Στον Δήμο Ηρακλείου η φάμπρικα Ανωγειανάκη

Ηράκλειο
Στον Δήμο Ηρακλείου η φάμπρικα Ανωγειανάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπογράφηκε η μεταβίβαση του ακινήτου, όπου η Λότζια θέλει να δημιουργήσει Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής

Στην κατοχή του Δήμου Ηρακλείου πέρασε και με τη βούλα των υπογραφών ένα σημαντικό παλιό βιομηχανικό συγκρότημα του Ηρακλείου, η γνωστή φάμπρικα Ανωγειανάκη στην Αγία Τριάδα.

Και ισχύει πλέον το περίφημο “ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν” για τη δημοτική Αρχή, που καλείται μέσω του σχεδιασμού της για τη δημιουργία Κέντρου Μεσογειακής Μουσικής να μεταμορφώσει την ιστορική φάμπρικα σε μια σύγχρονη “κυψέλη” πολιτισμού.

Μια “κυψέλη” πολιτισμού που θα προσελκύσει δραστηριότητες και κόσμο, δίνοντας μια άλλη “ζωντάνια” και πνοή στην ιστορική, όσο όμως και πολύπαθη αυτή συνοικία του Ηρακλείου.

Η ιδέα της εξαγοράς της πρώην φάμπρικας Ανωγειανάκη (στη συμβολή των οδών Βαλέστρας και Σαββαθιανών) από τον Δήμο Ηρακλείου υπήρχε στο τραπέζι από το 1997, κατόπιν πρότασης που είχε καταθέσει η παράταξη “Ηράκλεια Πρωτοβουλία” στην τότε δημοτική Αρχή Ασλάνη.

Τότε δεν είχε υπάρξει κινητοποίηση. Το θέμα ανακινήθηκε επί δημαρχίας Κουράκη, που κίνησε ενέργειες και διαδικασίες, δίχως όμως να προχωρήσει η υπόθεση μέχρι τέλους.

Με το με αριθμό 16324/18 έγγραφό του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας πρότεινε την αγορά και αξιοποίηση από τον Δήμο της πρώην φάμπρικας.

Το 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε δώσει το “πράσινο φως” για την έναρξη των διαδικασιών διερεύνησης της απευθείας αγοράς της πρώην φάμπρικας από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες. Παράλληλα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κλήθηκε η Νομική Υπηρεσία του Δήμου να διερευνήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηριακού συγκροτήματος, όπου επί τουρκοκρατίας λειτουργούσαν ελαιοτριβείο και βυρσοδεψεία, ενώ την εποχή του Μεσοπολέμου λειτουργούσε σχολή χορού.

Οι διαβουλεύσεις της τότε αρμόδιας αντιδημάρχου Στέλλας Αρχοντάκη-Καλογεράκη με την πλευρά των ιδιοκτητών-κληρονόμων της φάμπρικας Ανωγειανάκη ολοκληρώθηκαν με αίσιο τρόπο. Το deal εξαγοράς εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2018. Και ένα χρόνο μετά φτάσαμε στις υπογραφές της μεταβίβασης του κτηριακού συγκροτήματος, που “έπεσαν” το περασμένο Σάββατο σε ειδική τελετή στη Λότζια.

Το πρωί του Σαββάτου 26/10 υπεγράφη στη Λότζια η σύμβαση για τη μεταβίβαση της φάμπρικας Ανωγειανάκη στον Δήμο Ηρακλείου.

Παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη υπέγραψε τη σχετική σύμβαση για την αγορά του παλιού βιομηχανικού κτηρίου, που βρίσκεται στην Αγία Τριάδα. Παρευρέθηκαν επίσης η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης, η πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και νυν δημοτική σύμβουλος Στέλα Αρχοντάκη, ο μουσικός Ross Daly και εκπρόσωποι των ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ενέκρινε την εξαγορά της φάμπρικας, το κτήριο προορίζεται να μετατραπεί σε Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής, στο οποίο μεταξύ άλλων θα λειτουργούν σχολές κατασκευής και επιδιόρθωσης παραδοσιακών μουσικών οργάνων, θα διεξάγονται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ θα φιλοξενηθεί και η σημαντική συλλογή μουσικών οργάνων του Ross Daly, μετά από προσφορά του ίδιου του καλλιτέχνη. Παράλληλα, ο ρόλος ενός τέτοιου θεσμού στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής της Αγίας Τριάδας αναμένεται να είναι καίριος.

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο δήμαρχος δήλωσε: «Προχωράμε στην αγορά της φάμπρικας Ανωγειανάκη, με στόχο να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο χώρο πολιτισμού, σε μια ιστορική γειτονιά της πόλης μας, ο οποίος θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμισή της.

Ευελπιστούμε ότι, εφόσον ολοκληρωθεί το διαδικαστικό σκέλος της αγοράς, θα ξεκινήσει και το ουσιαστικό σκέλος της κατασκευής του Κέντρου Μεσογειακής Μουσικής, με την πολύτιμη συνεισφορά του Ross Daly, και το Ηράκλειο θα αποκτήσει ένα ακόμη σύγχρονο πολιτιστικό σημείο αναφοράς».

Σε ανακοίνωσή της, η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία” συγχαίρει τη δημοτική Αρχή για την εξαγορά της φάμπρικας Ανωγειανάκη, ενός παραδοσιακού βιομηχανικού κτηρίου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, με σκοπό την αναστήλωσή του και τη χρήση του για πολιτιστικούς σκοπούς, με μεγάλη σημασία στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

«Η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία” από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της είχε ασχοληθεί με το θέμα και μάλιστα το 1997 είχε προτείνει στον τότε δήμαρχο κ. Κώστα Ασλάνη την εξαγορά του κτηρίου, με σκοπό να στεγάσει το νεοσύστατο τότε ΚΑΠΗ της Αγίας Τριάδας.

 Την εποχή εκείνη, το κτήριο ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τη σημερινή και, όπως περιγράφεται στην πρόταση, το σύνολο σχεδόν του οικοπέδου καλύπτεται από ισόγεια και διώροφα κτίσματα, στα οποία περιλαμβάνονται δύο ελαιοτριβεία, βυρσοδεψείο, πατητήρι, ρακοκάζανο, καθώς και η οικία Ανωγειανάκη, με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Το θέμα της εξαγοράς δεν προχώρησε τότε, όμως αργότερα ο κ. Μανόλης Βασιλάκης, ως αντιδήμαρχος Πολεοδομίας (2011-2014), με τη σύμφωνη γνώμη τού τότε δημάρχου κ. Γιάννη Κουράκη, είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες και είχε προσπαθήσει να εντάξει την αγορά της φάμπρικας σ' ένα πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία” είχε το θέμα αυτό σε πρώτη προτεραιότητα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ευτυχή αυτή κατάληξη», επισημαίνει η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”.

Η φάμπρικα του Ανδρέα Ανωγειανάκη αποτελείται από ένα συγκρότημα δύο διώροφων, λιθόκτιστων, κεραμοσκεπών κτηρίων, που συνοδεύονται από μικρότερα, βοηθητικά κτίσματα. Τα δύο διώροφα κτήρια και οι προσθήκες, που εναρμονίζονται με αυτά, έχουν κηρυχθεί διατηρητέα από το ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ 174/27.6.2011). Στο οικόπεδο υπήρχαν, εκτός από το ελαιοτριβείο, δύο βυρσοδεψεία και τέσσερα πηγάδια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News