Ηράκλειο

«Νεκρώνει» η δημόσια υγεία - Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

24ωρη απεργία ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ – Ποια είναι τα βασικά αιτήματα

“Νεκρώνει” σήμερα η δημόσια υγεία σε ολόκληρη τη χώρα λόγω της 24ωρης πανυγειονομικής απεργίας που προκήρυξαν ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ. Η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ ανακοίνωσε χθες ότι συμμετέχει στην απεργία και καλεί τα μέλη του σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο σαλόνι του νοσοκομείου. «Αντιδρούμε στο σχέδιο της κυβέρνησης για υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων με παράλληλη ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης της υγείας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας χαρακτηρίζεται από την κρατική υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς. Οι κενές οργανικές θέσεις στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας ξεπερνούν τις 30.000, ενώ την τελευταία τετραετία το προσωπικό μειώθηκε κατά 1.372 εργαζόμενους, αφού οι αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις-απολύσεις συμβασιούχων) ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις. Οι περισσότερες νέες προσλήψεις γίνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ατομικές συμβάσεις με το νοσοκομείο, με μπλοκάκι, μέσω ΟΑΕΔ, ΕΣΠΑ). Κάθε τόσο απολύονται συμβασιούχοι, με συνέπεια να χάνεται η πολύτιμη εμπειρία τους και να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα δυσλειτουργίας τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα των νοσοκομείων.

Λόγω του ελλιπέστατου προσωπικού, αυξάνεται η εντατικοποίηση της δουλειάς, με εξουθενωτικά ωράρια, χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό, κάλυψη πολλαπλών πόστων, συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και νοσοκομείων κ.ο.κ.

Εξαιτίας της υποστελέχωσης, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ και πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στις λίστες χειρουργείου, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται συχνά να πληρώσουν από την τσέπη τους επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων ή σε ιδιωτικά ιατρεία, ποσοστά συμμετοχής για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ενώ ολοένα αυξάνονται και οι πληρωμές για φάρμακα.

Η κατάσταση στον χώρο της υγείας δεν αναμένεται να βελτιωθεί, αφού το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης περιλαμβάνει “εξορθολογισμό” και “μάζεμα” των κρατικών υγειονομικών δαπανών και επέκταση των συμπράξεων ιδιωτικού-δημοσίου τομέα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

 

«Νέα ώθηση στην αντιλαϊκή πολιτική»

 

Μάλιστα, όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, «οι δηλώσεις της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αλλά και δηλώσεις στελεχών της 7ης Υ.ΠΕ. έρχονται να δώσουν νέα ώθηση στη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Αποτελούν απόδειξη ότι θα συνεχίσει και η σημερινή κυβέρνηση το αντιδραστικό έργο για την εμβάθυνση στη λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες.

Πρακτικά επεκτείνουν τους άξονες που σταθερά βάδισε τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των προηγούμενων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. για την υγεία. Η πρόταση για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ “ωρίμασε” με την πολιτική και τα μέτρα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, στη χρηματοδότηση, στους όρους παροχής των εργασιών τους, στις εργασιακές σχέσεις και στα κριτήρια της αξιολόγησης, μέτρα που αντιστοιχούν σε νοσοκομεία-επιχειρήσεις, όπου η ταμπέλα των ΝΠΔΔ δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να εφαρμοστούν.

Από αυτήν την άποψη ο διαφαινόμενος “καβγάς” κυρίως ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση “νοσοκομεία ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ” είναι αποπροσανατολιστικός. Οδηγεί στον εγκλωβισμό για την επιλογή του “περιτυλίγματος” που θα “σερβιριστεί” το ίδιο αντιλαϊκό περιεχόμενο».

Το ΕΚΗ για ΠΟΕ-ΟΤΑ

Με δική του, εξάλλου, ανακοίνωση, το ΕΚΗ ξεκαθαρίζει ότι «στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, που διεκδικούν την άμεση απόσυρση συνολικά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και ιδιαίτερα του άρθρου 179, που ξεπουλά τα πάντα στους ιδιώτες.

Διεκδικούν, επίσης, την απόσυρση των άρθρων που “στραγγίζουν” και θέτουν κηδεμόνες στη συνδικαλιστική έκφραση συλλόγων και συνδικάτων, προκειμένου να πειθαρχούν και να συμμορφωθούν στις κυβερνητικές πολιτικές.

Το ΕΚΗ στηρίζει τους εργαζομένους στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, που ζητούν άμεσες προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό και ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ. Παράλληλα, απαιτούν τη διασφάλιση της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που από την αρχή του Νοεμβρίου κόβεται, σύμφωνα με τα όσα μέχρι σήμερα ισχύουν».

Κάλεσμα από την “Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων”

Η “Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων” (ΑΚΕ) καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις «ενάντια στις αντεργατικές διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου.

Συμπαραστεκόμαστε στην απεργία των εργαζομένων ΟΤΑ ενάντια στο άρθρο 179 του Αναπτυξιακού Νόμου, με το οποίο δίνεται στους ιδιώτες η αποκομιδή των απορριμμάτων και η συντήρηση του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού».

Η παράταξη συνεχίζει αναφέροντας ότι αγωνίζεται «ενάντια:

- Στην εξαίρεση επιχειρήσεων, με αδιαφανείς διαδικασίες και με αδιευκρίνιστους όρους, από τις κλαδικές συμβάσεις και την επαναφορά των ενώσεων προσώπων.

- Στην κατάργηση της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας.

- Στη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων πάνω από τις κλαδικές, που ανοίγει τον δρόμο των ειδικών οικονομικών ζωνών.

- Στην κατάργηση της διαιτησίας και της απαξίωσης του ΟΜΕΔ.

- Στη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου των συνδικάτων από την κυβέρνηση.

- Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη αποφάσεων των συνδικάτων.

- Στις ιδιωτικοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και σε αυτές που ανακοινώνονται (αεροδρόμιο, ΕΛ.ΠΕ., ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ κ.λπ.).

- Στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

- Στην ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας των Δήμων».

Αύριο στα λιοντάρια   -Συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ

Εξάλλου, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για αύριο στις 7 το απόγευμα στα Λιοντάρια.

«Τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνεχίζουμε με μεγαλύτερη δύναμη, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα τη δράση μας ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, διεκδικώντας σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Πατάμε πάνω στις δύο απεργιακές μάχες στις 24 Σεπτέμβρη και στις 2 Οκτώβρη και στο συλλαλητήριο στις 17 Οκτώβρη, που πέταξαν στα σκουπίδια τούς σχεδιασμούς κυβέρνησης, εργοδοτών και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που οι εργαζόμενοι ονόμασαν συνδικαλιστική μαφία, να περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα χωρίς να “κουνηθεί φύλλο”.

Τώρα, χωρίς αναμονή, κλιμακώνουμε με νέο συλλαλητήριο στις 24 Οκτώβρη (σ.σ. αύριο Πέμπτη) και συγκέντρωση στην πλατεία Λιονταριών στις 7 μ.μ.

Να πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση της Ν.Δ. το νομοσχέδιο- “σκούπα” για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, την πολιτική που δίνει “γη και ύδωρ” στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης, τσακίζοντας τα εργατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Κυβέρνηση και εργοδοσία επιδιώκουν τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων, αφού, για την επέκτασή τους, απαιτείται “τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου”, που θα φέρει νέα συμπίεση των μισθών. Ενισχύουν εκ νέου τις ενώσεις προσώπων, που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής.

Ακόμα και οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων, κάτι που θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο τους ήδη άθλιους μισθούς. Προωθούν το “ηλεκτρονικό μητρώο” και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.

Καταργούν και το ελάχιστο δικαίωμα για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Θεωρούν τον εργαζόμενο συνυπεύθυνο για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!

Υπονομεύουν την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζουν δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.

Ορίζουν τον υπουργό Εργασίας ως “ανώτατο άρχοντα”, για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Παίρνοντας “φόρα” από τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και το αντεργατικό του πλαίσιο, νομίζουν ότι θα σαρώσουν τα πάντα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση-κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια