Δήμος Ηρακλείου: «Όχι» στη Δημοτική Αρχή

Ηράκλειο
Δήμος Ηρακλείου: «Όχι» στη Δημοτική Αρχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερψηφίστηκε η πρόταση Κουράκη για τα δημοτικά τέλη

Σε μια βαριά πολιτική ήττα για τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου κατέληξε η χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για τα δημοτικά τέλη του 2020. Η εισήγηση της παράταξης Λαμπρινού, η οποία λίγο πριν την ψηφοφορία τροποποιήθηκε υιοθετώντας ένα κομμάτι της πρότασης της κίνησης “Ηράκλειο 3.7.5”, καταψηφίστηκε και αντιθέτως τα δημοτικά τέλη της νέας χρονιάς θα διαμορφωθούν με βάση την πρόταση της παράταξης Κουράκη, η οποία πέρασε με ευρεία πλειοψηφία αφού την ψήφισαν οι παρατάξεις Λυγερού και Ινιωτάκη.

Σε πρακτικό επίπεδο, το γεγονός ότι τελικά πέρασε η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης σημαίνει πιο πλατιά χαμόγελα τόσο για τα νοικοκυριά (αφού τελικά τα οικιακά τέλη θα μειωθούν στα επίπεδα των 0,60 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 0,64 ευρώ που προέβλεπε η εισήγηση της δημοτικής Αρχής), ενώ χαμόγελα υπάρχουν και για τις επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕΗ και εντός του λιμένα Ηρακλείου, αφού τα τέλη θα μειωθούν στα επίπεδα των 0,48 ευρώ ανά τ.μ.

Σε πολιτικό επίπεδο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ισοδυναμεί με “χαστούκι” για τη δημοτική Αρχή, αφού δεν κατάφερε να περάσει τη δική της γραμμή για ένα τόσο κομβικό ζήτημα. Παράλληλα δίνει ένα στίγμα για τα ακόμα πιο δύσκολα που έπονται για τη μειοψηφούσα σε έδρες δημοτική Αρχή, αφού μέσα στο προσεχές 12ήμερο θα ακολουθήσουν σε διαδοχικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι κρίσιμες μάχες για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2020.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και ζήτησαν μεγαλύτερες μειώσεις για όλο το φάσμα της επιχειρηματικής-εμπορικής δραστηριότητας, ήταν το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έβαλε σε ψηφοφορία μόνο τις δύο προτάσεις, της δημοτικής Αρχής και της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο 3.7.5”, και “έκοψε” την πρόταση που είχε καταθέσει η παράταξη “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες” με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, επικαλούμενος νομικές διατάξεις και μη τήρηση των σωστών διαδικασιών - όπως υποστήριξε ο κ. Πασπάτης - εκ μέρους της παράταξης Λυγερού.

Η απόρριψη της πρότασης των “Ενεργών Πολιτών” από τον πρόεδρο για διαδικαστικούς λόγους προκάλεσε τη μήνη του Ηλία Λυγερού, ο οποίος, αφού είδε ότι δεν πειθόταν με τίποτε ο Γρηγόρης Πασπάτης, σημείωσε πως η παράταξή του υπερψηφίζει, αφού οδηγήθηκε εκεί το πράγμα, την πρόταση της παράταξης Κουράξη, με δύο παρατηρήσεις-υποσημειώσεις: να καθοριστεί ενιαίο οικιακό τέλος 0,60 ευρώ ανά τ.μ. και να κατέβουν τα δημοτικά τέλη στη βιοτεχνική ζώνη Φοινικιάς-Μαλάδων στο 1,5 ευρώ ανά τ.μ.

Στα αξιοσημείωτα επίσης της συνεδρίασης, το αίτημα της Βαγγελιώς Σχοιναράκη για αναβολή της λήψης απόφασης για επόμενη συνεδρίαση και αφού θα προηγούταν, όπως η ίδια ζήτησε, διαβούλευση μεταξύ δημοτικής Αρχής και παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και η στάση της παράταξης Κουκιαδάκης που ψήφισε «λευκό», κάνοντας λόγο για έλλειμμα ενημέρωσης και πλήρους τεκμηρίωσης σε επίπεδο αριθμών.

Η εισήγηση της παράταξης Λαμπρινού

Τη μαραθώνια συζήτηση γύρω από τα δημοτικά τέλη του 2020 στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο άνοιξε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη. Η ίδια παρουσίασε την εισήγηση της δημοτικής Αρχής, η οποία προέβλεπε μειώσεις σε 3 κατηγορίες τελών: στα οικιακά τέλη, στα τέλη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανική και το λιμάνι, και στα τέλη ερευνητικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα οικιακά τέλη, για το 2020 προβλέπεται μείωση ποσοστού 8,57%, δηλαδή από 0,70 ευρώ/τ.μ. τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν τα νοικοκυριά προβλέπεται να μειωθούν την επόμενη χρονιά σε 0,64 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση, αυτό προκαλεί και μείωση των ανταποδοτικών τελών από τους υπαίθριους χώρους των επαγγελματικών παροχών, αφού αυτές οι επιφάνειες υπολογίζονται με βάση τον οικιακό συντελεστή.

Για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Ηρακλείου, καθώς και στην περιοχή εντός λιμένα, που διαχειρίζεται ο ΟΛΗ, προτείνεται μείωση από 0,78 ευρώ/τ.μ. σε 0,58 ευρώ/τ.μ.

Για τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ΙΤΕ, αλλά και για τα νοσηλευτικά ιδρύματα που στεγάζονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Ηρακλείου, τα δημοτικά τέλη προβλέπεται από 1,83/τ.μ. και 1,50/τ.μ., που είναι σήμερα, να μειωθούν σε 1,00 ευρώ/τ.μ.

Την ίδια ώρα, μειωμένα στα επίπεδα των 1,83 ευρώ ανά τ.μ. προβλέπονταν, με βάση την εισήγηση της αντιδημάρχου, να παραμείνουν τα τέλη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις κεντρικές οδούς της πόλης, οι οποίες έχουν σχέση με την εκτελούμενη ανάπλαση.

Τι είπαν οι πολίτες

Επί της εισήγησης της δημοτικής Αρχής αλλά και των αντιπροτάσεων των άλλων παρατάξεων τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του τοπικού εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Φοινικιάς-Μαλάδων, Μανόλης Κουμαντάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το “επιχειρείν” τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί μεγάλες πιέσεις. Η ρευστότητα έχει συρρικνωθεί. Πρέπει να προχωρήσουμε όμως. Χωρίς επενδύσεις και ρευστότητα δεν έχουμε καμία προοπτική. Πρέπει να μειωθεί γενικότερα η φορολογία. Και επάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να φτιάξουμε την πλατφόρμα του μέλλοντος.

Τα τέλη και οι δημοτικοί φόροι στην Κρήτη είναι από τους υψηλότερα. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις. Να κοιτάξετε το θέμα της Φοινικιάς και των Μαλάδων. Είναι ένα ισχυρό οικονομικό κύτταρο του Ηρακλείου. Προτείνω να κατέβει ο φόρος στο 1,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο».

«Στη Φοινικιά δεν υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα. Πάνω από δύο εβδομάδες στον δικό μου δρόμο δε βλέπω απορριμματοφόρα, κι ας κάνει λόγο η δημοτική Αρχή για αποκομιδή 3-4 φορές εβδομαδιαίως. Δεν υπάρχει φωτισμός, δεν υπάρχει σήμανση. Δεν ξέρουμε πώς να κατευθύνουμε τον κόσμο να έρθει στις επιχειρήσεις μας. Κι όλα αυτά στην “έξυπνη”, κατά τα άλλα, πόλη του Ηρακλείου», σημείωσε οργισμένος ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης.

Τη μείωση των δημοτικών τελών για τα πρατήρια υγρών καυσίμων ζήτησε ο Γιάννης Μαυράκης, γενικός γραμματέας των βενζινοπωλών Ηρακλείου, που τόνισε: «Έχουμε υποστεί μια αδικία. Χωρίς ουσιαστικό λόγο είμαστε στον υψηλό συντελεστή τελών, 3,90 ευρώ το μέτρο. Να μειωθούν στον κλάδο μας τα τέλη. Στους άλλους Δήμους τα πρατήρια εντάσσονται στα τέλη εμπορικών καταστημάτων. Τα πρατήρια στο σύνολό τους φροντίζουν για τον ηλεκτροφωτισμό. Δεν τυγχάνουν κάποιας ιδιαίτερης ανταποδοτικότητας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News