότι ο απώτερος στόχος είναι η πλαζ και μάλιστα πως έχουν ξεπεραστεί οι κίνδυνοι. Εκείνοι τα έλεγαν!

 «Απώτερος στόχος η παραλία»

Το δελτίο Τύπου της πρώτης σύμβασης στις 15 Δεκεμβρίου 2016 ήταν μακροσκελές, αναφερόταν στην αποκατάσταση και σε αυτό υπήρχε η δήλωση του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, που εξαρχής έλεγε ότι ο στόχος είναι να φτιαχτεί η παραλία, πέρα από την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, ο Λαμπρινός δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2016: «Πιστεύω ότι πριν το καλοκαίρι η αποκατάσταση θα έχει ολοκληρωθεί. Απώτερος στόχος, έκτος από την ασφάλεια των διερχομένων, είναι να δημιουργήσουμε με προσάμμωση μια παραλία, η οποία θα αποδοθεί στους δημότες για κολύμβηση, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν».

Η συμπληρωματική σύμβαση

Στο δελτίο Τύπου της συμπληρωματικής σύμβασης τον Ιούλιο του 2017 αναφερόταν: «Οι εργασίες θα ξεκινήσουν και πάλι άμεσα, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και να λυθεί οριστικά το σημαντικό ζήτημα ασφάλειας (...). Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για τη δεύτερη φάση του έργου και την πλήρη αποκατάσταση του κόλπου».

«Εξαλείφθηκαν οι κίνδυνοι»

Στο δελτίο Τύπου για την τρίτη σύμβαση τον Αύγουστο του 2018 αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Η δεύτερη φάση του έργου αφορά σε εργασίες προσάμμωσης και δημιουργίας αστικής παραλίας στον κόλπο, με ταυτόχρονη διασφάλιση της προστασίας της ακτής (...). Η μετατροπή του κόλπου του Δερματά σε παραλία, σύμφωνα με τον δήμαρχο: Αποτελεί ένα έργο που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση ολόκληρη την περιοχή (...).

Θυμίζουμε ότι στην πρώτη φάση, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, εξαλείφθηκαν οι κίνδυνοι που είχαν προκύψει στο συγκεκριμένο σημείο για τους διερχόμενους εξαιτίας της κατάρρευσης του πρανούς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των ετών 2010 και 2014. Για να συμβεί αυτό, προηγήθηκε μια εξαιρετικά περίπλοκή γραφειοκρατική διαδικασία, που περιελάβανε ακόμη και την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News