Πανεπιστήμιο Κρήτης: Προκηρύχθηκε το έργο των νέων φοιτητικών εστιών

Ρέθυμνο
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Προκηρύχθηκε το έργο των νέων φοιτητικών εστιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 21 Ιανουαρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ

Ο «κύβος ερρίφθη» για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα της φοιτητικής στέγης και το μεγαλύτερο κτηριακό έργο ΣΔΙΤ που προωθείται όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά συνολικά στη χώρα.

Όπως αναμενόταν, η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών, δυναμικότητας 3.000 κλινών, στις πανεπιστημιουπόλεις Ρεθύμνου και Ηρακλείου, έργο προϋπολογισμού 180 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει επίσης την αποπεράτωση του μεγάλου αμφιθεάτρου στον Γάλλο Ρεθύμνου, προκηρύχθηκε χθες, με ημερομηνία-ορόσημο για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας την 21η Ιανουαρίου 2020.

Είναι η ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, οι οποίες κατόπιν θα περάσουν από τη “βάσανο” της αξιολόγησης, ώστε να πάμε στην επόμενη φάση, της υποβολής δεσμευτικών πλέον προσφορών από πλευράς των υποψήφιων αναδόχων που θα περάσουν με επιτυχία τη διαδικασία της αξιολόγησης στην α' φάση του διαγωνισμού.

Η είδηση της προκήρυξης του διαγωνισμού από το Πανεπιστήμιο Κρήτης προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση και πολλές προσδοκίες. Όχι άδικα, αφού μιλάμε για ένα έργο πρωτοποριακό, μεγάλο σε μέγεθος. Ένα έργο που από τη μια θα δώσει σημαντική... “ανάσα” στο μέτωπο της φοιτητικής στέγης εν μέσω “γόρδιου δεσμού” τα τελευταία χρόνια - λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του φαινομένου της βραχυχρόνιας εκμίσθωσης σπιτιών στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης - για φοιτητές και γονείς, και από την άλλη θα δώσει μεγάλη ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο, στην οικοδομή και σε όλα τα συναφή επαγγέλματα, αφού είναι προφανές ότι σε ένα τόσο μεγάλης εμβέλειας από κτηριακή-κατασκευαστική άποψη έργο θα εμπλακούν πολλές τοπικές εταιρείες και μικροί εργολάβοι, τεχνίτες, επαγγελματίες διαφόρων κλάδων και εργάτες στην οικοδομή.

Το έργο

Το έργο, που προκηρύχθηκε με ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος την 21η Ιανουαρίου 2020, είναι αυτό της μελέτης, της κατασκευής και της διαχείρισης των 2.000 φοιτητικών κλινών στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο, και 1.000 κλινών στο Ηράκλειο, καθώς και της μελέτης κατασκευής του αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Γάλλο Ρεθύμνου, το οποίο θα αξιοποιηθεί και ως συνεδριακό κέντρο.

Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Είναι το πρώτο, πανελλαδικά, πανεπιστημιακό έργο που προωθείται με τη συγκεκριμένη μέθοδο χρηματοδότησης και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στη χώρα.

Όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάιο, όταν είχε εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή το έργο ΣΔΙΤ για τις νέες φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο αριθμός των φοιτητών που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες είναι 336 άτομα, όταν το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων ξεπερνά τις 21.000. Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο παρουσιάζει αδυναμία ως προς την επαρκή διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών στέγασης.

Τότε είχε επισημανθεί χαρακτηριστικά πως οι σύγχρονες υποδομές στέγασης έρχονται να λειτουργήσουν αθροιστικά και στην αξία του εκπαιδευτικού Ιδρύματος και στη διεθνή αναγνωρισιμότητά του, καθιστώντας δυνατή την εξασφάλιση της στέγασης φοιτητών προερχόμενων εντός και εκτός Κρήτης, αλλά και από το εξωτερικό, καθώς και επιστημονικών συνεργατών-συμμετεχόντων σε παράλληλες επιστημονικές διοργανώσεις.

Με τη “φόρμουλα” του ΒΟΑΚ

Τα δύο στάδια του διαγωνισμού

Σε διαγωνιστικό επίπεδο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ως φορέας του έργου έχει επιλέξει την ίδια “φόρμουλα” που έχουμε δει στην περίπτωση του έργου του νέου ΒΟΑΚ από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή έναν διαγωνισμό με εκδήλωση ενδιαφέροντος, προεπιλογή υποψηφίων και κατόπιν υποβολή δεσμευτικών προσφορών στη β' πια φάση του διαγωνισμού. Οι όμιλοι, δηλαδή, που θα περάσουν το πρώτο στάδιο θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Απ’ ό,τι έχει γίνει γνωστό, κατά την πρώτη διαγωνιστική φάση, που θα προκηρυχθεί εντός του Οκτωβρίου, γίνεται η επιλογή κατ’ ανώτερο 6 εταιρειών που θα μπορούν να συμμετέχουν στη δεύτερη φάση, που είναι δεσμευτική. Το έργο θα προχωρήσει με ταυτόχρονη διαδικασία μελέτης-κατασκευής από τον ανάδοχο που θα προκύψει μέσω του διαγωνισμού.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο ανάδοχος που θα πάρει το εν λόγω έργο ΣΔΙΤ με σύμβαση 30ετούς διάρκειας δε θα κληθεί απλώς να κατασκευάσει τις νέες φοιτητές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και να τις παραδώσει στο Πανεπιστήμιο. Θα έχει παράλληλα και την ευθύνη διαχείρισης-συντήρησης και λειτουργίας των φοιτητικών εστιών για 27 χρόνια, δεδομένου ότι ο κατασκευαστικός χρόνος ορίζεται στα 3 χρόνια.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες και οι πτυχές του σχεδιασμού, είναι προφανές ότι, βάσει των όρων που θα συμφωνηθούν στη σύμβαση, ο ιδιώτης ανάδοχος θα πληρώνεται σε προγραμματισμένη βάση (πιθανότατα ανά έτος) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την προϋπόθεση φυσικά ότι ο ιδιώτης θα τηρεί τα συμφωνηθέντα σε επίπεδο κατασκευής και συντήρησης των κτηριακών εγκαταστάσεων...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News