Ποια δημοτικά τέλη θα μειωθούν από το 2020

Ηράκλειο
Ποια δημοτικά τέλη θα μειωθούν από το 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου απέρριψε την πρόταση των «Ενεργών Πολιτών»

Μειωμένα σε αρκετές κατηγορίες τους, από τα οικιακά τέλη μέχρι τα τέλη στη Βιομηχανική Περιοχή, θα είναι τα δημοτικά τέλη στο Ηράκλειο το 2020, με βάση τη χθεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που ενέκρινε την εισήγηση της Αντιδημαρχίας Οικονομικών (χάρη στην πλειοψηφία των 3/5 που λόγω των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων κατέχει πλέον, αν και μειοψηφούσα, στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική Αρχή), ενώ την ίδια ώρα δεν πέρασε η εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε από την παράταξη των “Ενεργών Πολιτών”, προβλέποντας ουσιαστικές μειώσεις στο σύνολο των δημοτικών τελών...

Η εισήγηση της Αντιδημαρχίας Οικονομικών, που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή (δηλαδή από τα 6 μέλη της “Δύναμης Πολιτών” και τον Γιώργο Σισσαμάκη), προβλέπει μειώσεις σε 3 κατηγορίες τελών: στα οικιακά τέλη, στα τέλη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανική και το λιμάνι, και στα τέλη ερευνητικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα οικιακά τέλη, για το 2020 προβλέπεται μείωση ποσοστού 8,57%, δηλαδή από 0,70 ευρώ/τ.μ. τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν τα νοικοκυριά προβλέπεται να μειωθούν την επόμενη χρονιά σε 0,64 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση, αυτό προκαλεί και μείωση των ανταποδοτικών τελών από τους υπαίθριους χώρους των επαγγελματικών παροχών, αφού αυτές οι επιφάνειες υπολογίζονται με βάση τον οικιακό συντελεστή.

Για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου), καθώς και στην περιοχή εντός λιμένα, που διαχειρίζεται ο ΟΛΗ, προτείνεται μείωση από 0,78 ευρώ/τ.μ. σε 0,58 ευρώ/τ.μ.

Για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ΙΤΕ, αλλά και για τα νοσηλευτικά ιδρύματα που στεγάζονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Ηρακλείου, τα δημοτικά τέλη προβλέπεται από 1,83/τ.μ. και 1,50/τ.μ., που είναι σήμερα, να μειωθούν σε 1,00 ευρώ/τ.μ.

Την ίδια ώρα, μειωμένα στα επίπεδα των 1,83 ευρώ ανά τ.μ. θα παραμείνουν τα τέλη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις κεντρικές οδούς της πόλης, οι οποίες έχουν σχέση με την εκτελούμενη ανάπλαση.

Όπως αναφέρεται σχετικά, «τα έργα ανάπλασης στο κέντρο Ηρακλείου, και συγκεκριμένα στις οδούς που αναφέρονται στην απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 882/2019, καθώς και στην οδό 1821 από Ίδης έως Αγίου Μηνά, πρόκειται να συνεχιστούν έως τα μέσα του 2020. Επομένως, εδώ προτείνεται η διατήρηση της ίδιας τιμολογιακής πολιτικής για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες οδούς».

“ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ”

Είχαν προτείνει πιο “γενναίες” μειώσεις

Κατά τη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στην Οικονομική Επιτροπή, η παράταξη “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες”, με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, κατέθεσε και ψήφισε δική της εναλλακτική πρόταση για τα τέλη. Πρόταση που προβλέπει “γενναία” μείωση των δημοτικών τελών σε όλες τις κατηγορίες. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη Λυγερού, «ουσιαστική μείωση των δημοτικών τελών σε όλες τις κατηγορίες πρότειναν οι “Ενεργοί Πολίτες” στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Όπως είναι γνωστό, τα δημοτικά τέλη έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και πρέπει να είναι ισοσκελισμένα (έσοδα-έξοδα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισήγησης, τα συνολικά έσοδα θα ανέλθουν στο ποσό των 13.613.766,67 ευρώ και ενισχύονται με το αποθεματικό των 5.153.383,57 ευρώ, δηλαδή συνολικά είναι διαθέσιμα 18.767.149,67 ευρώ.

Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα τέλη που θα εισπραχθούν από τις νέες επιφάνειες των τακτοποιήσεων και νομιμοποιήσεων, που για τον νομό Ηρακλείου (σύμφωνα με στοιχεία ΤΕΕ) ανέρχονται σε 2,3 εκατ. τ.μ. και 550.000 τ.μ. βοηθητικών χώρων. Τα παραπάνω (σε ποσοστό 35-38% και στον χαμηλότερο συντελεστή) μπορούν να αποδώσουν συνολικά ένα ποσό της τάξης των 600.000 ευρώ ετησίως (δε συζητάμε για επιβολή προστίμων παρελθόντων ετών).

Συνολικά τα ανταποδοτικά έσοδα ανέρχονται στο ποσό των 19.367.149,67 ευρώ. Τα έξοδα σε υλοποίηση 100% (δεν έχει συντελεστεί καμία χρονιά) ανέρχονται σε 17.742.417,60 ευρώ.

Δημιουργείται έτσι ένα θετικό υπόλοιπο 1.624.732,07 ευρώ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τελών, και πιο συγκεκριμένα:

* Για τους οικιακούς καταναλωτές σε 0,6/τ.μ. από 0,7/τ.μ. (729,652,00 + 255.325,00 ευρώ = 984.977,00 ευρώ).

* Οι υπόλοιπες κατηγορίες, σύμφωνα με τους συντελεστές της εισήγησης, επιφέρουν μια επιβάρυνση 223.928,24 ευρώ. Η παράταξη “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες” θεωρεί αναγκαίο να εξεταστεί μείωση και για τη ΒΙΟΠΑ Φοινικιάς και να ενταχθεί στην κατηγορία του 1,5ευρώ/τ.μ.

* Για τα καταστήματα-εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής του κέντρου, η μείωση να φτάσει στο 50% των τελών για το χρονικό διάστημα που θα εκτελούνται τα έργα. Η συνολική μείωση εσόδων θα είναι της τάξης των 50.000 ευρώ για το παραπάνω διάστημα. Συνολικά, οι επιβαρύνσεις από τις μειώσεις των τελών είναι μικρότερες και άρα είναι υλοποιήσιμες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News