Νομική Σχολή στην Κρήτη - Ξανά σενάρια χωρίς βάση για τα σχέδια ίδρυσής της

Ηράκλειο
Νομική Σχολή στην Κρήτη - Ξανά σενάρια χωρίς βάση για τα σχέδια ίδρυσής της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σενάρια χωρίς βάση ξανά για τα σχέδια ίδρυσης τμήματος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ένα γνωμικό λέει ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά... Μόνο που, εν προκειμένω, το θέμα που είχε ανάψει φωτιές στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας και στις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή η πιθανολογούμενη ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής είτε στην Κρήτη είτε στην Πελοπόννησο, την οποία είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και που ανακινήθηκε εσχάτως, είναι απλός... καπνός.

Το ζήτημα προέκυψε μετά το «όχι» της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού στην ίδρυση ενός νέου τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, γεγονός που πυροδότησε σενάρια τα οποία ανακινούσαν την προ ενός έτους “φιλολογία” για νομική σχολή που “ψηνόταν” στο Πανεπιστήμιο Κρήτης...

Μόνο που η Κρήτη ποτέ δεν είχε ζητήσει κάτι τέτοιο, πόσω μάλλον όταν λειτουργεί ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004 διατμηματικό μεταπτυχιακό του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, του Τμήματος Ιατρικής, του Τμήματος Βιολογίας και του Τμήματος Κοινωνιολογίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την ίδια στιγμή αντηχεί ακόμα ο θόρυβος που είχε προκύψει, όταν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018 ο τότε υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, είχε ανακοινώσει από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Δυτική Ελλάδα στην Πάτρα, μεταξύ άλλων, το σχέδιο ίδρυσης τέταρτης νομικής σχολής στην Ελλάδα. Βέβαια ο τότε υπουργός δεν αποσαφήνιζε ούτε τον ακριβή χρονικό ορίζοντα ίδρυσης της επίμαχης σχολής ούτε τη χωροταξική τοποθέτησή της, προφανώς “ζυγίζοντας” αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες... Τις οποίες και έλαβε πρώτιστα από τους ακαδημαϊκούς κύκλους με τη διατυπωμένη οργή των υφιστάμενων τμημάτων στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή.

Το ζήτημα άνοιξε και πάλι μετά τις πληροφορίες ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάργησε τη σχετική επιτροπή η οποία θα οργάνωνε τη νομική σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, γεγονός που έβαλε μπροστά τις μηχανές σε ένα... εργοστάσιο φημών, παρά το ότι το όλο θέμα τουλάχιστον για την Κρήτη θεωρείται λήξαν εδώ και καιρό ή μάλλον, για να ακριβολογούμε, ως μη γενόμενο.

Η σεναριολογία για τέταρτη νομική σχολή στη χώρα είχε εξαρχής αποτελέσει “κερασάκι στην τούρτα” των αντιδράσεων για τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, έχοντας ως σημείο αναφοράς μελέτες, με πιο πρόσφατη εκείνη από το ΙΟΒΕ, που καταδείκνυαν ότι και οι δικηγόροι είναι θύματα της ανεργίας, καθώς η απασχόληση των αποφοίτων των νομικών σχολών με το αντικείμενο είναι κάτω από τον μέσο όρο. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, στους πτυχιούχους του ευρύτερου πεδίου “Κοινωνικές επιστήμες- Οικονομικά - Νομική” το ποσοστό απασχόλησης το 2016 είχε υποχωρήσει κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2009, με το ποσοστό ανεργίας των αποφοίτων των εν λόγω πανεπιστημιακών σχολών να φτάνει το 2016 το 19%, διπλάσιο εκείνου του 2009. Και αν βεβαίως και οι νέοι δικηγόροι δεν μπορούν να βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους, ακολουθώντας τη γενικότερη πορεία των αποφοίτων των ανθρωπιστικών επιστημών, τότε τι νόημα έχει η γιγάντωση της στρατιάς των άνεργων πτυχιούχων;

Την απορία αυτή είχαν και οι ακαδημαϊκοί, οι οποίοι άμα τη εξαγγελία του κ. Γαβρόγλου είχαν βγει στις επάλξεις υπενθυμίζοντας ότι ακόμα και μια δεκαετία πριν, όταν η κατάσταση στην αγορά εργασίας ήταν απείρως καλύτερη, τα αντίστοιχα σχέδια για τέταρτη νομική σχολή, εκείνη τη φορά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είχαν “ναυαγήσει”. Και βεβαίως δεν πέρασε ασχολίαστη η γνωστή επιχειρηματολογία ότι δεν μπορεί κάθε πόλη και κωμόπολη να έχει πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων από το ΙΟΒΕ το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων είναι απόφοιτοι του πεδίου Κοινωνικών-Οικονομικών και Νομικών Επιστημών.

Στις προ ενός έτους εξαγγελίες για την τέταρτη νομική είχαν αντιδράσει και οι αντίστοιχες που λειτουργούν στη χώρα. Όπως είχαν διαμηνύσει οι καθηγητές της Νομικής της Θράκης, οι οποίοι ανησυχούσαν και για συρρίκνωση του δικού τους τμήματος, «η ίδρυση νέας νομικής σχολής έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη περιορισμού αποφοίτων νομικών τμημάτων, που μπορεί να απορροφήσει επαγγελματικά η ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έλλειψη υποδομών και μελών ΔΕΠ στα ήδη υφιστάμενα νομικά τμήματα».

Οι καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης είχαν προχωρήσει και σε ψήφισμα αντιδρώντας στις εξαγγελίες τού τότε υπουργού Παιδείας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το Νομικό Τμήμα του ΔΠΘ, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του περιφερειακού Πανεπιστημίου μας, είναι αυτό που θα υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα οδηγηθεί σε υποβάθμιση και ενδεχόμενη κατάργηση από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, που δρομολογείται όλως αιφνιδίως και χωρίς διάλογο με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τους επαγγελματικούς συλλόγους απονομής της Δικαιοσύνης. Όλοι οι λόγοι που προ δεκαετιών οδήγησαν στην απόφαση της Νομικής Σχολής μας να άρει για εβδομάδες τη λειτουργία της Σχολής, όταν επιχειρήθηκε η δημιουργία τέταρτης νομικής σχολής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εξακολουθούν να ισχύουν επαυξημένοι». Οι καθηγητές της Θράκης προειδοποιούσαν, μάλιστα, ότι προτίθενται να προβούν «σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του σχεδίου ουσιαστικής εξόντωσης της Νομικής Σχολής» και διαβεβαίωναν ότι θα διαφυλάξουν την ύπαρξη και την ποιότητα των παρεχόμενων νομικών σπουδών.

ΒΙΟΗΘΙΚΗ

Το μεταπτυχιακό του Π.Κ. με τη Νομική Αθηνών

Η ανακίνηση αυτής της ιστορίας εκ του μη όντος δημιουργεί εύλογο προβληματισμό, καθώς το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει προβάλει ούτε στο προσκήνιο ούτε στο παρασκήνιο αίτημα για ίδρυση αντίστοιχου τμήματος στο νησί, πόσω μάλλον όταν λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004 και βρίσκεται σε εξέλιξη και το τρέχον διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, με ειδίκευση στη Βιοηθική, από το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, το Τμήμα Ιατρικής, το Τμήμα Βιολογίας και το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του προγράμματος, «η μεταπτυχιακή εκπαίδευση συγκροτεί το θεμέλιο κάθε ερευνητικού πανεπιστημίου. Το διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με ειδίκευση στη Βιοηθική λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004. Αποτελεί συντονισμένη εκπαιδευτική ενέργεια του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών - το οποίο έχει και τη διοικητική υποστήριξή του - και των Τμημάτων Ιατρικής, Βιολογίας και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνιστά ακαδημαϊκή καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται στη χώρα μας ένα πλέγμα πανεπιστημιακών τμημάτων με αντικείμενο την εκπαιδευτική έρευνα σ' έναν κλάδο αιχμής, που γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση διεθνώς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News