Ηράκλειο

Σπάνια φωτογραφία: Τα «Λιοντάρια» στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Σειρά από φωτογραφικά ντοκουμέντα

Στο απόηχο των εορτών και των παρελάσεων, μια σειρά από ασπρόμαυρα σπανία ντοκουμέντα, φωτογραφίες των Ιταλών κατακτητών, μας θυμίζουν τι έγινε στη Κρήτη το Μάιο του 1941, αφού ο πόλεμος άργησε σχεδόν ένα χρόνο να φτάσει στα σπίτια μας.

Μπορεί να ‘χουν περάσει πολλά  χρόνια από τότε που ακούστηκαν οι τελευταίοι εχθρικοί πυροβολισμοί πάνω στο νησί της Κρήτης, όμως τον πόλεμο αυτό δεν το ξέχασαν οι άνθρωποι. 

Το βλέπεις στο βλέμμα των γερόντων, το συναντάς στα μαρτυρικά χωριά που έκαψαν οι Γερμανοί Ναζί, το νιώθεις σαν πατήσεις το πόδι σου στα όρη που φώλιασε το αντάρτικο, το ανασαίνεις στον άνεμο που κατεβαίνει από τα Λασιθιώτικα βουνά και φτάνει ως στο Λιβυκό.

 Η φοβερότερη πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε η ανθρωπότητα και ο « πρώτος αληθινά παγκόσμιος πόλεμος» ήταν αυτός που θυμηθήκαμε χθες. Άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου 1939  και τέλειωσε τις 2 Σεπτεμβρίου 1945 και άφησε πίσω του εκατόμβη νεκρών και ερειπίων.

Από την πλειονότητα των ιστορικών θεωρείται ως συνέχεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γιατί στην ουσία τα αίτια και οι δυνάμεις που τον προκάλεσαν ήταν οι ίδιες.

Η Ελλάδα θα μπει στο πόλεμο το 1940 με την επίθεση των Ιταλών. Η Γερμανό – Ιταλική επίθεση στη Κρήτη θα γίνει τον Μάιο του 1941.

Από τις 14 Μαΐου 1941 η γερμανική αεροπορία άρχισε να βομβαρδίζει σχεδόν κάθε μέρα επιλεγμένους στρατηγικούς στόχους, τα αεροδρόμια και τις μεγάλες πόλεις σε διάφορα σημεία του νησιού της Κρήτης.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ο φοβερότερος απ’ όσους γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι μάχες του ήταν μεγάλης κλίμακας και φονικότατες και η καταστροφή των υλικών αγαθών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς τεράστιες.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την πείνα και πολλές χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους στα φοβερά στρατόπεδα συγκέντρωσης των φασιστών. Το σύνολο των νεκρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπολογίζεται σε 60 εκατομμύρια, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια εκείνης της εποχής.

ΠΗΓΗ: LUCE- beniculturali

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια