Ηράκλειο

Δωρεά Οργάνων στο Βενιζέλειο: «Υπάρχει μια μαγική στιγμή που ένας άνθρωπος μπορεί να προσφέρει ένα θεϊκό δώρο»

Η συγκινητική ανάρτηση του Ανέστη Κιούλπαλη με αφορμή τη δωρεά οργάνων του 64χρονου

Με μια συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, κ. Ανέστης Κιούλπαλης, λέει το δικό του «ευχαριστώ» στην οικογένεια του 64χρονου που έδωσε «ζωή» σε συνανθρώπους του, με το θάνατό του, τονίζοντας, ταυτόχρονα, τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά: «Σήμερα είχαμε την τύχη να συμμετέχουμε σε μια ακόμα δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση. Σήμερα κάποιοι συνάνθρωποι μας θα ξαναβρούν μια νέα ζωή γιατί μια καρδιά, ένας πνεύμονας, ένα ήπαρ, ένας νεφρός, ένας κερατοειδής δεν αγοράζονται παρά μόνο προσφέρονται με αλληλεγγύη, αγάπη και γενναιότητα από άλλους συνανθρώπους μας που δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί».

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη Δωρεά Οργάνων πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, από τους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου και υπό την εποπτεία των γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Όπως είχε αναφέρει στο neakriti.gr ο Αναπληρωτής Διοικητής του Βενιζελείου, κ. Γιώργος Μοσχοβάκης: «Έγινε δωρεά των 2 νεφρών και του ήπατος» ενός 64χρονου άνδρα, ο οποίος ήταν εγκεφαλικά νεκρός.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Ανέστη Κιούλπαλη:

«Όσοι με γνωρίζετε από το Facebook, θα έχετε αντιληφθεί ότι γράφω συνήθως για πολιτικά και κοινωνικά θέματα και σπανίως για προσωπικά, η επιστημονικά θέματα που σχετίζονται με την δουλειά μου.

Πιστεύω ότι τούτο δω το μέσο είναι ένα είδος καφενείου, και δεν σηκώνει πολύ σοβαρή θεματολογία, υπάρχουν αλλά κανάλια για να διοχετεύουμε επαγγελματικούς η προσωπικούς προβληματισμούς.

Σήμερα θα κάνω μια εξαίρεση.

Ξημερώματα σήμερα, ένας συντοπίτης μας που είχε χάσει την ύστατη μάχη, πρόσφερε ένα ανεπανάληπτο δώρο. Χάρισε ζωή, κυριολεκτικά σε κάποιους άλλους συνανθρώπους μας. Υπάρχει μια μοναδική μαγική στιγμή, που ένας άνθρωπος μπορεί να προσφέρει ένα θεϊκό δώρο. Μπορεί να δώσει ΖΩΗ.

Όταν ο θάνατος έρχεται αναπόφευκτα, και δεν υπάρχει επιστροφή, τότε είναι η στιγμή που μπορεί κανείς να προσφέρει το υπέρτατο δώρο.

Σήμερα λοιπόν είχαμε την τύχη να συμμετέχουμε σε μια ακόμα δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση. Σήμερα κάποιοι συνάνθρωποι μας θα ξαναβρούν μια νέα ζωή γιατί μια καρδιά, ένας πνεύμονας, ένα ήπαρ, ένας νεφρός, ένας κερατοειδής δεν αγοράζονται παρά μόνο προσφέρονται με αλληλεγγύη, αγάπη και γενναιότητα από άλλους συνανθρώπους μας που δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί, αλλά είχαν αυτή την στάση ζωής είτε οι ίδιοι πριν το μοιραίο, ή η οικογένεια τους.

Η χώρα μας δυστυχώς είναι ουραγός στην προσφορά μοσχευμάτων στην Ευρώπη. Οι Έλληνες ασθενείς με οργανικές ανεπάρκειες τελικού σταδίου, περιμένουν πολύ περισσότερο από τους άλλους ευρωπαίους. Κι όμως, το άλλο ευχάριστο γεγονός σήμερα, ήταν που αναγκαστήκαμε να περιμένουμε πάνω από 24 ώρες γιατί προηγούντο δυο άλλοι δότες την ίδια μέρα. Καλά νέα για πολλούς ασθενείς!

Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι είναι κρίμα να θάβονται πολύτιμα όργανα, όταν πια δεν τα χρειαζόμαστε, και υπάρχουν τόσοι άνθρωποι γύρω μας, στα νοσοκομεία μας που επιβιώνουν οριακά, υποστηριζόμενοι με μηχανήματα, περιμένοντας το τηλέφωνο που θα τους ανακοινώσει ότι βρέθηκε επιτέλους το κατάλληλο μόσχευμα που θα τους ξαναδώσει ο,τι πολυτιμότερο: ΖΩΗ!

Ευχαριστώ και από εδώ τους συγγενείς του εγκεφαλικά νεκρού δότη, για την μεγάλη και ανιδιοτελή προσφορά τους.

Συγχωρέστε μου τον πολύ προσωπικό τόνο της ανάρτησης αλλά ας είναι αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό για την δωρεά οργάνων.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια