default-image

K. Πιερρακάκης: Έτσι θα «χτυπήσουμε» τη γραφειοκρατία

Ηράκλειο
K. Πιερρακάκης: Έτσι θα «χτυπήσουμε» τη γραφειοκρατία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίλησε στο Γιώργο Σαχίνη ο υπουργός Επικράτειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Γιώργο Σαχίνη βρέθηκε ο υπουργός Επικράτειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μίλησε για τους στόχους και τα σχέδια του υπουργείου που σκοπό έχουν να κάνουν τη ζωή του Έλληνα πολίτη πιο απλή και πιο εύκολη, μακριά από ουρές, ταλαιπωρία και ανελέητη γραφειοκρατία.

Ο κ. Πιερρακάκης αποτελεί έναν πολιτικό πρώτης γραμμής, ο οποίος έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα ενός απλού πολιτικού. Αν και μόλις 36 ετών, έχει ήδη καταφέρει να τελειώσει την εμβληματική Λεόντειο Σχολή, να περάσει από κορυφαία ακαδημαϊκά Ιδρύματα του κόσμου όπως το Χάρβαρντ, να έχει τρία παιδιά, να έχει περάσει από την πρακτική επαγγελματική σταδιοδρομία και σήμερα να “πρωταγωνιστεί” σε ένα από τα πιο νευραλγικά πόστα ενός κράτους, αυτό της διακυβέρνησης μιας χώρας, με το βλέμμα στο μέλλον και στο αύριο.

Ξεκινώντας την κουβέντα, το ερώτημα που εκ των πραγμάτων γεννιέται όταν διαβάζει κανείς το βιογραφικό του κ. Πιερρακάκη είναι το πώς κατάφερε να ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω όντας μόλις 36 ετών, στο οποίο ο ίδιος απάντησε ως εξής: «Σε προσωπικό επίπεδο δεν αισθάνομαι ότι τα έχω κάνει όλα. Είχα την ευκαιρία στη ζωή μου να γνωρίσω ανθρώπους του μόχθου και της επιστήμης, από διαφορετικά δηλαδή μετερίζια ο καθένας, οι οποίοι είχαν πραγματικά καταγράψει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Θα πω λοιπόν ότι αυτό που έχει σημασία είναι στο τέλος της ημέρας να αισθάνεσαι ευτυχισμένος με αυτό που έχεις πράξει. Να αισθάνεσαι ότι εκπληρώνεις έναν σκοπό ο οποίος υπερβαίνει τα πολύ στενά σου συμφέροντα».

Αν και είναι γνωστό ότι βρέθηκε στη Ν.Δ. προερχόμενος από την Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ και την “Ελιά”, στη συνέχεια της συζήτησης αναφέρθηκε στο τι τον ώθησε να κάνει τη μετάβαση αυτή λέγοντας ότι «υπάρχει μια αμιγώς προσωπική και μια ευρύτερα πολιτική διάσταση στην επιλογή που έκανα. Ήμουν μέλος και συμμετείχα στο εγχείρημα της “Ελιάς”. Ήμουν εντός πολιτικής μέχρι τον Ιανουάριο 2015. Έπειτα συμμετείχα σε ένα φιλόδοξο και καινοτόμο εγχείρημα, ενός μη κερδοσκοπικού, ανεξάρτητου ερευνητικού οργανισμού, με στόχο να φτιαχτούν οι μελέτες και τα σχέδια εκείνα σύμφωνα με τα οποία η χώρα θα μπορούσε να αλλάξει το σχέδιο ανασυγκρότησής της. Ως πολίτης ήμουν σε εκείνες τις ουρές που ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόεδρο της Ν.Δ., και εκείνη τη μέρα κατέστην και μέλος του κόμματος. Σε προσωπικό επίπεδο πιστεύω πολύ στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιστεύω βαθιά σε αυτό που είδα τα επόμενα χρόνια ως άτυπος συνεργάτης του. Είδα το βάθος με το οποίο αντιμετώπιζε τα ζητήματα της χώρας, τις προκλήσεις, τις μελέτες που παρήγαγαν οι διάφοροι οργανισμοί, με μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια, στο τι και στο πώς. Υπό αυτή την έννοια θα έλεγα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο καλά προετοιμασμένος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, θα ήθελα να πω ότι έχουμε δει πάρα πολλές φορές στην ελληνική ιστορία να επανακαθορίζονται τα πολιτικά όρια από πρόσωπα. Δεν μπορούμε να μείνουμε στις λογικές και στα διλήμματα της εποχής του ’80. Δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε τη χώρα με τη λογική του 1980. Πρέπει να την κυβερνήσουμε με τη λογική του 2019, γιατί πολύ πιο σημαντική από τη συζήτηση για την ανασυγκρότηση ενός πολιτικού χώρου είναι η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της χώρας».

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα που επικρατεί αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε ο υπουργός Επικράτειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι «το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση. Θα βγει με το ίδιο μοντέλο με το οποίο μπήκε στην κρίση ή θα καταφέρει να ορίσει αλλιώς τον εαυτό της;». Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, «έχει τόσο ταλαντούχους ανθρώπους, αποτελεί έναν συγκλονιστικά προικισμένο τόπο», όμως, όπως επισήμανε, «δεν έχουμε καταφέρει να βάλουμε έναν όρο δίπλα από τη λέξη “Ελλάδα”» και αυτό όπως τόνισε αποτελεί «εθνικό στοίχημα».

Νέος ενιαίος αριθμός για κάθε πολίτη

Ανοίγοντας τον... χαρτοφύλακα του υπουργείου Επικράτειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο υπουργός κ. Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στην κοινωνία της πληροφορίας, στην ψηφιακή μας ολοκλήρωση, αλλά και στις φήμες που θέλουν να έχουν φαγωθεί αρκετά χρήματα για όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, λέγοντας πως «έχουμε δώσει πράγματι πολλά εκατομμύρια στην αγορά πληροφορικής. Κάποια από τα συστήματα που έχουμε λάβει, όπως το TΑXIS και η συνταγογράφηση, είναι πολύ καλά. Υπήρξαν όμως και άλλα συστήματα που δεν ήταν εξίσου καλά. Γι’ αυτό λοιπόν τον λόγο φτιάξαμε αυτό το νέο υπουργείο. Για να μπορέσουν αυτά τα συστήματα να γίνουν πιο λειτουργικά και κυρίως να “συνομιλήσουν”, για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης. Βασικές προτεραιότητές μας αποτελούν το να φτιάξουμε έναν κόμβο, ένα site, ένα σημείο δηλαδή από όπου θα παρέχονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι υπηρεσίες. Δεσμευόμαστε να ξεκινήσουμε τον κόμβο αυτό, με κάποιες υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα από τα ΚΕΠ, στην αρχή του επόμενου έτους, για να δώσουμε την ευκαιρία στον πολίτη να χρησιμοποιεί κάποιες υπηρεσίες μέσω του υπολογιστή του από τον χώρο του, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει σε ουρές και να πηγαίνει από το ένα γραφείο στο άλλο. Επίσης βασικός μας στόχος είναι οι πολλοί αριθμοί, που καλείται σήμερα να χρησιμοποιεί και να θυμάται ο Έλληνας πολίτης, να γίνουν ένας αριθμός. Να υπάρχει δηλαδή, εκτός από τον αριθμό ταυτότητας, ένας Ενιαίος Αριθμός, για να γλιτώσουμε με αυτόν τον τρόπο την όποια γραφειοκρατία. Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως πιστεύουμε ότι στις αρχές του 2020 θα αρχίσουμε να εκδίδουμε αυτόν τον Ενιαίο Αριθμό στη γέννηση και από ένα σημείο και μετά θα επικρατήσει μόνο αυτός ο αριθμός».

Το μέλλον του ENISA στο Ηράκλειο

Αρκετά ενδιαφέροντα ήταν και τα όσα είπε ο υπουργός Επικράτειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, για την τύχη του ΕΝΙSA στο Ηράκλειο. Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουμε νεότερες εξελίξεις γύρω από το θέμα, επισημαίνοντας πως «όλον αυτόν τον καιρό δεν αξιοποιήσαμε όπως θα έπρεπε τον θεσμό αυτό γενικότερα ως χώρα. Ήμασταν χώρα φιλοξενίας και όχι αξιοποίησης του ΕΝΙSA. Πρέπει όμως να δαπανήσουμε διπλά και τριπλά σε αυτόν τον οργανισμό. Σε προσωπικό επίπεδο, πιστεύω πως θα μπορέσουμε και εμείς να επενδύσουμε σε αυτές τις υποδομές και επενδύσεις που έχουν γίνει, περαιτέρω. Έχουμε συγκεκριμένες σκέψεις. Αναμένουμε νέα από τις Βρυξέλλες και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα για το θέμα αυτό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News