Ηράκλειο

Έγινε η πρώτη δωρεά μυελού των οστών στην Κρήτη

"Οι Κρητικοί εθελοντές δότες μπορούν να χαρίζουν ζωή και στον τόπο τους".

Η πρώτη δωρεά αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού των οστών) έγινε πρόσφατα από Κρητικό εθελοντή δότη στην Κρήτη. Η συλλογή έγινε στην Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου (όπου τα τελευταία 20 χρόνια γίνονται συλλογές αιμοποιητικών μοσχευμάτων από ασθενείς) και με τη συνεργασία της Αιμοδοσίας και της Μονάδας ΑυτόλογηςΜεταμόσχευσης της Αιματολογικής κλινικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ:

"Η διαδικασία διήρκεσε λίγες ώρες, ο δότης, ο οποίος δήλωσε ότι «ανέμενε την δωρεά με ευχάριστη αγωνία», είχε συμπαραστάτη την γλυκιά σύζυγο του, με την οποία το απόγευμα απόλαυσε μια βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου.

Η συλλογή μυελού των οστών από εθελοντές δότες είναι μια απλή και ασφαλής διαδικασία που δίνει κυριολεκτικά ευκαιρία ζωής σε κάποιους ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο δίκτυο μεμονωμένων εθελοντών ή εθελοντικών συλλόγων όπως και υπηρεσιών υγείας έχουν δραστηριοποιηθεί με ιδεώδες και όραμα την επάρκεια σε μυελικά μοσχεύματα για όλους τους ασθενείς. Έτσι στην χώρα μας ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού από κάποιες χιλιάδες που ήταν πριν 5 χρόνια σήμερα έχει ανέλθει σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Η Κρήτη είναι πολύ ζωντανή σ’ αυτό, συμμετέχει ενεργά με εθελοντές δότες που ως τώρα μετακινούνταν στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά από εδώ και στο εξής τα πράγματα απλουστεύουν: οι Κρητικοί εθελοντές δότες μυελού των οστών θα μπορούν να χαρίζουν ζωή και στον τόπο τους".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια