Κόλπος Δερματά: «Μυστικά» και χειρισμοί που «σκανδαλίζουν» - Όλο το παρασκήνιο

Κρήτη
Κόλπος Δερματά: «Μυστικά» και χειρισμοί που «σκανδαλίζουν» - Όλο το παρασκήνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε καν τα αρμόδια υπουργεία γνώριζαν για το πόρισμα του ΣΕΔΕ, που “ενοχοποιεί” την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

Η φετινή κολυμβητική περίοδος είναι στο τέλος της! Ο κόλπος Δερματάς δεν έγινε ούτε φέτος πλαζ με αμμουδιά.

Το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων “ενοχοποιεί” την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για το “ναυάγιο” του έργου και έστειλε την υπόθεση στον εισαγγελέα, ενώ ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δηλώνει ότι θα ξεκινήσουν και πάλι τα έργα.

Όμως θα χρειαστεί άδεια για τα έργα, που και πάλι θα πρέπει να υπογράψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ειδάλλως οι εργασίες θα είναι αυθαίρετες.

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, ενημέρωσε χθες τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που αδειοδοτούν και ελέγχουν περιβαλλοντικά έργα, για την ύπαρξη του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.

 Ανάλογη ενημέρωση φαίνεται ότι έγινε και προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ενώ ταυτόχρονα υπέβαλε το πόρισμα και στον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς ελέγχεται μια δημόσια υπηρεσία, εν προκειμένω η Αποκεντρωμένη Κρήτης, από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, που καταλήγει ότι κακώς διέκοψε τα έργα ενός άλλου δημόσιου φορέα, εν προκειμένω του Δήμου Ηρακλείου.

Η υπόθεση για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έχει πολλά επίπεδα και κενά. Οι γραμμές για την αντίκρουση των σε βάρος της κατηγοριών από το ΣΕΔΕ φαίνεται ότι θα είναι δύο: α) η παράλειψη ουσιωδών τύπων και η παραβίαση του Συντάγματος από τους ελεγκτές προς τον ελεγχόμενο και β) το έργο και η νομοθεσία για τους περιβαλλοντικούς όρους ή την εξαίρεσή τους σε σχέση με τις εργασίες στον κόλπο Δερματά.

Την ίδια στιγμή, χειρισμοί γύρω από την υπόθεση των εργασιών του κόλπου Δερματά σχεδόν “σκανδαλίζουν” την κοινή γνώμη, ενώ προκύπτουν και σειρά εύλογων ερωτημάτων που είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν οι εμπλεκόμενοι προς τους πολίτες. Ορισμένα ερωτήματα και περίεργοι χειρισμοί είναι οι εξής:

  1. Γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ήταν ενήμερο για το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων για ένα έργο με αμιγώς περιβαλλοντικό αντικείμενο, όπως τα έργα στον κόλπο Δερματά και η αναγκαιότητα ή όχι της ύπαρξης εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων;
  2. Οι 8 από τις 9 παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου δε γνωρίζουν το περιεχόμενο του πορίσματος του ΣΕΔΕ, που αφορά στον έλεγχο ενός δημόσιου έργου που πληρώνεται με δημόσιο χρήμα, προϋπολογισμένου στα 2 εκατ. ευρώ.
  3. Το περιεχόμενο του πορίσματος το γνωρίζει μόνο ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και προφανώς η παράταξή του “Δύναμη Πολιτών”, που όμως είναι μειοψηφική. Δηλαδή γνωρίζουν ο δήμαρχος και 12 σύμβουλοι από τους 49 συνολικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι υπόλοιποι 37 δε γνωρίζουν.
  4. Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κάλεσε μόνο τους επικεφαλής των παρατάξεων να διαβάσουν το πόρισμα, το οποίο κατά τις μαρτυρίες είναι περίπου 50 σελίδες, και να μεταφέρουν από μνήμης το περιεχόμενο στις παρατάξεις τους.
  5. Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δε δίνει αντίγραφο στους επικεφαλής των παρατάξεων, επικαλούμενος μια παλιά, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, διάταξη για τη διανομή αντιγράφων πορισμάτων του ΣΕΔΕ.
  6. Το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων δε ζήτησε, όπως ισχυρίζεται η πλευρά της Αποκεντρωμένης, ουδέποτε τις απόψεις της σχετικά με την άρνησή της να δώσει νέα παράταση στον Δήμο Ηρακλείου να ολοκληρώσει τις εργασίες στον κόλπο Δερματά.
  7. Το πόρισμα του ΣΕΔΕ απεστάλη στην Εισαγγελία Ηρακλείου από το ίδιο το Σώμα Επιθεωρητών και απλώς κοινοποιήθηκε, σύμφωνα με όσους το έχουν δει, στην Αποκεντρωμένη (Γραφείο Συντονίστριας), στον Δήμο Ηρακλείου (Γραφείο Δημάρχου), στις Τεχνικές Υπηρεσίες και προφανώς στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου.
  8. Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου ότι το έργο θα συνεχιστεί. Αδειοδοτούσα Αρχή είναι η Αποκεντρωμένη και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της χθεσινής ημέρας, δεν είχε υποβληθεί στην αδειοδοτούσα Αρχή νέο αίτημα από τον Δήμο Ηρακλείου για παράταση της εξαίρεσης των Περιβαλλοντικών Όρων, όπως το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων απεφάνθη, και από μνήμης πηγή που διάβασε το πόρισμα μετέφερε στη “Νέα Κρήτη”.
  9. Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων τιτλοφορείται ως «διαμόρφωση» και όχι ως αντιδιαβρωτική προστασία, σύμφωνα με την ίδια πηγή που έχει διαβάσει το πόρισμα. Η διαφορά είναι ότι η λέξη “διαμόρφωση”, που χρησιμοποιεί το ΣΕΔΕ, δεν ενέχει την έννοια της επείγουσας κατάστασης, όπως η δημοτική Αρχή Ηρακλείου ισχυρίζεται με τη χρήση της φράσης «αντιδιαβρωτική προστασία».
  10. Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ότι ο ανάδοχος θα κινηθεί νομικά, ζητώντας αποζημίωση για τη ζημιά που έχει υποστεί με υπαιτιότητα τρίτων. Ωστόσο, 7 μήνες που έχουν “παγώσει” τα έργα και του έχει κατασχεθεί και ένα μηχάνημα που δεν του έχει αποδοθεί ακόμη, όπως αποκάλυψε ο Λαμπρινός, δεν είχε κινηθεί κατά του Δήμου Ηρακλείου για αποζημίωση. Πλέον θα κινηθεί κατά της Αποκεντρωμένης;
  11. Γιατί ο Δήμος Ηρακλείου, αφού έχει, όπως ισχυρίζεται, έτοιμη περιβαλλοντική μελέτη και ακτομηχανική από το ΙΤΕ, δεν τις υπέβαλε για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών που εκτελούνται εργασίες με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος;
  12. Ποιος προκάλεσε την έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων και με ποια αφορμή; Κι αν την έχει προκαλέσει ο Δήμος Ηρακλείου, γιατί αυτό δεν έγινε και πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, παρά μετά που ο Λαμπρινός είχε επανεκλεγεί δήμαρχος, αλλά ο Δερματάς πλαζ δεν είχε γίνει;
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News