default-image

Αντιγριπικά εμβόλια: Μεγάλες οι λίστες αναμονής - Γιατί έγιναν περιζήτητα στα παιδιά;

Ηράκλειο
Αντιγριπικά εμβόλια: Μεγάλες οι λίστες αναμονής - Γιατί έγιναν περιζήτητα στα παιδιά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάρπαστη η πρώτη παρτίδα εμβολίων - Πότε έρχονται τα επόμενα;

«Εν ριπή οφθαλμού» εξαφανίστηκε η πρώτη παρτίδα του αντιγριπικού εμβολίου στην Κρήτη. Όσοι το επαναλαμβάνουν σταθερά κάθε χρόνο έχουν ήδη γραφτεί στις λίστες για να το προμηθευτούν ενώ η ζήτηση είναι κατά 25-30% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και τριπλάσια σε ότι αφορά στους γονείς που ζητούν το εμβόλιο για να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Ήδη έχουν παραγγελθεί οι επόμενες παρτίδες αντιγριπικών για να «θωρακιστούν» όσοι το επιθυμούν, ακόμα και μικρότερα παιδιά για τα οποία υπήρχε μέχρι σήμερα μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα σε σχέση με το εμβόλιο.

Εξάλλου «νωπή» είναι ακόμα η μνήμη από το θάνατο της 5χρονης Εύχαρις που «έσβησε» το Φεβρουάριο στο Ηράκλειο και προσεβλήθη από  γρίπη σε συνδυασμό με το βακτήριο του σταφυλόκοκκου. Ένας τραγικό θάνατος που κινητοποίησε τους γονείς και πολλαπλασίασε τα ερωτήματα προς τους παιδιάτρους για το αν θα πρέπει να εμβολιάσουν ή όχι το παιδί τους.

Τριπλάσια ζήτηση στα παιδιά

Όπως σημειώνει μιλώντας στο neakriti.gr ο γιατρός δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης «η εικόνα που έχω από τους παιδιάτρους είναι ότι η ζήτηση για εμβόλια στα παιδιά είναι τριπλάσια. Πιστεύω ότι παγιώνεται το αίσθημα ασφάλειας για το εμβόλιο και από την άλλη θέλουμε να προστατεύσουμε ανθρώπους που ξεχωρίζουμε, όπως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Τυπικά η οδηγία αφορά στον εμβολιασμό μεταξύ άλλων παιδιών με χρόνια νοσήματα, κακοήθειες και ανοσοκατεσταλμένα. Ωστόσο στις ΗΠΑ η οδηγία είναι πλέον να εμβολιάζονται όλοι έως 18 ετών. Αυτό που λέω πλέον είναι ότι πως είναι καλό να εμβολιάζονται παιδιά σε ηλικία του προνηπίου και νηπιαγωγείου».

Όπως εξηγεί ο κ.Λουμπούνης σε συνθήκες συγχρωτισμού όπως στους παιδικούς και στα σχολεία οι ιώσεις και η γρίπη μεταδίδονται γρηγορότερα ενώ τα παιδιά αγνοούν περισσότερο τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Παράλληλα η νεότερη εξέλιξη στην Αμερική είναι αντί του εμβολίου να γίνεται ψεκασμός από τη μύτη για την προστασία από τη γρίπη.

Στη λίστα για το εμβόλιο

Μετά την εξάντληση της πρώτης παρτίδας αναμένονται νέες στην Κρήτη, ενώ σχηματίστηκαν και οι γνώριμες λίστες αναμονής στα φαρμακεία. Ήδη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, στο δικό του και ένα ακόμα φαρμακείο, υπάρχει αναμονή από τους πολίτες για 700 αντιγριπικά.

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Τσικανδηλάκης «η ενημέρωση που είχα τη Δευτέρα είναι ότι η δεύτερη παρτίδα θα έρθει την Παρασκευή, η επόμενη στο τέλος του μήνα και η τελευταία στο τέλος Νοέμβρη. Γενικά υπάρχει ζήτηση και για τα παιδιά. Τα εμβόλια μπορούν να γίνουν ακόμη και στις 15-30 Νοέμβρη για να προστατεύσουν τους πολίτες έως τα τέλη Γενάρη οπότε αναμένουμε την έξαρση γρίπης, αλλά το εμβόλιο μπορεί να γίνει και το Δεκέμβριο».

Όπως αναφέρει, η ενημέρωση του κόσμου και η καμπάνια ενημέρωσης των φαρμακείων, λειτουργούν φέτος αποτελεσματικά στον καλύτερο αντιγριπικό εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον κ.Λουμπούνη ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει από τις αρχές Οκτώβρη και να συνεχιστεί σταθερά ,ενώ εκείνο στο οποίο θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας είναι το γεγονός ότι οι επιπλοκές της γρίπης μπορούν να οδηγήσουν στην εντατική ακόμη και έναν υγιέστατο νέο, γι’αυτό και οι ομάδες που συνίσταται να εμβολιάζονται συνεχώς διευρύνονται. Άλλωστε η γρίπη είναι κάποιες φορές απρόβλεπτη, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το πότε μας «επισκέπτεται» ο χειμώνας αλλά και ποιο επικίνδυνο στέλεχος της γρίπης θα επικρατήσει φέτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News