Σκουπίδια: Μολυσματικές ασθένειες, κατσαρίδες και τρωκτικά μας «απειλούν»

Κρήτη
Σκουπίδια: Μολυσματικές ασθένειες, κατσαρίδες και τρωκτικά μας «απειλούν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως θα προστατευτούμε; - Εικόνες από περιοχές που «πνίγονται» στα σκουπίδια

Μεγάλος είναι ο όγκος των σκουπιδιών που έχουν σωρευτεί έξω από κάδους απορριμμάτων σε ολόκληρη την Κρήτη, εξαιτίας της Πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο φωτογραφικός φακός του neakriti.gr κατέγραψε ενδεικτικές εικόνες από κεντρικά σημεία και γειτονιές του Ηρακλείου, οι οποίες και αντανακλούν την κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρο το νησί.

«Βουνά» από σκουπίδια βρίσκονται έξω από τους κάδους, καλύπτοντας, πολλές φορές, μέχρι και τα πεζοδρόμια, αλλά και τμήμα του οδοστρώματος, δυσχεραίνοντας, έτσι, την κυκλοφορία πεζών και οδηγών.

Παράλληλα, η αφόρητη δυσοσμία που επικρατεί ακόμη και λίγα μέτρα μακριά από τους κάδους και τα σημεία όπου συγκεντρωθεί πολλά σκουπίδια, φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της δημόσιας υγιεινής.

Οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο

Για το λόγο αυτό, το neakriti.gr επικοινώνησε με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Νικόλαο Καμπάνη, ο οποίος προτείνει λύσεις, προκειμένου να μην προκληθεί πρόβλημα στους κατοίκους και επισκέπτες της Κρήτης.

Όπως ανέφερε ο κ. Καμπάνης, οι κίνδυνοι από τη σώρευση όγκου σκουπιδιών και κυρίως απορριμμάτων, όπως τα υπολείμματα τροφών, σχετίζονται με μολυσματικές ασθένειες που μεταφέρονται στον άνθρωπο μέσω των τρωκτικών καθώς και των εντόμων, όπως είναι οι μύγες, οι κατσαρίδες και άλλα.

Πως θα προστατευτούμε;

Από την πλευρά του, λοιπόν, τα ατομικά μέτρα προστασίας που προτείνει ο κ. Καμπάνης είναι τα εξής:

  • Να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε πλησίον των σημείων που έχουν σωρευτεί σκουπίδια
  • Να μην αφήνουμε παιδιά και κατοικίδια να πλησιάζουν τα σημεία αυτά
  • Να μην πατάμε γύρω από σημεία όπου έχουν σωρευτεί σκουπίδια

Πάντως, ο κ. Καμπάνης συστήνει στους πολίτες να μην πετούν τα σκουπίδια τους σε κάδους, ενώ αναφορικά με τα οικιακά απορρίμματα, προτείνει να τα έχουν σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. μπαλκόνι), σε σακούλες ερμητικά κλειστές, μέχρι να λήξει η απεργιακή κινητοποίηση.

Ο κ. Καμπάνης αναφέρθηκε δε και στα γενικά μέτρα που πρέπει να λάβει ο (εκάστοτε) Δήμος, σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία. Όπως είπε, ο Δήμος οφείλει να προχωρήσει σε ψεκασμούς, ενώ λύση αποτελεί και η τοποθέτηση ασβέστη γύρω από τους κάδους απορριμμάτων.

Σήμερα η απόφαση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων

Σημειώνεται ότι η ΠΟΕ ΟΤΑ προκήρυξε και νέα 24ωρη απεργία για σήμερα Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, που έρχεται ως συνέχεια της απεργίας που έχει ξεκινήσει από προχθές. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να ληφθεί νέα απόφαση για τις κινητοποιήσεις.

«Μας πονάει αυτό που γίνεται, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς»

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κάνουν εκκλήσεις για συμπαράσταση από πλευράς δημοτών, κόντρα στις παραινέσεις της δημοτικής Αρχής.

«Αυτή τη στιγμή, κάτι πρέπει να κάνουμε για να ακουστούμε κι εμείς. Μας πονάει αυτό που γίνεται, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», είπε ο πρόεδρος των Εργαζομένων στην Καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου, Μιχάλης Καρασάββας, εκφράζοντας την αγανάκτηση από πλευράς εργαζομένων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News