Ηράκλειο

Άρχισαν τα πρώτα «βουνά» από σκουπίδια

Χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων από την Τρίτη 22 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη

Με βασικό αίτημα «την άμεση απόσυρση συνολικά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και ιδιαίτερα του άρθρου 179 που ξεπουλά τα πάντα στους ιδιώτες», όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, προχωρούν από σήμερα σε τριήμερες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Καθαριότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Ηρακλείου, δε θα πραγματοποιηθεί αποκομιδή των απορριμμάτων από σήμερα Τρίτη 22 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 24 του μήνα, και για τον λόγο αυτό «παρακαλούνται οι δημότες να διευκολύνουν την κατάσταση, διατηρώντας στον βαθμό του εφικτού τα απορρίμματα στο σπίτι τους, μέχρι την ολοκλήρωση της απεργίας».

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας και εργατοτεχνιτών του Δήμου Ηρακλείου αναφέρει ότι, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δ.Σ. του Συλλόγου και αποφασίστηκε ομόφωνα να στηρίξει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Έτσι, για σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκηρύσσει 48ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού. Με αποφάσεις των Δ.Σ. των Συλλόγων-μελών μπορεί η απεργία να επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων του Δήμου.

Την Τετάρτη 23 του μήνα, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία με σημείο εκκίνησης τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στην Αθήνα.
Μεθαύριο Πέμπτη, «η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ίδια ημέρα, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24, πλατεία Καραϊσκάκη) πανελλαδικό συλλαλητήριο με ενωτικό-δυναμικό κάλεσμα συμμετοχής και αλληλεγγύης σε Ομοσπονδίες του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα».

«Να συνεχιστεί ο αγώνας»

Το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «χρειάζεται να συνεχιστεί και να ενταθεί ο αγώνας των εργαζομένων στους Δήμους, για να ανατραπεί η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και να μην περάσει η βάρβαρη πολιτική που πλήττει βάναυσα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενώ η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ., ως βασικός εκφραστής των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιρειών και εργολάβων, δίνει “γη και ύδωρ” στους μεγάλους και μικρούς καπιταλιστές-επενδυτές και προχωρεί με σχέδιο στην ψήφιση του αντιδραστικού πολυνομοσχεδίου, που νομοθετεί αντιδραστικές, αντεργατικές, αντικοινωνικές πολιτικές που πλήττουν βάναυσα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος παρακολουθούν με παθητικό τρόπο τα γεγονότα (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία των ομοσπονδιών) βάζοντας ουσιαστικά πλάτη στην κυβέρνηση».


Ως προς τις διεκδικήσεις, το Δίκτυο Εργαζομένων αναφέρει ότι «τα αιτήματά μας πρέπει να διευρυνθούν και να περιλαμβάνουν: α) Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. β) Καμία απόλυση. γ) Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων, της εκ περιτροπής εργασίας και των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. δ) Να μην κλείσουν κοινωνικές δομές, συσσίτιο, παντοπωλείο, φαρμακείο και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. ε) Εργαζόμενοι που εργάζονται για χρόνια στους Δήμους, π.χ. καθαριότητα, με προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λπ., να μην απολυθούν. στ) Κάτω τα χέρια από το ανθυγιεινό επίδομα. ζ) Να εφαρμόζεται η νομοθεσία για τα μέτρα ατομικής προστασίας και την υγιεινή και ασφάλεια. η) Και όλοι οι εργαζόμενοι στους Δήμους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, να αμείβονται με την κλαδική συλλογική σύμβαση.

Χωρίς καμία διάθεση διαχωρισμού, αντίθετα με διάθεση ταξικής εργατικής ενότητας και δράσης, το πρόγραμμα που προτείνουμε σε μορφή και περιεχόμενο είναι αυτό που μπορεί να εμπνεύσει τους εργαζόμενους, να τους ενώσει, να τους εκφράσει, και όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη. Μπορούμε με μαζικούς, μαχητικούς αγώνες να νικήσουμε.
Δεν είναι ανίκητοι. Έχουμε την εμπειρία, έχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πολιτική τους».

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Παρακάτω, ο Σύλλογος Εργαζομένων Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Ηρακλείου αναφέρει «τα αιτήματα», που «είναι:
- Άμεση απόσυρση συνολικά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και ιδιαίτερα του άρθρου 179 που ξεπουλά τα πάντα στους ιδιώτες.
- Απόσυρση των άρθρων που “στραγγαλίζουν” και θέτουν κηδεμόνες στη συνδικαλιστική έκφραση συλλόγων και συνδικάτων, προκειμένου να πειθαρχήσουν και να συμμορφωθούν στις κυβερνητικές πολιτικές.
- Άμεσες προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό, ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.
- Μονιμοποίηση εργαζομένων που εργάζονται για πολλά χρόνια στους Δήμους.
- Εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού και προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
- Διασφάλιση της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που από την αρχή του επόμενου μήνα κόβεται σύμφωνα με όσα μέχρι σήμερα ισχύουν».
Τέλος, όπως σημειώνεται, «κατά τη διάρκεια όλων των κινητοποιήσεων θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, για την αποκομιδή των απορριμμάτων από νοσοκομεία, λαϊκές αγορές και ευαίσθητους χώρους (σχολεία, παιδικές χαρές, γηροκομεία, κ.λπ.».

Δείτε το ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια