Τι έδειξε έρευνα για τους καπνιστές - Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα

Ηράκλειο
Τι έδειξε έρευνα για τους καπνιστές - Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο ώριμη από ποτέ η ελληνική κοινωνία να δεχτεί τον αντικαπνιστικό νόμο, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπεχράκη

Πιο ώριμη από ποτέ εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία για την αποδοχή της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε ενήλικες και εφήβους.

Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο επιπολασμός του καπνίσματος στον πληθυσμό της Ελλάδας καταγράφει σταθερή μείωση, ενώ θετικά είναι τα μηνύματα από τη νέα γενιά, καθώς διαπιστώνεται αλλαγή συμπεριφοράς και τάσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασαν το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, το κάπνισμα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα φαίνεται να μειώνεται δραστικά. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση της κοινής γνώμης για την εφαρμογή του νόμου για την προστασία του κοινού από το παθητικό κάπνισμα.

Για τα αποτελέσματα από την “Πανελλαδική έρευνα για την εφαρμογή του νόμου για την προστασία του κοινού από το παθητικό κάπνισμα”, που διεξήχθη τον Μάιο 2019 για το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ACG, και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, την “Πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών” (έρευνα HBSC/WHO) και την “Πανελλήνια έρευνα στον σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές” (έρευνα ESPAD), από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας “Κώστας Στεφανής” (ΕΠΙΨΥ), μίλησε χθες στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι αισιόδοξος αυτή τη φορά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, διότι όλες οι μετρήσεις που έχουμε κάνει δείχνουν ότι η κοινωνία μας είναι πια πιο ώριμη για να δεχτεί αυτή τη νομοθεσία. Το παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς χώρους θα λάβει τέλος αυτή τη φορά, διότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι και να γίνεται τόσο μεγάλη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ποιος προστατεύει ένα παιδί από το παθητικό κάπνισμα εάν δεν το προστατεύσει ο νόμος; Ή μια έγκυο γυναίκα; Αυτά δε συμβαίνουν πλέον στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, στην οποία η Ελλάδα ανήκει. Όλοι μαζί λοιπόν σαν κοινωνία πρέπει να βοηθήσουμε στην εφαρμογή του.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα καπνιζόντων στον κόσμο και σήμερα έχουμε ρεκόρ μειώσεις του αριθμού αυτού, πράγμα αρκετά ενθαρρυντικό. Μάλιστα, αγγίζουμε αυτή τη στιγμή τον μέσο όρο της Ευρώπης. Επίσης, έχουμε λιγότερους που καπνίζουν σε ηλικία κάτω των 35 ετών, είναι λιγότεροι από 10%, και αυτό είναι η “σφραγίδα” της αισιοδοξίας που έχουμε για την πορεία του καπνίσματος. Οι νέοι άνθρωποι γυρίζουν την πλάτη στο κάπνισμα, όπως επίσης έχει μειωθεί το κάπνισμα και στις μεγαλύτερες ηλικίες».

Τι έδειξε η έρευνα

Πιο χαμηλά τα ποσοστά των συστηματικών καπνιστών

Αντιπροσωπευτικό δείγμα για τη σωστή έκβαση των αποτελεσμάτων λήφθηκε από άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. του 2011.

Συνολικά ερωτήθηκαν, σύμφωνα με το μέγεθος του δείγματος και τη γεωγραφική κάλυψη, 1.908 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας. Το χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων ήταν μεταξύ 27 και 30 Μαΐου 2019. Η μέθοδος δειγματοληψίας που χρησιμοποιήθηκε ήταν η πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς το φύλο και την ηλικία βάσει της απογραφής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. του 2011. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων (CATI) και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του καπνίσματος στους ενήλικες, ο επιπολασμός τού καπνίσματος στον ενήλικο πληθυσμό ανέρχεται στο 27,5%, σταθερά και σημαντικά μειούμενος, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 17,9% του πληθυσμού είναι συστηματικοί καπνιστές, ενώ το 9,6% είναι περιστασιακοί, δηλαδή καπνίζουν λιγότερα από 7 τσιγάρα την εβδομάδα, ενώ το 38% δηλώνει μη καπνιστής. Επιπροσθέτως, η αύξηση της ηλικίας έναρξης του καπνίσματος και τα υψηλά ποσοστά διακοπής αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι τα ποσοστά των συστηματικών καπνιστών είναι ακόμα πιο χαμηλά στις “ακραίες” ηλικίες (μεταξύ 18 και 24 ετών, 7,9% δήλωσαν συστηματικοί καπνιστές, μεταξύ 25 και 34 το 9,9% και σε ηλικίες άνω των 65 το 7,4%).

Τέλος, πρώην καπνιστής δηλώνει το 32,8% του ενήλικου πληθυσμού. Το 95% των πρώην καπνιστών διέκοψε το κάπνισμα πριν από περισσότερο από 6 μήνες. Ενώ, από το σύνολο των καπνιστών, το 65,1% δηλώνει ότι σκέφτεται να διακόψει το κάπνισμα στο επόμενο διάστημα. Επίσης, 72% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν ανέχονται το κάπνισμα στους χώρους που απαγορεύεται και 74% των πολιτών θεωρούν σημαντική την ποινή για παράβαση της νομοθεσίας με το κάπνισμα, σημειώνοντας επίσης πως είναι πολιτική βούληση να μην υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τους καπνίζοντες στα καταστήματα εστίασης.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για την έκθεση του πληθυσμού στο παθητικό κάπνισμα έδειξαν ότι: Το 94,6% των πολιτών εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα, σε ετήσια βάση. Το 72% δηλώνει ότι νιώθει θυμό όταν επισκέπτεται κλειστούς δημόσιους χώρους που δεν απαγορεύεται το κάπνισμα, ενώ το 81,1% πιστεύει ότι η μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας. Το 87,5% θεωρεί σημαντικό τον εθνικό στόχο για τη μείωση του καπνίσματος. Το 96% επικροτεί την ανάπτυξη στοχευμένων δραστηριοτήτων για τη μείωση του καπνίσματος στη σχολική ηλικία.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα στοιχεία που αναφέρουν ότι το 84% των πολιτών πιστεύει πως η Πολιτεία δεν έχει κάνει ό,τι πρέπει για να τηρηθεί ο αντικαπνιστικός νόμος στους χώρους εστίασης. Το 80% των πολιτών, μάλιστα, πιστεύει ότι το υπουργείο δεν έχει κάνει ό,τι απαιτείται για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με ένα 86% των πολιτών να πιστεύει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δε λειτούργησαν σωστά για την εφαρμογή του νόμου για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα.

Επίσης, ένα 88% των πολιτών πιστεύει ότι ο νόμος για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα καταστρατηγείται σε εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης, με το 78% των πολιτών να συμφωνεί στο ότι το παθητικό κάπνισμα πρέπει να αναχθεί σε διεθνές ζήτημα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα στοιχεία πάντως γενικότερα είναι θετικά, καθώς διαπιστώνεται αλλαγή συμπεριφοράς και τάσεων σε ό,τι αφορά το κάπνισμα στη χώρα μας.

Δείτε εδώ την έρευνα:

Η Επιδημιολογία του Καπνίσματος στην Ελλάδα

Ή εδώ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News