Μεγάλο καλώδιο: Στη Δαμάστα, παρά τις αντιδράσεις, ο σταθμός

Κρήτη
Μεγάλο καλώδιο: Στη Δαμάστα, παρά τις αντιδράσεις, ο σταθμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβεβαιώσεις για Ληνοπεράματα και αντισταθμιστικά, αλλά “αγκάθι” με τον σταθμό μετατροπής του καλωδίου

Ανάμικτα μηνύματα και συναισθήματα άφησε η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος, με αντικείμενο το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής και με τη συμμετοχή του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, του προέδρου του ΑΔΜΗΕ Μανούσου Μανουσάκη, του δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του βουλευτή Ηρακλείου Μάξιμου Σενετάκη.

Από τη μια, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαίωσε πως οι διαδικασίες δρομολόγησης του έργου “τρέχουν” κανονικά και πως με το που ολοκληρωθεί το μεγάλο καλώδιο και λειτουργήσει ο σταθμός μετατροπής θα μπει “λουκέτο” στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, κάτι ως γνωστόν που αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου Μαλεβιζίου και των τοπικών φορέων.

Από την άλλη, κατά τη χθεσινή συνάντηση επισφραγίστηκε οριστικά ότι ο σταθμός μετατροπής του ρεύματος δε θα γίνει στην Κορακιά (όπως ζητούν οι τοπικοί φορείς και όπως προβλέπει και το περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο), αλλά θα φτιαχτεί στη Δαμάστα. Η χωροθέτηση του σταθμού μετατροπής στη Δαμάστα αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους τοπικούς φορείς στη Δαμάστα και για τον Δήμο Μαλεβιζίου, τόσο επί της προηγούμενης όσο και επί της νυν δημοτικής Αρχής.

Μάλιστα, εναντίον της χωροθέτησης του σταθμού στη Δαμάστα έχει ταχθεί και η Περιφέρεια Κρήτης. Θυμίζουμε ότι στις αρχές Ιουνίου, στο πλαίσιο συνεδρίασης όπου είχαν παρευρεθεί εκπρόσωποι από την εταιρεία “Αριάδνη Interconnector ΑΕΕΣ”, εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, τοπικοί φορείς αλλά και πλήθος κατοίκων της Δαμάστας, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας είχε γνωμοδοτήσει θετικά επί των περιβαλλοντικών όρων του έργου της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης, υπό μία όμως προϋπόθεση: ότι θα εξαντλούνταν τα περιθώρια ώστε ο σταθμός μετατροπής να χωροθετηθεί στην Κορακιά και όχι στη Δαμάστα.

Από ό,τι έγινε αντιληπτό καθαρά στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο, το σενάριο της χωροθέτησης του σταθμού στην Κορακιά έχει απορριφθεί οριστικά για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς, και ο σταθμός θα φτιαχτεί τελικά στη Δαμάστα, παρά τις έντονες αντιδράσεις. Αντιδράσεις, με φόντο τις οποίες, πάντως, ο υπουργός αλλά και ο εκπρόσωπος του ΑΔΜΗΕ καθησύχασαν πως ο σταθμός δε θα προκαλέσει ιδιαίτερη όχληση στην περιοχή, ούτε περιβαλλοντική ούτε - όπως σημείωσε - αισθητική.

Παράλληλα ο Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την καταρχήν θετική ανταπόκρισή του στο αίτημα που έβαλε στο τραπέζι ο Μενέλαος Μποκέας για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών (όπως χρηματοδότηση μελετών και έργων, ακόμα και μειωμένες χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος) προς τον Δήμο Μαλεβιζίου.

«Με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αλλάζουν όλα στην Κρήτη. Το εργοστάσιο της ΔΕΗ έξω από το Ηράκλειο κλείνει και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν γρήγορα τα έργα για τους σταθμούς μετατροπής και το υποθαλάσσιο καλώδιο. Οι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη, θα προχωρήσουν ταχύτατα και αυτό σημαίνει - ειδικά για τον δήμο Μαλεβιζίου - ότι: πρώτον, θα υπάρξει όφελος από το κλείσιμο του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Ληνοπεράματα και, δεύτερον, ότι στη θέση αυτού του εργοστασίου θα υπάρχει απλά ένα υπόγειο καλώδιο, το οποίο θα καταλήγει σε ένα σταθμό μετατροπής έξω από τη Δαμάστα, ο οποίος δε θα είναι ορατός από το χωριό. Εκτός αυτού, έχουν αναληφθεί όλες οι αναγκαίες δεσμεύσεις από τον ΑΔΜΗΕ για αντισταθμιστικά οφέλη στους κατοίκους της περιοχής. Αυτά είναι ξεκάθαρες κουβέντες, είναι λόγος τιμής για την κυβέρνηση. Είναι μια πολύ μεγάλη πρόοδος για την περιοχή και θέλω να πω - επειδή και το δικό μου χωριό είναι εκεί κοντά - αισθάνομαι ευτυχής που και εγώ ως υπουργός Ενέργειας συμβάλλω στο να έχουμε αυτή τη θετική εξέλιξη. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε την περιοχή, θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Κρήτη», τόνισε ο υπουργός.

Η ανακοίνωση του Δήμου

«Τον διεκδικητικό ρόλο που οφείλει να έχει το Μαλεβίζι κάνει πράξη ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας. Ο Μενέλαος Μποκέας συναντήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη στην Αθήνα, αναδεικνύοντας τη θέση του Μαλεβιζίου ως εταίρου πρώτης γραμμής στο τραπέζι των συζητήσεων. Στη συνάντηση το “παρών” έδωσαν ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης και εκπρόσωπος του ΑΔΜΗΕ.

Ενεργειακή διασύνδεση, προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά, αντισταθμιστικά οφέλη για το Μαλεβίζι, χωροθέτηση του σταθμού μετατροπής στην Κορακιά και κλείσιμο του εργοστασίου των Ληνοπεραμάτων ήταν τα ζητήματα που έθεσε υπόψη τού Κωστή Χατζηδάκη ο Μενέλαος Μποκέας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση από τον Δήμο Μαλεβιζίου.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό κ. Χατζηδάκη, τον υφυπουργό κ. Αυγενάκη και τον βουλευτή κ. Σενετάκη για τη χθεσινή συνάντηση, ανέφερε: «Ενημερώσαμε τον υπουργό για τις πάγιες θέσεις μας και ζητήσαμε να αναγνωριστεί εμπράκτως η επιβάρυνση που έχει δεχτεί το Μαλεβίζι όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ο σημαντικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει στο εξής ως ενεργειακός κόμβος όχι μόνο της Κρήτης, αλλά ουσιαστικά της Ανατολικής Μεσογείου. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός του σταθμού μετατροπής στη Δαμάστα δεν είναι ενδεδειγμένη πρόταση και για τον λόγο αυτό ζητήσαμε να εξαντληθούν τα περιθώρια και να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την περιοχή. Από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία και θα σχεδιάσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις διαβουλεύσεις.

Θέσαμε επίσης το επιτακτικό αίτημα για κλείσιμο του εργοστασίου των Ληνοπεραμάτων και απόδοση της περιοχής στην τοπική κοινωνία. Όπως ανέφερε ο υπουργός, στον σχεδιασμό του υπουργείου εντάσσεται το κλείσιμο του ΑΗΣ, με την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Μιλήσαμε, παράλληλα, για την αναγκαία απόδοση αντισταθμιστικών οφελών από την προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά. Είναι η πρώτη φορά που το Μαλεβίζι διεκδικεί επίσημα αντισταθμιστικά για τους δημότες του. Ο υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά και αποδέχτηκε το αίτημά μας. Ξεκινάμε, λοιπόν, άμεσα με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ τις συζητήσεις. Φθηνότερο ρεύμα για όλους, χρήματα για αναπτυξιακές μελέτες και έργα με περιβαλλοντικό πρόσημο είναι προτάσεις που θέσαμε στο τραπέζι και θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα».

Και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κατέληξε στις δηλώσεις του λέγοντας ότι «στόχος μας σε κάθε περίπτωση είναι να καταστήσουμε το Μαλεβίζι, από επιβαρυμένο τόπο, τόπο βιώσιμο, ενεργειακά ανεξάρτητο, ενισχυμένο με περιβαλλοντικές δράσεις και έργα προς αυτήν την κατεύθυνση».

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ανήσυχη η παράταξη “Νέοι Δρόμοι”

Προβληματισμό και ανησυχία εκφράζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη “Νέοι Δρόμοι” με επικεφαλής τον Θανάση Κύρκο, που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με έντονη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία του σταθμού μετατροπής ηλεκτρικού ρεύματος στη Δαμάστα. Καλούμε τον δήμαρχο Μαλεβιζίου να ενημερώσει άμεσα την τοπική κοινωνία, για όλα όσα ειπώθηκαν και αποφασίστηκαν κατά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη, μέσα από μια ευρεία και ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου, παρουσία και της Περιφέρειας Κρήτης, της ΠΕΔ Κρήτης, των βουλευτών Ηρακλείου και των εκπροσώπων της κοινωνίας της Δαμάστας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News